Cheesecake je jedan od najomiljenijih kolača na svijetu. Njegova prošlost seže čak u davnu Grčku, navodno se služio i za vrijeme prvih Olimpijskih igara 776. godine prije Krista. Prva verzija cheesecakea sadržavala je brašno, pšenicu, med i sir.
U današnje vrijeme skoro pa svaka zemlja ima svoju inačicu dok se New York i dalje smatra domom najboljeg cheesecakea. Talijani koriste skutu, Japanci bjelanjke itd. Ovisno o lokalnim sastojcima i godišnjem dobu ovaj kolač kultnog statusa dobiva tisuću lica.
Svoju priču s cheesecakeom započinjem s onim osnovnim, prvim, pravim cheesecake receptom.
Provjereno je dobar i uvijek mu se vraćam.
CHEESECAKE
S A S T O J C I
P O D L O G A
- 250 g digestive keksa
- 125 g maslaca
- 1 žlica meda
N A D J E V
- 500 g sirnog namaza Philadelphia, može i drugi po vašem izboru
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- korica i sok pola limuna
P R E LJ E V
- 400 g milerama
- 50 g šećera u prahu
P R I P R E M A
P O D L O G A
- Pećnicu upalite na 220 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 23 centimetra te mu dno obložite papirom za pečenje.
- Otopite maslac na vatri. Digestiv kekse usitnite u blenderu, prebacite ih u posudu pa im dodajte otopljeni maslac i žlicu meda. Sve dobro promiješajte pa uspite u kalup za tortu. Utisnite prstima kako bi se podloga povezala.
- Stavite u pećnicu na 5-6 minuta te izvadite vani.
N A D J E V
- Pećnicu smanjite na 175 stupnjeva.
- U posudi pomiješajte sirni namaz, jaja, šećer, vanilin šećer, koricu i sok limuna. Mikserom izradite smjesu dok se ne poveže i postane glatka.
- Ulijte nadjev na podlogu od digestive-a te stavite peći 20 minuta.
P R E LJ E V
- Mileram i šećer u prahu izradite mikserom dok se ne povežu. Prelijte po cheesecakeu te sve skupa vratite u ugašenu pećnicu na 10 minuta.
- Cheescake ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi pa ga prebacite u frižider na najmanje 3 sata ili preko noći.
T I P S & T R I C K S
- Umjesto Philadelphia sirnog namaza možete koristiti i neki drugi poput ABC-a.
- Mileram možete zamijeniti kiselim vrhnjem. Razlika milerama i kiselog vrhnja je u količini mliječne masti, mileram je ima u većem postotku od kiselog vrhnja.
Dobar tek!
Pozdrav, radila sam vec nekoliko recepata s Vase stranice i sve je bilo sjajno! 🙂 Zanima me u kojoj velicina kalupa ste radili cheesecake? Gorana iz Splita
Draga Gordana,
Hvala ti na lijepom komentaru. Cheese je rađen u kalupu od 22 cm.
Lp,
Nina
Draga Gorana, promjer je 22 cm.