Choux au craquelin ili raspuknute krafne jedne od mojih omiljenih slastica. Ove sam punila s ganacheom od malina i slastičarskom kremom od malina.

 

Toliko su bogate okusom da će vas oduševiti na prvom zalogaju. Ja sam za izradu koristila Kenwood kMix te K-Beater nastavak za tijesto.

 

Ako se niste susreli s ovakvim tijestom samo slijedite korake i vidjet ćete koliko je jednostavno.

 

CHOUX AU CRAQUELIN S KREMOM OD MALINA I GANACHEOM OD MALINA

SASTOJCI

CRAQUELIN

  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 120 g šećera (bijeli kristal)
  • 120 g glatkog brašna

SLASTIČARSKA KREMA OD MALINA

  • 100 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • ½ žličice paste od vanilije
  • 2 žumanjka
  • 100 g malina, zamrznute ili svježe
  • 15 g kukuruznog škroba

KREMA OD MALINA I BIJELE ČOKOLADE

  • 50 g malina, zamrznute ili svježe
  • 100 g bijele čokolade
  • 175 ml vrhnja za šlag

CHOUX TIJESTO

  • 115 g maslaca
  • 115 ml mlijeka
  • 115 ml vode
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 125 g glatkog brašna

DEKORACIJA

  • 100 g roze čokolade ili čokoladnih kapljica
  • prah malina
  • listići cvijeća

 

PRIPREMA

CRAQUELIN

  1. U posudu stavite maslac i šećer te ih mikserom izradite. Dodajte brašno te mikserom povežite smjesu.
  2. Tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje na debljinu od 2-3 mm te spremite u zamrzivač na najmanje sat vremena ili do korištenja.

PIRE OD MALINA

  1. U malom blenderu izmiksajte maline dok ne postanu glatke.
  2. Procijedite dobiveni pire te ga ostavite sa strane.

KREMA OD MALINA I BIJELE ČOKOLADE

  1. Bijelu čokoladu usitnite te stavite u posudu otpornu na toplinu.
  2. U loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri zagrijte vrhnje za šlag i pire od malina (50 g). Prelijte preko iskidane bijele čokolade te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Ohladite u hladnjaku na sat vremena ili preko noći te mikserom izradite.

SLASTIČARSKA KREMA OD MALINA

  1. U lonac s debljim dnom na srednje jaku vatru dodajte mlijeko, šećer i ekstrakt vanilije dok vam mlijeko ne zakuha.
  2. Za to vrijeme pjenjačom umutiti 100 g pirea od malina, žumanjke i kukuruzni škrob.
  3. Kad mlijeko lagano prokuha, maknite ga s vatre i uz miješanje dolijevajte u smjesu od jaja. Cijelo vrijeme pjenjačom miješajte kremu te dolijevate mlijeko u tankom mlazu.
  4. Sada smjesu vratite u lonac i neprestano miješajte na laganoj do srednjoj vatri oko 2 minute ili dok se ne počne zgušnjavati.
  5. Slastičarsku kremu prebacite u čistu posudu i pokrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila kožica. Stavite da se ohladi u hladnjaku. Ohlađenu izradite mikserom.

 

CHOUX TIJESTO

  1. Pripremite dva lima za pečenje te ih obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.
  2. Pomiješajte maslac, vodu, mlijeko, sol i šećer u loncu na srednjoj vatri. Miješajte dok se maslac ne otopi. Pustite smjesu da zavrije. Kad provrije, smanjite vatru na najnižu i odjednom dodajte brašno.
  3. Miješajte kuhinjskom žlicom dok se brašno potpuno ne sjedini i dok se tijesto ne skupi u kuglu. Miješajte tijesto kuhinjskom žlicom kako bi se lagano ukuhalo brašno, oko 1 minute. Na dnu posude ćete vidjeti tanki fil.
  4. Maknite s vatre i prebacite u zdjelu od samostojećeg miksera, stavite K-beater lopaticu, ako nemate samostojeći mikser koristite ručni ili možete jaja umiješati špatulom. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije dodavanja jaja u sljedećem koraku.
  5. Mikser upalite na nisku brzinu, polako dodajte jaja iz 4 dodavanja, miješajući 30 sekundi između svakog. Smjesa će isprva izgledati zgrušano, ali će se početi sjedinjavati kako mikser radi.
  6. Tijesto vam treba biti sjajno, gusto i glatko, a kada dignete K-beater iz smjese ona će padati u obliku slova V.
  7. Prije nego što tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu, izvadite craquelin iz zamrzivača i ostavite ga na radnoj plohi.
  8. Tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu s otvorom od 1 cm ili nastavkom #1A. Za lakše istiskivanje držite vrećicu pod kutom od 90′ te istiskujte tijesto na pripremljen lim dok ne dobijete loptice tijesta promjera 5 cm.
  9. S kalupom za kekse promjera 6 cm izrežite 8 krugova craquelina tako da budu malo veći od tijesta i stavite ih na tijesto.
  10. Pecite 15 minuta na 90 stupnjeva, potom smanjite temperaturu na 170 stupnjeva te pecite još 15 minuta.

DEKORACIJA

  1. Rastopite čokoladu u mikrovalnoj ili na pari te je stavite na papir za pečenje. Špatulom je razmažite preko papira te ostavite da se stisne. Ako želite požuriti proces sušenje oprezno je prebacite u hladnjak.
  2. Kad se čokolada stisla izrežite krugove okruglim kalupom. Ako vam čokolada puca, ostavite je malo na sobnoj temperaturi da omekša pa je potom izrežite okruglim kalupićima.

SLAGANJE

  1. U jednu slastičarsku vrećicu stavite kremu od bijele čokolade i malina, u drugu slastičarsku kremu s malinama.
  2. Na vrh choux tijesta napravite malu rupicu pa prvo istisnite slastičarsku kremu te potom kremu od bijele čokolade i malina.
  3. Krugove od čokolade postavite na vrh te preko njih istisnite još malo kreme od bijele čokolade i malina. Pospite s prahom od malina i ukrasite listićima cvijeta.

 

TIPS & TRICKS

  • Ako ne želite potrošiti sve tijesto odmah, možete ga spremiti u hladnjak do tri dana i raditi choux au craqelin ili obične princes krafne. Tijesto izvađeno iz hladnjaka možete odmah koristiti.