Sigurno ste čuli za kineske kolačiće u kojima se nalazi poruka zapisana na papiriću. Ovi keksići su dio kineske kulture za kojima je poludio cijeli svijet.

 

 

Ako ste gledali američke filmove u kojima se dio radnje odvija u kineskom restoranu, sigurno ste ugledali i njih. Meni su oduvijek bili interesantni, vjerujem da su svima.

 

 

Jednom prilikom sam ih kupila, slučajno sam naišla na njih u jednoj trgovini. Bila sam oduševljena izgledom, ali mi nisu bili ukusni ni najmanje. Iako, poruke sam čuvala još neko vrijeme.

 

 

 

Tako da sam ih odlučila napraviti sama. Naime, ovi keksići se sastoje od bjelanjaka, šećera, vanilije i/ili arome po želji, brašna i masnoće.

 

 

Ja sam pronašla svoj idealan omjer sastojaka, savladala nekoliko trikova bitnih za njihovu izradu i sada je idealno vrijeme da vam to prenesem. Moram naglasiti da su jako, jako jednostavni za pripremu. Vjerujte mi, svatko ih može napraviti.

 

 

Do sutra stignete napraviti svoje kineske keksiće sudbine i napisati vama bitne poruke. Možete primjerice sakriti poklon za Valentinovo i u porukici napisasti gdje se nalazi, možete nekome reći što osjećate ili jednostavno napisati neku lijepu poruku dana.

 

 

Osim Valentinova, ovi keksići su mi super za druženja s prijateljima, možete od njih napraviti društvene igre i napisati izazove, možete ih nekome pokloniti i sl.

 

 

Mojoj mami je sutra rođendan. Tradicionalno će okupiti svoje prijateljice i s njima proslaviti dio rođendana. Za njih sam pripremila ove keksiće, svaka će pronaći neku lijepu misao i poruku. Vjerujem da će se oduševiti.

 

 

Ja sam poruke pisala na običnom A4 bijelom papiru i samo ih izrezala kasnije u potrebnu veličinu. Pisala sam ih kemisjkom olovkom pa su dodatno imale taj osobni pečat (čitaj: zaboravila sam kupiti boju za printer), ali ih možete i isprintati. Kako god vam je draže i jednostavnije. Moje porukice su bile velike 4 x 1 centimetar.

 

 

Za izradu ovih keksića bi bilo dobro da imate kalup za muffine u koji ćete ih kasnije postaviti kako bi zadržali oblik dok se ne ohlade. Ako ga nemate, ništa zato. Pronađite nešto okruglo u što ćete staviti pripremljeni kolačić.
 

 

CHINA FORTUNE COOKIES (KINESKI KOLAČIĆI SUDBINE)

SASTOJCI

 • 2 bjelanjka  (80g)
 • 65 g šećera
 • 1 žličica arome vanilije
 • 1 žličica arome badema po želji
 • 65 g maslaca
 • 100 g glatkog brašna
 • prstohvat soli

PRIPREMA

 1. Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje. Na papiru za pečenje s obrnute strane nacrtajte 3 kruga promjera 6 centimetara. Poslužite se čašom. Ja sam krugove crtala kemijskom olovkom. Kada okrenete papir za pečenje na ispravnu stranu trebali bi vam biti vidljivi krugovi.
 2. Pripremite papiriće s porukama. Pripremite i šalicu za oblikovanje i kalup za muffine.
 3. Maslac rastopite i pustite da se malo ohladi.
 4. Bjelanjke i šećer pjenasto stucite, dovoljno je nekolikom minuta mikserom na najvećoj brzini.
 5. Dodajte im arome (vanilija prvo pa onda po želji, ja dodam i badem).
 6. Dodajte rastopljeni maslac pa smjesu sjedinite mikesrom.
 7. Dodajte brašno pomiješano sa prstohvatom soli. Sve smiksajte.
 8. Smjesa će vam biti rijetka, kao za fritule.
 9. Uzmite 3/4 žličice i postavite na sredinu jednog ocrtanog kruga na papiru za pečenje.
 10. Stražnjom stranom žličice razvucite tijesto tanko i ravnomjerno po krugu radeći kružne pokrete. Možete se poslužiti i malom špatulom za kolače.
 11. Tri kruga, odnosno tri kolačića najviše pecite u jednoj turi. Kolačići se moraju jako brzo složiti u finalni oblik dok se ne ohlade.
 12. Kada ste sva tri kruga ispunili tijestom, stavite lim u pećnicu i pecite ih dok vam rubovi ne krenu tamniti. Za ovo će vam trebati otprilike 8 minuta (ovisno o vašoj pećnici).
 13. Kada ste kolačić izvadili iz pećnice, vrhom noža odvojite kolačić od papira za pečenje. Okrenite kolačić na donju stranu. Postavite papirić s porukom. Preklopite kolačić. Pazite, vruć je – poslužite se čistom kuhinjskom krpom dok spajate vrhove (meni pomogne). Odmah ga “nataknite” na rub šalice i pritisnite kako bi se pri sredini udubio. Na zadnjoj slici imate prikaz kako ga pritisnuti. Prebacite ga potom u kalup za muffine dok se ne ohladi.

 

TIPS & TRICKS

 • Kada radite krug od tijesta pazite da vam rub nije tanak jer će vam izgorjeti u pečenju.
 • Kolačiće možete ukrasiti i nekom dekoracijom poput mrvica u boji i sl. To napravite kada tijesto razvučete u krug. Pospite rub kolačića i onda ga ispecite. Ostatak pripreme je isti kao i bet dekoracije.

 

Dobar tek!