Ova čokoladna fudge torta ispunjena karamelom i čokoladnom kremom je ultimativni recept ove zime. Torta je toliko ukusna, sočna, kremasta i prepuna čokoladno karamelastog okusa.

 

Možete je raditi za nadolazeće blagdane ili pak kao rođendansku tortu, za druženja i sl. Da bi okus bio potpuniji koristite kvalitetniju čokoladu, a kremu dobro izmiksajte.

 

Ja sam tortu napravila uz pomoć svog Kenwood Kmix samostojećeg miksera. K-Beater miješalica je idealna za biskvite, dok je pjenjača pravi odabir za miksanje krema.

ČOKOLADNA FUDGE TORTA S MLIJEČNIM KARAMELOM

SASTOJCI

BISKVIT

  • 410 g glatkog brašna
  • 60 g kakaa
  • 2,5 žličice praška za pecivo
  • 2,5 žličice sode bikarbone
  • 290 g šećera
  • 5 jaja L veličine
  • 240 ml ulja
  • 340 ml mlijeka
  • 100 g kiselog vrhnja

MLIJEČNI KARAMEL (DULCE DE LECHE)

  • 1 staklenka Dulce de leche karamela ili 1 limenka kondenziranog mlijeka

ČOKOLADNI GANACHE

  • 300 g čokolade s minimalno 65% kakaa
  • 300 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA

PODLOGA I BISKVIT

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje te rubove namastite.
  2. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Sada dodajte šećer pa i njega umiješajte.
  3. Dodajte mokre sastojke (jaja, ulje, mlijeko i kiselo vrhnje) te sve dobro promiješajte dok ne dobijete povezanu i kompaktnu smjesu.
  4. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe te pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  5. Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupima pa ih potom izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.
  6. Po potrebi iz poravnajte nazubljenim nožem (ako je gornji dio biskvita neravan).

MLIJEĆNI KARAMEL (DULCE DE LECHE)

  1. Ako nemate mliječni karamel tada konzervu kondenziranog mlijeka kuhajte u vodi na laganoj vatri oko 2 sata.
  2. Limenku otvorite te mliječni karamel prebacite u posudu i ostavite da se ohladi.

ČOKOLADNI GANACHE (KREMA)

  1. Čokoladu za kuhanje iskidajte na što manje komadiće i prebacite je u posudu otpornu na toplinu. Stavite je po strani.
  2. Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade.
  3. Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
  4. Ganache ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi pa spremite u hladnjak na najviše sat vremena.
  5. Ohlađeni ganache izmiksajte prije korištenja. Ganache stavite u slastičarsku vrećicu s otvorom od 1 cm.

SLAGANJE

  1. Na stalak za torte ili pladanj postavite prvi biskvit.  Sada obrubite unutarnji rub biskvita (od čokoladne kreme istisnite krug).
  2. Unutrašnji dio napunite mliječnim karamelom. Sada preklopite drugim biskvitom.
  3. Ponovite postupak. Napravite obruč od čokoladne kreme (ganache) te napunite mliječnim karamelom.
  4. Preklopite s trećim biskvitom.
  5. Cijelu tortu premažite s preostalom ganache kremom.
  6. Ukrasite po želji.