Čokoladna salamica je vjerujem slastica koja je poznata svima. Svakako spada pod tradicionalne recepte naših baka, a svaka obitelj ima neki svoj omiljeni sastojak.
No, od svih čokoladnih salamica, meni je oduvijek bila najdraža ona od Kiarine bake Milenke. Uvijek bi prva nestala sa stola i svi su tražili komad više. Zato vam, u suradnji sa @sparhr donosim recept baš za nju, našu omiljenu salamicu.
Ja sam za izradu ovog recepta koristila S-BUDGET i SPAR proizvode koji mi uvijek pružaju odličan omjer cijene i kvalitete.
ČOKOLADNA SALAMICA
SASTOJCI ZA 2 OBLATNE
- 3 jaja L veličine
- 75 g šećera
- 1 vrećica S-BUDGET vanilin šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 250 g SPAR Premium maslaca
- 125 g krupno usitnjenih oraha (mogu i lješnjaci)
- 100 g grožđica + mlijeko za namakanje (oko 150 ml) + 1 žličica ruma, po želji
- 250 g keksa Petit Beurre
- 2 S-BUDGET oblatne
PRIPREMA
- Grožđice namočite u mlijeku i po želji dodajte malo ruma. Neka se namaču nekoliko sati.
- Jaja i šećer pjenjačom tucite na pari nekoliko minuta, odnosno dok se šećer ne otopi i smjesa ne posvijetli.
- Sada dodajte vanilin šećer te čokoladu za kuhanje koju ste prethodno usitnili na manje komade. Dodajte i maslac.
- Miješajte dok se čokolada i maslac ne otope te potom maknite s pare.
- U sjeckalici ili pomoću valjka za tijesto usitnite kekse. Nožem ili u sjeckalici usitnite orahe ili lješnjake.
- Usitnjene kekse i orahe dodajte smjesi s jajima. Dodajte i procijeđene grožđice te sve dobro pomiješajte.
- Pripremite dvije čiste kuhinjske krpe. Namočite ih vodom. Na radnu podlogu stavite prvu krpu, na nju stavite oblatnu te je prekrijte drugom mokrom krpom. Ostavite oko dvije minute kako bi oblatna omekšala. Pazite da je ne namočite previše da ne pukne.
- Sada na oblatnu postavite nadjev, ravnomjerno ga rasporedite po cijeloj oblatni te je zarolajte tako da rolate dužu stranicu.
- Čokoladnu salamicu zamotajte prozirnom folijom te spremite u hladnjak na dva sata ili preko noći.
- Vadite iz hladnjaka, režite na tanje fete te poslužite po potrebi.