Znate li da se danas obilježava dan cimet rolica? Ako niste znali, u kalendar zabilježite 04. listopada kao dan kada ih nikako ne smijete propustiti, svake godine.
Čim malo zahladi ja ih obavezno pečem. Obožavam to mekano tijesto s maslacem, hrskavi šećer i cimet. Cijeli stan mi poprimi neku toplu notu i taj miris cimeta… pa ima li išta ljepše?
Cimet rolice su jednostavne za izradu. Tijesto je mekano i podatno za valjanje. Trebate mu samo dati vremena da naraste i dobit ćete najmekanije i najukusnije tijesto koje možete koristiti za razne oblike punjenja.
U dijelu s pripremom sam vam napisala dimenzije na koje ja razvlačim tijesto kako vam rolice ne bi bile pretanke niti predebele. Ovaj dio je također bitan radi mekoće tijesta i dužine samog pečenja.
Cimet rolice se tradicionalno rade tako da se razvaljano tijesto pospe mješavinom šećera i cimeta. Vi možete raditi i svoje kombinacije i nadodati mljevene orahe, bademe, ili ih samo premazati čokoladnom glazurom, marmeladom i sl.
Nadam se da ćete uživati u njima jednako i mi!
CIMET ROLICE
SASTOJCI
TIJESTO
- 120 g maslaca sobne temperature
- 90 g šećera
- 1 jaje L veličine
- korica limuna, po želji
- 450 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
- 7 g soli (jedna žličica)
- 220 g mlakog mlijeka
NADJEV
- 60 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 žlice cimeta
ŠEĆERNA GLAZURA
- 250 g šećera u prahu
- 1-2 žlice mlijeka
PRIPREMA
IZRADA TIJESTA
- Maslac i šećer izradite pjenasto. Dodajte im jaje i koricu limuna. Mikserom sve dobro povežite.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac i sol pa ih dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
- Dodaje mlako mlijeko pa nastavkom za tijesto zamijesite tijesto.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu te ga nastavite mijesiti dok vam ne postane glatko i prestane se lijepiti. Mijesite ga najmanje 7 minuta. Po potrebi dodajte malo brašna.
- Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom.
- Ostavite na toplom dok se ne udvostruči (sat i 30 minuta do dva sata).
OBLIKOVANJE CIMET ROLICA
- Nakon što se udvostručilo tijesto pritisnite šakom kako bi se “ispuhalo”. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Razvaljate ga na dimenziju 45 x 25 cm. Tijesto bi vam trebalo biti visoko oko 1,5 cm.
- Tijesto premažite maslacem sobne temperature te pospite mješavinom šećera i cimeta.
- Tijesto zarolajte tako da rolate širu stranu. Nemojte prejako pritiskati tijesto.
- Nožem izrežite cimet rolice na debljinu od 3 – 3,5 centimetra.
- Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
- Posložite cimet rolice radeći razmak između svake (narasti će stajanjem i pečenjem). Neka vam razmak bude oko 4 cm. Slažite ih tako da vam na padeli i gore bude spiralna strana (ona na kojoj se vidi zarolano tijesto).
- Prozirnom folijom prekrijte padelu s posloženim cimet rolicama.
- Ostavite na toplom 1 sat kako bi dodatno narasle. Ako želite, cimet rolice možete spremiti u hladnjak i držati ih do 3 dana. U tom slučaju ih izvadite najmanje 2 do 3 sata prije pečenja i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto moglo narasti.
PEČENJE
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- Cimet rolice pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam ne poprime lijepu rumenu boju.
- Ohladite ih 10-ak minuta pa ih prelijte šećernom glazurom, po želji.
- Za šećernu glazuru šećeru u prahu dodajte mlijeko i promiješajte dok se šećer ne rastopi i ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dobar tek!