Ulazak u Novu godinu valja proslaviti bogatom, čokoladnom tortom, baš poput ove Ferrero. Torta nadahnuta čokoladom, lješnjacima i kremom od mascarponea je zaista jednostavna i preukusna.

 

Za njenu izradu vam treba gotovi namaz od lješnjaka, poput Nutelle i mascarpone tako da je krema gotova za tren. Ovakve torte zaista svi vole i ono najvažnije, za pripremu vam neće trebati cijeli dan.

 

Ako volite napolitanke, možete ih dodati kremi, ja ih volim smrviti između slojeva biskvita i tako mi torta dobije taj crunchy okus uz pjenasti biskvit i svilenkastu kremu.

ČOKOLADNA FERRERO TORTA

SASTOJCI

BISKVIT (4 biskvita promjera 18 cm)

  • 5 jaja
  • 180 g šećera
  • 180 ml ulja
  • 250 ml mlijeka
  • 190 g brašna
  • 40 g kakaa u prahu
  • 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)

KREMA

  • 500 g mascarpone sira
  • 350 g namaza od lješnjaka (Nutella ili sl.)
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 9 komada napolitanki

GANACHE

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml vrhnja za šlag

DODATNO

  • Ferrero kuglice za dekoraciju
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite 4 okrugla kalupa promjera 18 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Jaja i šećer mikserom izradite. Dodajte ulje i mlijeko te kratko povežite. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa ih dodajte mokrim sastojcima.
  3. Biskvit ravnomjerno rasporedite u kalupe te pecite 15-18 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  4. Biskvite nakon 10 minuta izvadite iz kalupa te ostavite na rešetki za hlađenje da se potpuno ohlade.

KREMA

  1. Mascarpone sobne temperature i namaz od lješnjaka mikserom izradite. Dodajte vrhnje za šlag te mikserom izradite dok se krema ne stisne. Krema je spremna za korištenje.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za torte postavite prvi biskvit. Ako vam je površina biskvita neravna poravnajte je nazubljenim nožem.
  2. Stavite sloj kreme te premažite biskvit. Na kremu stavite smrvljene napolitanke (dovoljno ih je smrviti prstima, ali možete i u sjeckalici). Ja stavim 3 napolitanke po biskvitu.
  3. Postavite drugi biskvit koji ste prethodno poravnali. Ponovite kao i s prvim (sloj kreme pa smrvljene napolitanke). Postavite i treći biskvit te sloj kreme i napolitanki.
  4. Na kraju postavite četvrti biskvit (prethodno poravnat) te cijelu tortu premažite preostalom kremom.

GANACHE

  1. Čokoladu iskidajte na manje komadiće i stavite u posudu otpornu na toplinu. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja pa prelijte preko komadića čokolade. Miješajte dok ne dobijete gustu, kompaktnu i sjajnu kremu (nekoliko minuta).
  2. Ostavite malo po strani da se ganache prohladi pa ga prelijte preko torte, špatulom poravnajte. Kako budete ravnali tako će dio ganachea iscuriti na rubove te ćete dobiti padajući efekt. Na rubove postavite Ferrero kuglice.
  3. Spremite u hladnjak na dva sata ili preko noći.