Dolaskom toplijih dana sve više vremena provodimo u prirodi, a grill i burgeri postaju jedni od omiljenih jela. Bilo da radite vrtnu zabavu, da idete na piknik ili pak radite nedjeljni ručak, burgeri su uvijek dobra ideja.
A što kažete na burgere od graha? Ovi burgeri su toliko ukusni i sočni da će vas oduševiti na prvu. Burger se radi od nekoliko sastojaka te je zaista brzo gotov. Ja sam koristila S- BUDGET grah iz limenke i skratila postupak namakanja i kuhanja graha. Ovako ćete dobiti gotove burgere za svega 15-ak minuta.
Burgere sam radila s domaćim brioche pecivima, ali možete koristiti bilo koja kupovna ili domaća. Svakako vam savjetujem da se okušate u izradi domaćih.
Od priloga možete stavljati sve što volite, te burgere poslužiti same ili uz neku bogatu salatu poput one od S- BUDGET azijskog mixa.
BURGERI OD GRAHA U DOMAĆEM BRIOCHE PECIVU
SASTOJCI
BRIOCHE PECIVO
- 470 g SPAR PREMIUM TIP 0 MANITOBA brašno
- 10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
- 35 g šećera
- 125 ml mlijeka, toplo
- 125 ml vode
- 1 jaje L veličine
- 70 g maslaca, sobne temperature
- žličica soli
BURGERI OD GRAHA
- 2 limenke S-BUDGET graha krupnog (800 g)
- 1 veća mrkva
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 jaje L veličine
- 50 g krušnih mrvica
- 1 žličica soli
- pola žličice papra
- 1 žličica dimljene crvene paprike
SALATA
- 1 paket S- BUDGET Aazijskog mixa
- 1 paket S-BUDGET Mozzarelle, narezane
- nekoliko rotkvica
- malo matovilca
- 200 g jogurta
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žličica senfa
- sušeni vlasac, 1 žlica
DODATNO
- 1 jaje + 1 žlica mlijeka za premazivanje burgera
- salata
- rajčica
PRIPREMA
BRIOCHE TIJESTO
- Mlijeko ugrijte da bude toplo (ne vrelo) te ga pomiješajte s vodom, 70 g brašna, kvascem (ako koristite svježi tada ga razmrvite) i šećerom. Sve dobro promiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom (sobna temperatura) da se diže pola sata. Ja koristim staklenu posudu za mjerenje, vi možete bilo kakvu posudu, izbjegavajte metal (plastika ili staklo su preporuka).
- Razmutite jaje u manjoj posudi te ga ostavite po strani.
- Uzdigli kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte jaje koje ste prethodno razmutili te preostalo brašno (400 g) i sol. Nastavkom za tijesto na vašem mikseru zamijesite tijesto koje treba biti povezano. Čim su se sastojci sjedinili dodajte komadić maslaca. Nastavite miksati dok se maslac potpuno ne spoji s tijestom, sada dodajte drugi komadić, ponovo povežite te na kraju dodajte treći komadić maslaca.
- Tijesto izradite da bude mekano i sjajno. Po potrebi dodajte malo brašna.
- Tijesto prebacite na radnu površinu pa ga još kratko zamijesite rukama.
- Izrađeno tijesto prebacite u nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom. Ostavite dok se ne udvostruči, od 1 – 1,5 sat.
- Kada se tijesto udvostručilo šakom pritisnite sredinu kako bi ispuhali zrak te tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Nemojte dodavati previše brašna na podlogu.
- Pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje.
- Tijesto kratko premijesite te ga podijelite na 6 jednakih dijelova (150 g po komadu).
- Od svakog komada oblikujte kuglu pa je postavite na pripremljen lim. Napravite razmak između svake kugle tijesta jer će peciva narasti.
- Peciva premažite razmućenim jajem pa prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 45 minuta.
- Pećnicu ugrijte na 190 stupnjeva. Peciva još jednom premažite razmućenim jajem te po želji pospite sezamom.
- Pecite 17 – 23 minute, odnosno dok im površina ne porumeni. Ohladite ih na rešetki za hlađenje.
- Peciva je najbolje potrošiti isti dan ili zamrznuti i potrošiti unutar 3 mjeseca.
SALATA
- Azijski mix stavite u dublju tavu na srednje jaku vatru. Grijete 10-ak minuta. Prebacite u posudu za serviranje. Dodaje rotkvicu i matovilac.
- Od preostalih sastojaka napravite dresing tako da ih sve pomiješajte. Dresing ohladite malo u hladnjaku.
- Prelijte preko salate, a dio ostavite za burgere.
BURGERI
- Mrkvu naribajte te stavite po strani. Luk usitnite pa ga u tavi dinstajte na maslinovom ulju dok ne omekša.
- Dodajte mrkvu i češnjak te dinstajte nekoliko minuta. Maknite s vatre i stavite po strani.
- Grah ocijedite i stavite u sjeckalicu pa ga s preostalim sastojcima usitnite. Nemojte ga smiksati u kašu, dovoljno ga je grublje usitniti. Ako vam smjesa djeluje rijetka dodajte malo krušnih mrvica. Začinite.
- Oblikujte burgere. Možete ih uvaljati u malo brašna kako biste ih lakše oblikovali, ali ovaj korak možete i preskočiti.
- Burgere pržite u dubljoj tavi na malo masnoće na srednje jakoj vatri oko 2 minute sa svake strane.
- U pecivo postavite po list salate, pljeskavicu od graha, dresing od jogurta i vlasca ili po želji te po dvije fete rajčice.
Dobar tek!