Ovi čipkasti keksići su spoj keksića, hrskavih badema i karamela. Kao da ste spojili karamel bombone i kekse u jedno. Idealni su za slaganje u sendvič s nekim od namaza po želji. Možete koristiti tamnu čokoladu koju ste prethodno rastopili na pari ili bilo koji namaz na bazi lješnjaka poput Nutelle i sl.
Naravno, keksiće možete poslužiti i same, bez dodataka. Ako niste ljubitelj slatkih keksića i karamela onda vam se ovaj recept neće svidjeti. Ali ako volite sve navedeno tada ćete biti oduševljeni.
Keksići su toliko jednostavni za pripremu. Svi sastojci se sjedine u manjem loncu na vatri. I to je to! Kasnije izvadite smjesu na lim pomoću žličice i keksiće ispečete u pećnici.
Ja koristim mljevene bademe koje prethodno ne blanširam niti tostiram. Sameljem ih u sjeckalici da budu malo grublji od klasičnog bademovog brašna. Puno su ljepši i hrskaviji keksići sa sitnim komadićima badema.
Ovi keksići su inačica Fiorentinskih keksića, koji u originalu sadrže listiće ili polovice badema te suho voće.
Ako želite raditi svoj namaz od čokolade tada kliknite ovdje.
ČIPKASTI KEKSI (LACE COOKIES)
SASTOJCI ZA 28 KEKSIĆA
- 115 g maslaca
- 100 g svjetlo smeđeg šećera
- 30 g glatkog brašna
- 65 g mljevenih badema (grublje samljeveno)
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 bjelanjak
DODATNO
- namaz po želji ili rastopljena čokolada
PRIPREMA
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri lima za pečenje, svaki obložite papirom za pečenje. Možete koristiti i dva, ali brže ćete peći ako budete izmjenjivali tri lima. Papir postavite uredno,neka bude potpuno ravan jer će u suprotnom utjecati na izgled keksića.
- U lonac s debljim dnom stavite maslac pa ga rastopite na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer te miješajte cijelo vrijeme dok se šećer ne rastopi. Dodajte sol i ekstrakt vanilije.
- Sada dodajte brašno i mljevene bademe te sjedinite smjesu. Ostavite nekoliko minuta da se prohladi pa umiješajte bjelanjak.
- Žličicom vadite smjesu (15 g po komadu) te smjesu stavite na pripremljen lim. Radite razmak od najmanje 7 cm između kuglica. Ja stavljam po 4 kuglice na jedan lim.
- Pecite 5-7 minuta, odnosno dok vam rub ne poprimi rumenu boju. Sredina će stvarati mjehuriće, nemojte da vas to brine.
- Keksiće izvadite iz pećnice te ostavite na limu 10 minuta pa ih potom oprezno prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.
- Keksiće poslužite same ili premažite jedan keksić s čokoladnim namazom po želji pa ga preklopite s drugim keksićem (sendvič).
- Keksiće spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 5 dana.
Dobar tek!