Choux au craquelin ili raspuknute krafne jedne od mojih omiljenih slastica. Ove sam punila s ganacheom od malina i slastičarskom kremom od malina.
Toliko su bogate okusom da će vas oduševiti na prvom zalogaju. Ja sam za izradu koristila Kenwood kMix te K-Beater nastavak za tijesto.
Ako se niste susreli s ovakvim tijestom samo slijedite korake i vidjet ćete koliko je jednostavno.
CHOUX AU CRAQUELIN S KREMOM OD MALINA I GANACHEOM OD MALINA
SASTOJCI
CRAQUELIN
- 100 g maslaca sobne temperature
- 120 g šećera (bijeli kristal)
- 120 g glatkog brašna
SLASTIČARSKA KREMA OD MALINA
- 100 ml mlijeka
- 50 g šećera
- ½ žličice paste od vanilije
- 2 žumanjka
- 100 g malina, zamrznute ili svježe
- 15 g kukuruznog škroba
KREMA OD MALINA I BIJELE ČOKOLADE
- 50 g malina, zamrznute ili svježe
- 100 g bijele čokolade
- 175 ml vrhnja za šlag
CHOUX TIJESTO
- 115 g maslaca
- 115 ml mlijeka
- 115 ml vode
- 1/4 žličice soli
- 1 žlica šećera
- 125 g glatkog brašna
DEKORACIJA
- 100 g roze čokolade ili čokoladnih kapljica
- prah malina
- listići cvijeća
PRIPREMA
CRAQUELIN
- U posudu stavite maslac i šećer te ih mikserom izradite. Dodajte brašno te mikserom povežite smjesu.
- Tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje na debljinu od 2-3 mm te spremite u zamrzivač na najmanje sat vremena ili do korištenja.
PIRE OD MALINA
- U malom blenderu izmiksajte maline dok ne postanu glatke.
- Procijedite dobiveni pire te ga ostavite sa strane.
KREMA OD MALINA I BIJELE ČOKOLADE
- Bijelu čokoladu usitnite te stavite u posudu otpornu na toplinu.
- U loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri zagrijte vrhnje za šlag i pire od malina (50 g). Prelijte preko iskidane bijele čokolade te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ohladite u hladnjaku na sat vremena ili preko noći te mikserom izradite.
SLASTIČARSKA KREMA OD MALINA
- U lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru dodajte mlijeko, šećer i ekstrakt vanilije dok vam mlijeko ne zakuha.
- Za to vrijeme pjenjačom umutiti 100 g pirea od malina, žumanjke i kukuruzni škrob.
- Kad mlijeko lagano prokuha, maknite ga s vatre i uz miješanje dolijevajte u smjesu od jaja. Cijelo vrijeme pjenjačom miješajte kremu te dolijevate mlijeko u tankom mlazu.
- Sada smjesu vratite u lonac i neprestano miješajte na laganoj do srednjoj vatri oko 2 minute ili dok se ne počne zgušnjavati.
- Slastičarsku kremu prebacite u čistu posudu i pokrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila kožica. Stavite da se ohladi u hladnjaku. Ohlađenu izradite mikserom.
CHOUX TIJESTO
- Pripremite dva lima za pečenje te ih obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.
- Pomiješajte maslac, vodu, mlijeko, sol i šećer u loncu na srednjoj vatri. Miješajte dok se maslac ne otopi. Pustite smjesu da zavrije. Kad provrije, smanjite vatru na najnižu i odjednom dodajte brašno.
- Miješajte kuhinjskom žlicom dok se brašno potpuno ne sjedini i dok se tijesto ne skupi u kuglu. Miješajte tijesto kuhinjskom žlicom kako bi se lagano ukuhalo brašno, oko 1 minute. Na dnu posude ćete vidjeti tanki fil.
- Maknite s vatre i prebacite u zdjelu od samostojećeg miksera, stavite K-beater lopaticu, ako nemate samostojeći mikser koristite ručni ili možete jaja umiješati špatulom. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije dodavanja jaja u sljedećem koraku.
- Mikser upalite na nisku brzinu, polako dodajte jaja iz 4 dodavanja, miješajući 30 sekundi između svakog. Smjesa će isprva izgledati zgrušano, ali će se početi sjedinjavati kako mikser radi.
- Tijesto vam treba biti sjajno, gusto i glatko, a kada dignete K-beater iz smjese ona će padati u obliku slova V.
- Prije nego što tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu, izvadite craquelin iz zamrzivača i ostavite ga na radnoj plohi.
- Tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu s otvorom od 1 cm ili nastavkom #1A. Za lakše istiskivanje držite vrećicu pod kutom od 90′ te istiskujte tijesto na pripremljen lim dok ne dobijete loptice tijesta promjera 5 cm.
- S kalupom za kekse promjera 6 cm izrežite 8 krugova craquelina tako da budu malo veći od tijesta i stavite ih na tijesto.
- Pecite 15 minuta na 90 stupnjeva, potom smanjite temperaturu na 170 stupnjeva te pecite još 15 minuta.
DEKORACIJA
- Rastopite čokoladu u mikrovalnoj ili na pari te je stavite na papir za pečenje. Špatulom je razmažite preko papira te ostavite da se stisne. Ako želite požuriti proces sušenje oprezno je prebacite u hladnjak.
- Kad se čokolada stisla izrežite krugove okruglim kalupom. Ako vam čokolada puca, ostavite je malo na sobnoj temperaturi da omekša pa je potom izrežite okruglim kalupićima.
SLAGANJE
- U jednu slastičarsku vrećicu stavite kremu od bijele čokolade i malina, u drugu slastičarsku kremu s malinama.
- Na vrh choux tijesta napravite malu rupicu pa prvo istisnite slastičarsku kremu te potom kremu od bijele čokolade i malina.
- Krugove od čokolade postavite na vrh te preko njih istisnite još malo kreme od bijele čokolade i malina. Pospite s prahom od malina i ukrasite listićima cvijeta.
TIPS & TRICKS
- Ako ne želite potrošiti sve tijesto odmah, možete ga spremiti u hladnjak do tri dana i raditi choux au craqelin ili obične princes krafne. Tijesto izvađeno iz hladnjaka možete odmah koristiti.