Mislim da ne postoji recept koji sam više puta testirala od ovoga. Choco chip keksići su mi oduvijek bili sinonim za kekse. Za ove kekse postoji bezbroj sličnih recepata i toliko su omiljeni da vjerujem da su ih svi barem jednom probali napraviti.
Kakve choco chip keksiće vi volite? Da su gumenasti (chewy) ili da su hrskavi (crispy)? A oboje? Takvi su meni najdraži.
Moji omiljeni keksići trebaju imati hrskavi rub i divno mekanu, a opet gumenastu (chewy) sredinu. Idealni su mi o ovoj veličini, dovoljno su mi veliki, ali opet nisu preveliki. Baš su taman!
Kako se u receptu koristi tekući maslac, ne treba vam mikser. Sve možete naparviti pjenjačom i špatulom. Naravno, možete koristiti i mikser ako želite. Sve je dopušteno.
Zašto smeđi maslac (postigne se dužim topljenjem maslaca uz miješanje – da ne bi pomislili da sam vam zakomplicirala život sada) ? Zato što daje posebnu aromu keksićima. I dalje su klasičnog i prepoznatljivog okusa, ali su bogatiji, puniji… jednostavno su još divniji!
Ako pomislite da je puno šećera – nije. Taman je. Često čujem kako se smanji šećer u receptu. Ovo nikako nemojte raditi s ovim keksićima, ma s keksima općenito. Promijenit ćete teksturu tijesta i to više neće biti oni savršen choco chip keksići.
Čokolada… koristite onu s većim udjelom kakaa (preko 60%). Kako bi vam keksići bili što ukusniji koristite što kvalitetniju čokoladu. Čokolada uvelike utječe na ukupan okus choco chip keksića. Ja sam ovaj put koristila Cailler čokoladu s 64% kakaa (nije sponzorirano, jednostavno volim ovu čokoladu). Vi možete koristiti i čokoladne kapljice umjesto komadića čokolade. Ja volim tu “neurednu” teksturu čokolade i različite komadiće unutar keksa pa uvijek koristim čokoladu u komadu koju sama režem.
Tijesto za keksiće se vadi žlicom za sladoled, ako je nemate tada rukama formirajte kuglice. Nema potrebe da tijesto pritišćete dlanovima i sl. U pečenju će se tijesto samo formirati u oblik keksića.
CHOCO CHIP KEKSIĆI
SASTOJCI ZA 20 KEKSIĆA
- 185 g maslaca
- 220 g smeđeg šećera
- 60 g bijelog kristal šećera
- 220 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 žličice arome vanilije
- 2 jaja L veličine
- 190 g čokolade s minimalno 65% udjela kakaa
PRIPREMA
TIJESTO
- Maslac stavite u manji lonac te ga rastopite na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje (ja koristim špatulu). Ostavite ga na vatri dok ne poprimi lijepu smeđu boju (oko 6-8 minuta). Maknite s vatre i ostavite da se prohladi.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu i sol. Ostavite po strani.
- Rastopljenom maslacu dodajte obje vrste šećera (smeđi i bijeli) te sve dobro izmješajte pjenjačom ili mikserom srednjom jačinom.
- Dodajte jaje po jaje miješajući između svakog dodavanja. Dodajte aromu vanilije.
- Sada dodajte brašno. Sve sjedinite špatulom ili mikserom na laganoj brzini.
- Čokoladu iskidajte na komadiće pa je dodajte tijestu. Promiješajte.
- Tijesto ostavite pola sata u hladnjaku da se stisne.
OBLIKOVANJE I PEČENJE
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- Pripremite lim za pečenje na koji ste stavli papir za pečenje.
- Žlicom za sladoled vadite kuglice tijesta. Postavite ih na papir za pečenje. Napravite veće razmake izmeđe svake kuglice kako vam se keksići ne bi zalijepili u pečenju.
- Keksiće pecite 11 – 13 minuta, odnosno dok im rub ne postane čvrst i poprimi lijepu rumenu boju, a sredina i dalje ostane mekana. Keksići se se stvrdnuti u hlađenju.
- Gotove keksiće ohladite na rešetki te ih spremite u kutiju za kekse.
TIPS & TRICKS
- Ja sam koristila standardnu žlicu za sladoled, ako ćete koristiti manju tada ih pecite 8-11 minuta.
- Ja pečem po 4 keksića na jednom limu.
- Keksiće možete posuti krupnom morskom soli prije pečenja kako bi dodatno naglasili okus čokolade.
- Umjesto komadića čokolade možete koristiti čokoladne kapljice.
Dobar tek!