Mekana i ukusna brioche peciva jedan su od najvažnijih dijelova dobrog burgera. Jako su mekana, a opet prepuna bogatog okusa. Domaća brioche peciva su jedna od najboljih peciva koje možete sami napraviti.

 

Osim bogate unutrašnjosti, ova peciva krasi i predivna zlatno smeđe boja. Tips – dva puta premažite tijesto s razmućenim jajem za još bogatiju boju.

 

Savjetujem da koristite punomasno mlijeko, no ako ne koristite mliječne proizvode ova peciva možete zamijesiti i vodom (tada će vam trebati 250 ml mlake vode).

 

Ja uglavnom koristim suhi kvasac, ali ako ste navikli na svježi (poput moje mame) budite slobodni koristiti njega. Za 10 g suhog će vam trebati 30 g svježeg. Zaista je svejedno i nema razlike u konačnom rezultatu.

 

Odabir brašna je na vama. Možete raditi s glatkim brašnom tip 550 ili s manitoba brašnom. Ja koristim  brašno koje trenutno imam i radim s obje vrste jako često. Manitoba je moje omiljeno brašno za skoro pa sva tijesta.

 

Vjerujem da će vam se ovaj recept svidjeti i da nakon njega više nećete biti u potrazi za omiljenim pecivom za burgere.

 

 

BURGER PECIVA

SASTOJCI ZA 6 PECIVA

  • 470 g glatkog brašna ili manitoba
  • 10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
  • 35 g šećera
  • 125 ml mlijeka, toplo
  • 125 ml vode
  • 1 jaje L veličine
  • 70 g maslaca, sobne temperature
  • žličica soli

DODATNO

  • jaje za premazivanje
  • sezam, po želji
  • crnilo sipe ili jestiva crna boja za crne burgere

 

PRIPREMA PECIVA

TIJESTO

  1. Mlijeko ugrijte da bude toplo (ne vrelo) te ga pomiješajte s vodom, 70 g brašna, kvascem (ako koristite svježi tada ga razmrvite) i šećerom. Sve dobro promiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom (sobna temperatura) da se diže pola sata. Ja koristim staklenu posudu za mjerenje, vi možete bilo kakvu posudu, izbjegavajte metal (plastika ili staklo su preporuka).
  2. Razmutite jaje u manjoj posudi te ga ostavite po strani.
  3. Uzdigli kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu, dodajte jaje koje ste prethodno razmutili te preostalo brašno (400 g) i sol. Nastavkom za tijesto na vašem mikseru zamijesite tijesto koje treba biti povezano. Čim su se sastojci sjedinili dodajte komadić maslaca. Nastavite miksati dok se maslac potpuno ne spoji s tijestom, sada dodajte drugi komadić, ponovo povežite te na kraju treći komadić maslaca.
  4. Tijesto izradite da bude mekano i sjajno. Po potrebi dodajte malo brašna.
  5. Tijesto prebacite na radnu površinu pa ga još kratko zamijesite rukama.
  6. Izrađeno tijesto prebacite u nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom. Ostavite dok se ne udvostruči, od 1 – 1,5 sat.
  7. Kada se tijesto udvostručilo šakom pritisnite sredinu kako bi ispuhali zrak te tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Nemojte dodavati previše brašna na podlogu.

OBLIKOVANJE, ZAVRŠNO DIZANJE I PEČENJE

  1. Pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje.
  2. Tijesto kratko premijesite te ga podijelite na 6 jednakih dijelova (150 g po komadu).
  3. Od svakog komada oblikujte kuglu pa je postavite na pripremljen lim. Napravite razmak između svake kugle tijesta jer će peciva narasti.
  4. Peciva premažite razmućenim jajem pa prekrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 45 minuta.
  5. Pećnicu ugrijte na 190 stupnjeva. Peciva još jednom premažite razmćenim jajem te po želji pospite sezamom.
  6. Pecite 17 – 23 minute, odnosno dok im površina ne porumeni. Ohladite ih na rešetki za hlađenje.
  7. Peciva je najbolje potrošiti isti dan ili zamrznuti i potrošiti unutar 3 mjeseca.

 

TIPS & TRICKS

  • DVOSTRUKO PREMAZIVANJE – Dvostrukim premazivanjem ćete dobiti još intenzivniju zlatno smeđu nijansu peciva. No, pecivo možete premazati i jednom prije samog pečenja.
  • CRNA PECIVA – Za crna peciva crnilo od sipe ili jestivu boju stavite nakon što ste dodali brašno ostalim sastojcima  (kvasu i jaju) te nastavite izradu jednako kao i za klasična peciva. Količinu crnila ili boje prilagodite vašoj želji. Ja koristim jednu malu vrećicu crnila od sipe (4 g) ili 2 žličice jestive boje u prahu.
  • MINI PECIVA- Za manja peciva odvojite komade tijesta od 75 g, dobit ćete 12 mini peciva od ove količine.
  • SPREMANJE TIJESTA U HLADNJAK I NAKNADNO PEČENJE – Peciva nakon oblikovanja i slaganja na lim za pečenje te premazivanja jajem (točka 4 u dijelu Oblikovanje, završno dizanje i pečenje) možete spremiti u hladnjak te držati u hladnjaku preko noći ili 24 sata. Ja ih često pripremim dan prije te ih ispečem ujutro kako bi bila svježa i topla. Kad peciva spremate u hladnjak tada ih ne ostavljate na sobnoj temperaturi 45 minuta da se tijesto ponovo diže već ih odmah nakon oblikovanja spremate u hladnjak. Lim s tijestom je potrebno izvaditi na sobnu temperaturu pola sata prije pečenja.