U mojoj obitelji se uvijek spremala domaća juha s cancarelama, brzom tjesteninom od jaja i brašna. Za tren bi se zamiješala, a taj miris domaće juhe što bi se provlačio kroz cijelu kuću svi obožavamo!
Cancarele su stari način pripreme tijesta za juhu, moja baka ga je naučila od svoje mame, a ona od svoje… Recept se jako dugo nalazi u mojoj obitelji. Pretpostavljam zbog jednostavnosti pripreme, samo dva sastojka i zato što su cancarele jako ukusne.
Volim te stare recepte koji su se održali i danas. Takvi recepti su prošli test vremena i vrijede biti zapisani.
CANCARELE ZA JUHU
SASTOJCI
- 1 jaje
- 20 g glatkog brašna (2 žlice)
- prstohvat soli
PRIPREMA
- U posudi izradite jaje, dodajte mu prstohvat soli pa polako dodajte brašno. Cijelo vrijeme miješajte vilicom. Smjesa vam trebati nalikovati onoj za fritule.
- Procijeđenu juhu stavite na vatru da zakuha.
- Smanjite vatru, tijesto stavite na vilicu, neka vam vilica bude 10-ak centimetar iznad juhe pa je rukom pomičite gore – dolje (kao da radite slovo S po zraku). Na taj način sipajte tijesto u juhu.
- Tijesto će vam nalikovati na rezance različite dužine.
- Kuhate 5 minuta na laganoj vatri.
- Poslužite toplu juhu.
Dobar tek!