Ovaj tjedan smo u suradnji s Europe Direct-om Šibensko-kninske županije posvetili europskim okusima povodom obilježavanja Dana Europe. Svaki dan donosimo jedan novi okus iz druge EU zemlje. Drugi dan Europskog tjedna započinjemo s Italijom i Caprese juhom.

 

Caprese juha je baš poput istoimene salate spoj divnih rajčica i nježne mozzarelle te osvježavajućeg bosiljka. Dolaskom toplijih dana ova juha je idealno jelo prepuno mediteranskih okusa.

 

Caprese juha je ime dobila po Capriju, otoku u Italiji odakle je i potekla. Capri se nalazi na južnoj strani Napuljskog otoka, a poznat je po svojim ljepotama još od davnih rimskih vremena. Danas je poznato turističko odredište koje obiluje brojnim znamenitostima poput Plave spilje, brojnih vila i sl.

 

Za Caprese juhu vam treba svega nekoliko sastojaka, a idealna je uz komade tostiranog kruha. Sastoji se od tri boje poput talijanske zastave. Crvena od rajčica, bijela od mozzarelle i zelena od bosiljka.

Talijanska zastava, popularno zvana „Il Tricolore“ krije simboliku iza svojih boja. Zelena boja predstavlja nadu, bijela predstavlja vjeru i crvena predstavlja dobročinstvo.

CAPRESE JUHA

SASTOJCI
  • 1 kg rajčica
  • 1 cijeli češnjak
  • maslinovo ulje (oko 100 ml)
  • 1 žlica smeđeg šećera (svijetlo)
  • šaka bosiljka + nekoliko listova za dekoraciju
  • 200 g mozzarelle
  • 100- 150 ml povrtnog temeljca
  • aceto balsamico za dekoraciju
PRIPREMA
  1. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U posudu za pečenje stavite oprane i prepolovljene rajčice, češnjak u kori koji ste samo prepolovili te sve pokapajte maslinovim uljem.
  2. Pecite 20-ak minuta, odnosno dok vam rajčice ne omekšaju.
  3. Izvadite iz pećnice i ostavite da se sve malo prohladi.
  4. Sada rajčice stavite u blender, češnjak istisnite i njega isto stavite, dodajte 3 žlice maslinovog ulja, bosiljak te smeđi šećer.
  5. Blendajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako nemate blender koristite štapni mikser.
  6. Temeljac ugrijte te dodajte blendanim rajčicama.
  7. Po potrebi posolite i popaprite.
  8. Prebacite u posudice za serviranje ili u jednu veću posudu. Kad se juha prohladila dodajte mozzarellu te ukrasite bosiljkom i acetom balsamicom.

 

Recept je nastao u suradnji s Europe Direct Šibensko-kninske županije.