Mala čokoladna torta ne treba razlog da bi je napravili, ali ako ga imate, tada još bolje. Za nekoliko dana je Halloween, klasičan američki praznik koji su nam filmovi potpuno približili, pa vjerujem da ste svi čuli za Noć vještica i da ćete je barem na neki simboličan način proslaviti.

 

Mene nikada nije držala Halloween groznica, ali sam ove godine odlučila napraviti tortu inspiranu tim danom. I, iako nema bundeve, niti paučine i vještica, ova torta ukrašena malenim marshmallow duhovima mi je baš po mjeri.

 

Torta je obložena  tučenim ganacheom (čokolada i vrhnje za šlag), unutra se nalazi jednostvna krema od mascarponea i bijele čokolade i predivan i presočan čokoladni biskvit. Pravi mali klasik za sve. Torta je ukrašena pjenastim bombonima (marshmallow) koje možete napraviti dan prije koristeći med, šećer, vodu, bjelanjke i želatinu. Recept je zaista jednostavan, ako vas zanima kliknite ovdje.

ČOKOLADNA HALLOWEEN TORTA S NAJSLAĐIM MARSHMALLOW DUHOVIMA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 250 g maslaca, otopljen
  • 300 g glatkog brašna
  • 280 g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 g kakaa
  • 3 jaja L veličine
  • 115 g jogurta
  • 215 ml vrele vode

KREMA OD BIJELE ČOKOLADE

  • 350 g mascarponea (sobne temeprature)
  • 200 g bijele čokolade
  • 150 ml vrhnja za šlag, hladno

GANACHE

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 150 ml vrhnja za šlag (bilo koje s mliječnom masti)

DODATNO

PRIPREMA

GANACHE

  1. Prvo pripremite ganache s kojim ćete obložiti tortu.
  2. Čokoladu za kuhanje (min. 65% kakaa) iskidajte na komadiće jednake veličine i stavite u posudu otpornu na toplinu.
  3. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja pa ga prelijte preko iskidane čokolade. Pjenjačom miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu kremu. Ganache ostavite na sobnoj temepraturi da se malo prohladi, oko pola sata do sat pa ga spremite u hladnjak na najviše sat vremena.
  4. Kada se ganache ohladio izmiksajte ga mikserom.

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 18 cm. Dno obložite papirom za pečenje, rubove namastite.
  2. Prvo rastopite maslac.
  3. U posudi od eletričnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i kakao). Dodajte prethodno razmućena jaja, otopljen maslac, vrelu vodu i na kraju jogurt. Sve kratko povežite mikserom.
  4. Smjesu ravnomjerno podijelite u pripremljene kalupe.
  5. Biskvite pecite 25- 30 minuta, osnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Biskvite ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ih ohladite na rešetki za hlađenje. Ako vam je gornji sloj biskvita neravan izrežite nepravilnosti s nazubljenim nožem.

KREMA OD BIJELE ČOKOLADE

  1. Bijelu čokoladu otopite na pari pa je ohladite.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite mascarpone (sobne temperature), ohlađenu i rastopljenu bijelu čokoaldu i hladno vrhnje za šlag. Miksajte dok ne postignete željenu gustoću kreme, oko 3 minute.
  3. Krema je odmah sprema za korištenje.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za posluživanje postavite prvi biskvit. Na biskvit postavite 1/3 kreme (ja je nanosim pomoću slastičarske vrećice).
  2. Sada postavite drugi biskvit, pazite da vam je ravan (ako imate nepravilnosti izrežite ih pomoću noža). Postavite drugu trećinu kremu.
  3. Ponovite sve sa zadnjim biskvitom. Na njega također postavite kremu.
  4. Tortu spremite u hladnjak na pola sata.
  5. Tortu premažite tučenim ganacheom pazeći na gornji sloj bijele kreme.
  6. Tortu ukrasite marshmallow duhovima.

 

TIPS & TRICKS

  • Ako vam ganache ostane duže u hladnjaku i stvrdne se, tada ga prije miksanja omekšajte na pari ili u mikrovalnoj. Pazite da ga ne ugrijete previše, već da vam dovoljno omekša kako bi ga mogli miksati.

 

Dobar tek!