Ova čokoladna fudge torta ispunjena karamelom i čokoladnom kremom je ultimativni recept ove zime. Torta je toliko ukusna, sočna, kremasta i prepuna čokoladno karamelastog okusa.
Možete je raditi za nadolazeće blagdane ili pak kao rođendansku tortu, za druženja i sl. Da bi okus bio potpuniji koristite kvalitetniju čokoladu, a kremu dobro izmiksajte.
Ja sam tortu napravila uz pomoć svog Kenwood Kmix samostojećeg miksera. K-Beater miješalica je idealna za biskvite, dok je pjenjača pravi odabir za miksanje krema.
ČOKOLADNA FUDGE TORTA S MLIJEČNIM KARAMELOM
SASTOJCI
BISKVIT
- 410 g glatkog brašna
- 60 g kakaa
- 2,5 žličice praška za pecivo
- 2,5 žličice sode bikarbone
- 290 g šećera
- 5 jaja L veličine
- 240 ml ulja
- 340 ml mlijeka
- 100 g kiselog vrhnja
MLIJEČNI KARAMEL (DULCE DE LECHE)
- 1 staklenka Dulce de leche karamela ili 1 limenka kondenziranog mlijeka
ČOKOLADNI GANACHE
- 300 g čokolade s minimalno 65% kakaa
- 300 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA
PODLOGA I BISKVIT
BISKVIT
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje te rubove namastite.
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Sada dodajte šećer pa i njega umiješajte.
- Dodajte mokre sastojke (jaja, ulje, mlijeko i kiselo vrhnje) te sve dobro promiješajte dok ne dobijete povezanu i kompaktnu smjesu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe te pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih potom izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.
- Po potrebi iz poravnajte nazubljenim nožem (ako je gornji dio biskvita neravan).
MLIJEĆNI KARAMEL (DULCE DE LECHE)
- Ako nemate mliječni karamel tada konzervu kondenziranog mlijeka kuhajte u vodi na laganoj vatri oko 2 sata.
- Limenku otvorite te mliječni karamel prebacite u posudu i ostavite da se ohladi.
ČOKOLADNI GANACHE (KREMA)
- Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
- Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade.
- Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
- Ganache ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi pa spremite u hladnjak na najviše sat vremena.
- Ohlađeni ganache izmiksajte prije korištenja. Ganache stavite u slastičarsku vrećicu s otvorom od 1 cm.
SLAGANJE
- Na stalak za torte ili pladanj postavite prvi biskvit. Sada obrubite unutarnji rub biskvita (od čokoladne kreme istisnite krug).
- Unutrašnji dio napunite mliječnim karamelom. Sada preklopite drugim biskvitom.
- Ponovite postupak. Napravite obruč od čokoladne kreme (ganache) te napunite mliječnim karamelom.
- Preklopite s trećim biskvitom.
- Cijelu tortu premažite s preostalom ganache kremom.
- Ukrasite po želji.