Znate li da se danas obilježava dan cimet rolica? Ako niste znali, u kalendar zabilježite 04. listopada kao dan kada ih nikako ne smijete propustiti, svake godine.

 

 

Čim malo zahladi ja ih obavezno pečem. Obožavam to mekano tijesto s maslacem, hrskavi šećer i cimet. Cijeli stan mi poprimi neku toplu notu i taj miris cimeta… pa ima li išta ljepše?

 

 

Cimet rolice su jednostavne za izradu. Tijesto je mekano i podatno za valjanje. Trebate mu samo dati vremena da naraste i dobit ćete najmekanije i najukusnije tijesto koje možete koristiti za razne oblike  punjenja.

 

 

U dijelu s pripremom sam vam napisala dimenzije na koje ja razvlačim tijesto kako vam rolice ne bi bile pretanke niti predebele. Ovaj dio je također bitan radi mekoće tijesta i dužine samog pečenja.

 

 

Cimet rolice se tradicionalno rade tako da se razvaljano tijesto pospe mješavinom šećera i cimeta. Vi možete raditi i svoje kombinacije i nadodati mljevene orahe, bademe, ili ih samo premazati čokoladnom glazurom, marmeladom i sl.

 

Nadam se da ćete uživati u njima jednako i mi!

 

CIMET ROLICE

SASTOJCI

TIJESTO

  •  120 g maslaca sobne temperature
  •  90 g šećera
  •  1 jaje L veličine
  •  korica limuna, po želji
  •  450 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
  • 7 g soli (jedna žličica)
  • 220 g mlakog mlijeka

NADJEV

  • 60 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 žlice cimeta

ŠEĆERNA GLAZURA

  • 250 g šećera u prahu
  • 1-2 žlice mlijeka
PRIPREMA

IZRADA TIJESTA

  1.  Maslac i šećer izradite pjenasto. Dodajte im jaje i koricu limuna. Mikserom sve dobro povežite.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac i sol pa ih dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
  3. Dodaje mlako mlijeko pa nastavkom za tijesto zamijesite tijesto.
  4. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu te ga nastavite mijesiti dok vam ne postane glatko i prestane se lijepiti. Mijesite ga najmanje 7 minuta. Po potrebi dodajte malo brašna.
  5. Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom.
  6. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči (sat i 30 minuta do dva sata).

OBLIKOVANJE CIMET ROLICA

  1.  Nakon što se udvostručilo tijesto pritisnite šakom kako bi se “ispuhalo”. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Razvaljate ga na dimenziju 45 x 25 cm. Tijesto bi vam trebalo biti visoko oko 1,5 cm.
  2. Tijesto premažite maslacem sobne temperature te pospite mješavinom šećera i cimeta.
  3. Tijesto zarolajte tako da rolate širu stranu. Nemojte prejako pritiskati tijesto.
  4. Nožem izrežite cimet rolice na debljinu od 3 – 3,5 centimetra.
  5. Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
  6. Posložite cimet rolice radeći razmak između svake (narasti će stajanjem i pečenjem). Neka vam razmak bude oko 4 cm. Slažite ih tako da vam na padeli i gore bude spiralna strana (ona na kojoj se vidi zarolano tijesto).
  7.  Prozirnom folijom prekrijte padelu s posloženim cimet rolicama.
  8. Ostavite na toplom 1 sat kako bi dodatno narasle. Ako želite, cimet rolice možete spremiti u hladnjak i držati ih do 3 dana. U tom slučaju ih izvadite najmanje 2 do 3 sata prije pečenja i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto moglo narasti.

PEČENJE

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. Cimet rolice pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam ne poprime lijepu rumenu boju.
  3. Ohladite ih 10-ak minuta pa ih prelijte šećernom glazurom, po želji.
  4. Za šećernu glazuru šećeru u prahu dodajte mlijeko i promiješajte dok se šećer ne rastopi i ne dobijete jednoličnu smjesu.

 

 

Dobar tek!