Churros su jedni od najdivnijih uštipaka na svijetu, ako mene pitate. Dolaze iz Španjolske, prženi su u ulju te su podjednako mekani i pjenasti kao i hrskavi i aromatični. Jednostavno su divni.

 

Churros se radi od kuhanog tijesta koje se prži u ulju. Može biti ravan poput štapića ili pak u obliku suze gdje se vrhovi spajaju. Izvan je hrskav te se najčešće posipa sa šećerom i cimetom dok je iznutra pjenast i mekan.

Churros se poslužuje uz umake od čokolade, možete ga servirati uz kavu ili čaj i praktički u bilo koje doba dana.

 

Idealni su za ulične zabave, ali i za doručak doma. Ovi slatki uštipci su na samom vrhu slatkih prženih tijesta. Ako ih niste probali, svakako vam savjetujem da ih napravite.

CHURROS

SASTOJCI
  • 250 ml vode
  • 90 g maslaca
  • pola žličice soli
  • 2 žlice šećera (30 g)
  • 140 g glatkog brašna
  • 2 – 3 velika jaja

DODATNO

  • 150 g šećera
  • 2 žličice cimeta

UMAK OD ČOKOLADE

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g vrhnja za šlag
PRIPREMA
  1. U lonac s debljim dnom stavite vodu i maslac koji ste prethodno iskidali na komadiće. Dodajte šećer i sol te sve kuhajte na srednje jakoj vatri. Kad se maslac otopio, a voda zakuhala maknite lonac s vatre, dodajte brašno pa kuhačom naglo sve promiješajte.
  2. Miješajte dok se sve ne poveže i dok ne primijetite da je na dnu lonca tanki fil od brašna, za ovaj korak će vam trebati oko 1-2 minute ili dok vam tijesto ne postigne temperaturu od 75 – 79° C.
  3. Tijesto prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Ja tijesto miksam špatulom kako bi se ohladilo što prije, ali možete ga ostaviti i nekoliko minuta kako bi se prohladilo prije dodavanja jaja. Ako jaja odmah dodate skuhat će se u tijestu i dobit ćete grudice.
  4. Jaja pomiješajte u zasebnoj posudi toliko da se povežu. Sada ulijte malo jaja te miksajte, ponovo ulijte malo jaja te nastavite miksati. Trebate dodati toliko jaja da vam smjesa bude sjajna te da vam, kad dignete miješalicu od miksera tijesto pada u obliku slova v s nje. Bitno je da vam je tijesto sjajno i glatko, ali da nije prerijetko. Ja uglavnom stavim 2,5 jaja L veličine.
  5. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu s većim zvjezdastim nastavkom.
  6. Ulje ugrijte do 170 stupnjeva pa smanjite vatru na laganu. Pazite da vam ima dovoljno ulja kako bi se churrosi mogli nesmetano pržiti.
  7. Istisnite tijesto iz slastičarske vrećice te ga pomoću kuhinjskih škara otkidajte kad ste zadovoljni veličinom, moji su dugi oko 10 cm.
  8. Pržite ih oko minutu sa svake strane, odnosno dok ne porumene.
  9. Churrose izvadite na pripremljen kuhinjski ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće pa ih potom uvaljajte u šećer pomiješan s cimetom.
  10. Poslužite uz umak od čokolade.

UMAK OD ČOKOLADE

  1. Čokoladu iskidajte na sitne komadiće pa je stavite u posudu.
  2. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja pa ga prelijte preko komadića čokolade.
  3. Špatulom promiješajte sastojke dok ne dobijete sjajnu i povezanu smjesu.
  4. Umak ulijte u posudu te poslužite uz churrose.