Ciabatta je kruh koji posebno volim. Obožavam njegov rustikalni izgled, rupice kojima je prožet i taj miris domaćeg, starinskog kruha.

 

Po svojoj debljini podsjeća na pogaču, ali je štruca. Ja ga volim poslužiti kao veliku bruschettu kada mi dolazi društvo. Sutradan mi je divan prepečen uz kapljicu maslinovog ulja.

 

Kod nas je ciabatta poznata i pod imenom šlapa (papuča). Naime, naziv za ovaj predivni kruh je Ciabatta di Como,  nastao na sjeveru Italije u pokrajini Como, a u prijevodu bi značio papuča iz Coma.

 

Ovo tijesto možete oblikovati u mnogo različitih oblika, od uskog francuza, okrugle pogače pa nadalje.

 

Oko ovog recepta ćete imati malo više posla, ali je rezultat i više nego zadovoljavajući.

 

CIABATTA

SASTOJCI
ZA 2 VEĆE CIABATTE ILI TRI MANJE

POOLISH ILI PREDTIJESTO

TIJESTO

  • 380 g manitoba brašna
  • 12 g soli
  • 6 g suhog kvasca
  • 215 g vode (mlaka, 32-38 stupnjeva)
PRIPREMA

POOLISH ILI PREDTIJESTO

  1. Sve sastojke pomiješajte zajedno. Pazite da vam ije ostalo suhih dijelova. Prozirnom folijom pokrijte posudu te ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati, odnosno dok ne vidite da je poolish pun mjehurića na površini). Spremite u hladnjak preko noći. Ovako pripremljeno predtijesto vam može stajati tri dana u hladnjaku.
  2. Poolish izvadite na sobnu temperaturu 1 sat prije pripreme tijesta.

TIJESTO

  1.  U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte brašno, sol i kvasac. Dodajte poolish i vodu pa nastavkom za tijesto ili kuhačom zamijesite tijesto. Tijesto nastavite izrađivati električnim mikserom ili rukama 7-8 minuta, odnodno dok ne dobijete sjajno i glatko tijesto koje se ne lijepi za rubove. Tijesto će i dalje biti lagano ljepljivo, to je u redu.
  2. Sada tijesto prebacite na radnu podlogu koju ste prethodno lagano nauljili. Neka vam tijesto bude postavljeno u oblik kvadrata.

S&F

  1. Sada napravite S&F (stretch-and-fold) metodu tako da vlažnim rukama uzmete rub tijesta do koji je do vas, lagano ga razvučete i presavinete tako da ga položite sredinu. Sada uzmete nasuprotni kraj i ponovite isto (lagano razvučete i preklopite tijesto tako da razvučeni kraj dođe na polovicu tijesta).
  2. Isto ponovite s preostala dva ruba tijesta. Sada površinu našpricajte uljem u spreju ili tankim slojem ulja ili brašna pa prekrijte prozirnom folijom.
  3. Nakon 30 -45 minuta ponovite S&F metodu još jednom. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite 1,5 – 2 sata da tijesto odmara na sobnoj temperaturi.

OBLIKOVANJE TIJESTA

  1. Pripremite lim za pečenje, pospite ga brašnom, ja koristim kukuruzno za posipanje, no vi možete bilo koje.
  2. Tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu podlogu. Podijelite na dva dijela. Svaki dio rukama presavinite kao da slažete kuvertu od pisma. Oblikovano tijesto posložite na pripremljeni lim tako da presavinute dijelove stavite na lim.
  3. Isto ponovite i s drugim komadom tijesta.
  4. Oblikovani kruh prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmori 1 do 1,5 sat.

PEČENJE

  1. Pećnicu upalite na 230 stupnjeva. Na dno pećnice postavite stari lim za pečenje. U njega ćete kasnije uliti vodu te će vam to pomoći kod stvaranja pare zbog koje će vam kruh imati divnu koricu.
  2. Pripremite 1 l kipuće vode. U pećnicu stavite pripremljenu padelu s tijestom, a u ugrijanu staru padelu ulijte kipuću vodu. Zatvorite pećnicu i pecite dok vam kruh ne poprimi lijepu rumenu boju, oko 15-20 minuta.
  3. Ohladite prije posluživanja.

IDEJA

  1. Ja sam jednu ciabattu prerezala, premazala pestom od bosiljka i nakapala maslinovim uljem, naslagala cherry rajčice i zapekla na 180 stupnjeva nekoliko minuta. Na kraju sam sve posula komadićima feta sira.

 

Dobar tek!