Ovaj tjedan smo u suradnji s Europe Direct-om Šibensko-kninske županije posvetili europskim okusima povodom obilježavanja Dana Europe. Svaki dan donosimo jedan novi okus iz druge EU zemlje. Drugi dan Europskog tjedna započinjemo s Italijom i Caprese juhom.
Caprese juha je baš poput istoimene salate spoj divnih rajčica i nježne mozzarelle te osvježavajućeg bosiljka. Dolaskom toplijih dana ova juha je idealno jelo prepuno mediteranskih okusa.
Caprese juha je ime dobila po Capriju, otoku u Italiji odakle je i potekla. Capri se nalazi na južnoj strani Napuljskog otoka, a poznat je po svojim ljepotama još od davnih rimskih vremena. Danas je poznato turističko odredište koje obiluje brojnim znamenitostima poput Plave spilje, brojnih vila i sl.
Za Caprese juhu vam treba svega nekoliko sastojaka, a idealna je uz komade tostiranog kruha. Sastoji se od tri boje poput talijanske zastave. Crvena od rajčica, bijela od mozzarelle i zelena od bosiljka.
Talijanska zastava, popularno zvana „Il Tricolore“ krije simboliku iza svojih boja. Zelena boja predstavlja nadu, bijela predstavlja vjeru i crvena predstavlja dobročinstvo.
CAPRESE JUHA
SASTOJCI
- 1 kg rajčica
- 1 cijeli češnjak
- maslinovo ulje (oko 100 ml)
- 1 žlica smeđeg šećera (svijetlo)
- šaka bosiljka + nekoliko listova za dekoraciju
- 200 g mozzarelle
- 100- 150 ml povrtnog temeljca
- aceto balsamico za dekoraciju
PRIPREMA
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U posudu za pečenje stavite oprane i prepolovljene rajčice, češnjak u kori koji ste samo prepolovili te sve pokapajte maslinovim uljem.
- Pecite 20-ak minuta, odnosno dok vam rajčice ne omekšaju.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se sve malo prohladi.
- Sada rajčice stavite u blender, češnjak istisnite i njega isto stavite, dodajte 3 žlice maslinovog ulja, bosiljak te smeđi šećer.
- Blendajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako nemate blender koristite štapni mikser.
- Temeljac ugrijte te dodajte blendanim rajčicama.
- Po potrebi posolite i popaprite.
- Prebacite u posudice za serviranje ili u jednu veću posudu. Kad se juha prohladila dodajte mozzarellu te ukrasite bosiljkom i acetom balsamicom.
Recept je nastao u suradnji s Europe Direct Šibensko-kninske županije.