Ovi čipkasti keksići su spoj keksića, hrskavih badema i karamela. Kao da ste spojili karamel bombone i kekse u jedno. Idealni su za slaganje u sendvič s nekim od namaza po želji. Možete koristiti tamnu čokoladu koju ste prethodno rastopili na pari ili bilo koji namaz na bazi lješnjaka poput Nutelle i sl.

 

Naravno, keksiće možete poslužiti i same, bez dodataka. Ako niste ljubitelj slatkih keksića i karamela onda vam se ovaj recept neće svidjeti. Ali ako volite sve navedeno tada ćete biti oduševljeni.

 

Keksići su toliko jednostavni za pripremu. Svi sastojci se sjedine u manjem loncu na vatri. I to je to! Kasnije izvadite smjesu na lim pomoću žličice i keksiće ispečete u pećnici.

 

Ja koristim mljevene bademe koje prethodno ne blanširam niti tostiram. Sameljem ih u sjeckalici da budu malo grublji od klasičnog bademovog brašna. Puno su ljepši i hrskaviji keksići sa sitnim komadićima badema.

 

Ovi keksići su inačica Fiorentinskih keksića, koji u originalu sadrže listiće ili polovice badema te suho voće.

 

Ako želite raditi svoj namaz od čokolade tada kliknite ovdje.

ČIPKASTI KEKSI (LACE COOKIES)

SASTOJCI ZA 28 KEKSIĆA
 • 115 g maslaca
 • 100 g svjetlo smeđeg šećera
 • 30 g glatkog brašna
 • 65 g mljevenih badema (grublje samljeveno)
 • prstohvat soli
 • 1 žličica ekstrakta vanilije
 • 1 bjelanjak

DODATNO

 • namaz po želji ili rastopljena čokolada
PRIPREMA
 1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri lima za pečenje, svaki obložite papirom za pečenje. Možete koristiti i dva, ali brže ćete peći ako budete izmjenjivali tri lima. Papir postavite uredno,neka bude potpuno ravan jer će u suprotnom utjecati na izgled keksića.
 2. U lonac s debljim dnom stavite maslac pa ga rastopite na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer te miješajte cijelo vrijeme dok se šećer ne rastopi. Dodajte sol i ekstrakt vanilije.
 3. Sada dodajte brašno i mljevene bademe te sjedinite smjesu. Ostavite nekoliko minuta da se prohladi pa umiješajte bjelanjak.
 4. Žličicom vadite smjesu (15 g po komadu) te smjesu stavite na pripremljen lim. Radite razmak od najmanje 7 cm između kuglica. Ja stavljam po 4 kuglice na jedan lim.
 5. Pecite 5-7 minuta, odnosno dok vam rub ne poprimi rumenu boju. Sredina će stvarati mjehuriće, nemojte da vas to brine.
 6. Keksiće izvadite iz pećnice te ostavite na limu 10 minuta pa ih potom oprezno prebacite na rešetku dok se potpuno ne ohlade.
 7. Keksiće poslužite same ili premažite jedan keksić s čokoladnim namazom po želji pa ga preklopite s drugim keksićem (sendvič).
 8. Keksiće spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 5 dana.

 

Dobar tek!