Choux au craquelin ili hrskavi princess uštipci jedna su najomiljenijih slastica moje djece. Slatko, hrskavo tijesto, a iznutra pjenasta krema prepuna okusa. Ovom francuskom klasiku nitko ne može odoljeti.

 

Choux au craquelin možete puniti kremama po želji (slastičarska, mousseline, čokoladna, s dodatkom orašastih plodova ili voća). Ja naviše volim nježne mousse kreme uz koje nekad dodam domaći džem od malina ili jagoda).

 

Ovaj put sam omiljenu slasticu moje djece radila uz pomoć Dolcela proizvoda i time znatno skratila postupak pripreme i sastojke, a da ne govorim koliko sam si olakšala cijelu izradu.

 

Za tijesto koristite Dolcela Princess uštipke, a za kremu bilo koju od Dolcela krema, ja sam koristila Dolcela Parfe kremu od čokolade,jer kako sam već i napisala, obožavam spoj hrskavog tijesta i nježnog moussea.

 

Ako ste na ovu slasticu nailazili u slastičarnama, a nikad se niste usudili napraviti je, sada je pravo vrijeme da to promijenite. Vjerujte mi, choux au craquelin je s razlogom na vrhu liste mojih malih sladokusaca.

 

CHOUX AU CRAQUELIN (S DOLCELA GOTOVIM PROIZVODIMA)

SASTOJCI

CRAQUELIN

 • 100 g maslaca sobne temperature
 • 120 g šećera (bijeli kristal)
 • 120 g glatkog. brašna

CHOUX

KREMA

DODATNO

 • šećer u prahu za posipane
PRIPREMA

CRAQUELIN

 1. U posudu stavite maslac i šećer te ih mikserom izradite. Dodajte brašno te mikserom povežite smjesu.
 2. Tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje na debljinu od 2-3 mm te spremite u zamrzivač na najmanje sat vremena ili do korištenja.

CHOUX

 1. Pećnicu ugrijte na 190 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za pečenje te svaki obložite papirom za pečenje.
 2. U posudu stavite smjesu za tijesto te joj dodajte 2 jaja, 100 ml ulja i 170 ml tople vode. Mikserom izradite tijesto, vidjet ćete da se odvaja od posude.
 3. Ostavite 10 minuta te prebacite u slastičarsku vrećicu s manjim otvorom ili okruglim nastavkom ( 2A).
 4. Na pripremljen lim istiskujte krugove tijesta veličine oraha radeći razmak između dva tijesta.
 5. Izvadite craquelin iz zamrzivača te pomoću okruglog rezača izrežite krugove. Pazite da su vam krugovi jednaki ili malo veći od samog tijesta.
 6. Svaki krug postavite na vrh tijesta te pecite 30-35 minuta bez otvaranja pećnice.
 7. Kad je tijesto pečeno ostavite ga da se ohladi.

KREMA

 1. Dok se peče tijesto pripremite kremu.
 2. U posudu stavite sadržaj iz vrećice Pare krema od čokolade te dodajte 600 ml hladnog mlijeka. Mikserom izradite kremu dok se ne zgusne. Dodajte maslac te ponovo mikserom izradite kremu.
 3. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s bilo kojim otvorom (moj je zvjezdasti 4B) te spremite u hladnjak do korištenja.
 4. Choux au craquelin možete puniti na dva načina. Okrenite ga naopako (ravna strana) te napravite pukotinu na sredini, utisnite kremu kroz pukotinu.
 5. Drugi način je da nožem izrežete vrh choux au craquelin-a te nanesete kremu pomoću vrećice i potom poklopite s vrhom tijesta.
 6. Prije posluživanja choux au craquelin pospite šećerom u prahu.