Ako ste u potrazi za savršenom ljetnom tortom tada vam predlažem da probate Carpati tortu. Choux tijesto, krema od vanilije, žele od marakuje i tučeno vrhnje. Say no more!

 

Carpati torta dolazi iz Poljske, naziv joj je Karpatka, a može se poslužiti kao kolač ili torta. Na prvu bi rekla da me podsjeća na naše krempite radi tankog sloja tijesta (choux vs lisnato) i kreme od vanilije.

 

Moderan twist je dodatak želea od naranče, šumskog voća i sl., a tučeno vrhnje joj da još jednu dimenziju kremoznosti.

 

Ja sam radila žele od marakuje koji je toliko bogat okusom da bi samo njega mogla jesti.

U izradi mi je pomogao moj Kenwood samostojeći mikser kMix koji uz pomoć K-beater miješalice za tren smiksa tijesto.

CARPATI TORTA

SASTOJCI

CHOUX TIJESTO (dva promjera 24 cm)

  • 170 g glatkog brašna
  • 120 g maslaca
  • 15 g šećera
  • 3 g soli
  • 125 g vode
  • 125 g mlijeka
  • 4 jaja (L veličina)

MOUSSELINE KREMA

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka (L veličina)
  • 125 g šećera
  • 50 g gustina
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 250 g maslaca sobne temperature

ŽELE OD MARAKUJE

  • 6 marakuja
  • 2 vrećice mljevene bijele želatine
  • sok tri naranče (oko 300 ml)
  • 45 g šećera

DODATNO

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA

CHOUX TIJESTO (KUHANO TIJESTO)

  1. Prvo upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i svaki obložite papirom za pečenje. Na papir s unutarnje strane nacrtajte krug promjera 24 cm. Ja ih crtam kemijskom olovkom i koristim okrugli kalup za tortu.
  2. U lonac s debljim dnom stavite vodu, mlijeko, sol, šećer i maslac iskidan na komadiće. Kuhajte dok se sve ne rastopi i poveže. Miješajte kuhinjskom žlicom.
  3. Maknite s vatre i dodajte brašno. Miješajte žlicom dok ne dobijete kuglu. Vratite na laganu vatru i nastavite cijelo vrijeme miješati.
  4. Kada na dnu lonca primijetite tanki fil (sloj) tijesto je kuhano. Trebat će vam par minuta za ovaj korak.
  5. Tijesto prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte jaje i miksajte sve dok se tijesto potpuno ne poveže. Sada dodajte drugo jaje i ponovo miksajte dok ne postignete jednoličnu smjesu. Isto ponovite i s preostala dva jaja dodajući jaje po jaje.
  6. Choux tijesto podijelite na dva dijela te premažite papir za pečenje unutar nacrtanih rubova. Pecite oko 25 minuta ili dok vam tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju. Ugasite pećnicu, odškrinite vatra i postavite drvenu dršku kako se vrata od pećnice ne bi zatvorila te tijesto ostavite još 10 minuta u pećnici.
  7. Tijesto možete peći jedno po jedno.

MOUSSELINE KREMA

  1. Mlijeko stavite grijati do vrenja pa ga maknite s vatre.
  2. U zasebnu posudu stavite žumanjke i šećer pa ih pjenjačom povežite. Dodajte aromu vanilije i gustin te nanovo sve povežite pjenjačom.
  3. Mlijeko dodajite u tankom mlazu miješajući pjenjačom cijelo vrijeme.
  4. Kada ste umiješali mlijeko, smjesu prebacite u lonac u kojem ste grijali mlijeko. Stavite na laganu vatru i miješajte sve dok vam se krema ne zgusne.
  5. Kremu prebacite u čistu posudu i pokrijte prozirnom folijom kako bi spriječili stvaranje korice.
  6. Ostavite da se ohladi. Ovo možete napraviti i dan ranije te kremu spremiti u hladnjak.
  7. Kada se krema ohladila, u posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac sobne temperature te ga dobro izradite. Kremu nanovo izradite mikserom  kako bi izbjegli stvaranje grudica. Dodajte je maslacu. Sve dobro izradite. Krema je spremna za korištenje.

 

  1. Na stalak za torte postavite prvu koru te oko nje postavite obruč. Sada premažite kremom i poravnajte površinu. Spremite u hladnjak da se dobro ohladi dok pripremate žele. Neka vam obruč cijelo vrijeme stoji.

ŽELE

  1. Dvije vrećice želatine pomiješajte s 10 žlica hladne vode te ostavite da želatina nabubri.
  2. Naranče iscijedite te izmjerite. Trebate imati 300 ml, ako vam fali dodajte vode. Sok naranči stavite sa šećerom u manji lonac na vatru.
  3. Marakuje prepolovite pa izvadite unutrašnjost (sjemenke i meso) te dodajte soku naranči.
  4. Kada vam tekućina zavrije ugasite vatru, dodajte želatinu te miješajte dok se ne rastopi.
  5. Ostavite po strani da se tekućina malo prohladi i da postane mlaka, oko 10-ak minuta.
  6. Sada tekućinu prelijte preko ohlađene kreme te vratite u hladnjak na sat vremena.

 

  1. Za kraj stucite vrhnje te premažite preko stisnute želatine. Na vrh postavite drugu koru te pospite šećerom u prahu.
  2. Poslužite odmah.