Znate li da je čokolada jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu?

Glavni sastojak čokolade je zrno kakaa koje je plod biljke kakaovca. Ime za drvo kakaovac je Theobroma cacao, odnosno “hrana za bogove”, s čime se, sigurna sam svi slažemo. Jer, tko ne voli čokoladu?

Ova „hrana za bogove“ ima daleku povijest, postojala je još za vrijeme Maja. Oni su je koristili za napitak, ali i kao darove za vrijeme proslava. Također im je služila i kao način plačanja, vrijedila im je kao i zlato.

Ako ste mislili da je čokolada komplicirana za izradu, moram vas razuvjeriti.

Čokolada se, kako smo već i spomenuli sastoji od zrna kakaa. Za njenu izradu će nam trebati kakaov maslac. To je naš prvi sastojak. Njegova stabilna kristalna struktura je idealna za pripremu čokolade.

Koristit ćemo i kakao u prahu. Sirovi kakao ima okus crne gorke čokolade, djeluje kao antioksidans i pun je minerala. Divnog je mirisa i bogatog čokoladnog okusa. Znate li kako se dobije pravi, organski kakao prah (zvan i kakaovac)? Hladnim prešanjem se iz zrna kakaa dobije ulje. Nakon što se izvadi ulje iz zrna, ostaje nam gusta suha smjesa. Ona se melje u suhi prah koji nazivamo kakao.

Zadnji sastojak naše čokolade je šećer. Savjetujem da koristite kokosov šećer zbog niskog glikemijskog indeksa, mnoštva aminokiselina i minerala. On je karakteristične tamne boje, a nastaje kristalizacijom biljnog soka.

ČOKOLADA OD TRI SASTOJKA

 

SASTOJCI
  • 200 g kakaova maslaca
  • 30 g kakaa u prahu
  • 80 g šećera u prahu
PRIPREMA
  1. Na pari otopite kakaov maslac. Ako koristite kokosov šećer prvo ga sameljite (ako nemate mlinac, možete koristiti blender).
  2. Otopljeni kakaov maslac, kakao u prahu i mljeveni šećer  stavite u blender. Blendajte na najjačoj brzini dvije minute, odnosno dok se ne rastope svi sastojci i povežu.
  3. Čokoladu prebacite u kalupiće po vašoj želji i ohladite u hladnjaku na najmanje 1 h.
  4. Vaša čokolada je nakon hlađenja spremna za upotrebu.
  5. Ovako pripremljena vam može trajati do godine dana.

 

TIPS & TRICKS
  • Ako nemate kalupiće za čokoladu, možete se posluđiti silikonskim kalupićima za kekse ili čokoladu izliti u manji lim obložen papirom za pečenje. Nakon što je izvadite iz lima, kidajte je nožem u željene oblike.

 

Dobar tek!