Božićna rolada u obliku panja je idealna za nadolazeće blagdane. Nježni i pjenasti čokoladni biskvit, krema od mascarponea i čokoladni ganache su uvijek dobitna kombinacija.
Ako imate silikonski kalup za rolade tada vam je priprema mnogo jednostavnija. Ja sam svoj pronašla preko FAVI tražilice namještaja i dekoracija. Ja sam naručila Lékué silikonski kalup za roladu
A kako je vrijeme blagdana odlučila sam se počastiti s novim mikserom brenda Smeg koji mi je već neko vrijeme bio na wish listi.
Da bi rolada bila još ljepša, ukrasila sam je gljivama od meringe, u recepte sam vam napisala cijeli opis pripreme koji je zaista jednostavan.
BUCHE DE NOEL
SASTOJCI
BISKVIT
- 6 jaja L veličine, odvojeno
- 65 g glatkog brašna
- 35 g kakao praha
- 150 g šećera (podijeljeno na 100 g i 50 g)
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
KREMA
- 500 g mascarpone sira
- 350 g vrhnja za šlag
- 165 g šećera u prahu
- 3 listića želatine ili 5 g mljevene želatine, može i instant
ČOKOLADNI GANACHE
- 300 g čokolade za kuhanje
- 300 g vrhnja za šlag
MERINGUE GLJIVE
- 2 bjelanjka
- 100 g šećera
- 1/2 žličice cream of tartara ili jabučnog octa
- čokolada za spajanje
PRIPREMA
BISKVIT
- Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ako nemate Lékué silikonski kalup za roladu možete pripremiti kalup dimenzija 40 x 30 cm. Lékué silikonski kalup ne treba mastiti, ali ako koristite obične kalupe dno im obložite papirom za pečenje i namastite uljem u spreju ili tankim slojem maslaca.
- U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno i kakao. Nemojte preskočiti ovaj korak te prosijte oboje.
- Žumanjke pjenasto stucite sa 100 g šećera i prstohvatom soli. Za ovaj korak će vam trebati 5 minuta. Neka se žumanjci uduplaju i posvijetle.
- Smjesi dodajte prosijano brašno i kakao pa sve kratko povežite.
- Od bjelanjaka i 50 g šećera napravite snijeg miksajući ih nekoliko minuta.
- Snijeg s pomoću špatule nježno umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Pomiješajte iz tri intervala. Prvo dodavanje može biti brže i intenzivnije, dok druga dva trebaju biti odrađena nježnim pokretima špatule.
- Smjesu oprezno iskrenite na pripremljen lim te je nježnim pokretima poravnajte.
- Pecite 13-15 minuta.
- Ako koristite Lékué silikonski kalup tada biskvit ostavite u njemu da se ohladi. Ako koristite klasičan kalup tada pripremite čistu kuhinjsku krpu. Pospite je šećerom u prahu. Pazite da je cijela krpa ravnomjerno posuta.
- Pečeni biskvit oprezno okrenite na krpu, odstranite papir za pečenje pa odmah zarolajte biskvit (rolate užu stranu) i ostavite da se ohladi.
ČOKOLADNI GANACHE
- Čokoladu za kuhanje iskidajte na manje komadiće i stavite u posudu otpornu na toplinu.
- Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade.
- Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
- Ganache stavite u hladnjak na pola sata pa ga mikserom izradite.
KREMA
- Listiće želatine ili mljevenu želatinu namočite u hladnoj vodi. Odvojite malo vrhnja za šlag pa ga s listićima ili nabubrenom želatinom ugrijte na pari ili u mikrovalnoj. Ako koristite instant želatinu tada ovaj korak preskočite.
- Mascarpone i šećer izradite mikserom. Dodajte vrhnje za šlag (neka vam bude hladno) pa ponovo sve izradite mikserom dok se krema malo ne zgusne, dodajte otopljenu želatinu ili instant. Pomiješajte.
- Kada vam se krema dovoljno smiksala možete je odmah koristiti.
- Ako ste koristili Lékué silikonski kalup tada kremom premažite biskvit pa zarolajte, ako vam je biskvit zamotan tada ga odmotajte, premažite kremom te zarolajte.
- Manji dio rolade izrežite te postavite sa strane rolade kako bi dobili oblik panja.
- Sada cijelu roladu premažite čokoladnim ganacheom te prođite vilicom za realni izgled drva.
- Na kraju postavite gljive i pospite šećerom u prahu.
- Poslužite ohlađenu.
MERINGUE GLJIVE
- Pećnicu upalite na 130 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ćete postaviti papir za pečenje.
- U posudu stavite bjelanjke sobne temperature, cream of tartar ili ocat i šećer te miksajte nekoliko minuta dok vam se šećer ne otopi u snijegu od bjelanjaka. Smjesa će biti sjajna i čvrsta.
- Napunite slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom (ja koristim Wilton A2). Ako nemate nastavak tada samo otkidajte dno vrećice. Neka vam promjer bude između oko 1 centimetar.
- Istiskujte smjesu na papir za pečenje radeći jedan dio u obliku kruga, a drugi u obliku stošca.
- Sušite u pećnici 50 minuta.
- Dnu okruglih puslica od meringue napravite malu udubinu po sredini.
- Rastopite čokoladu te vrh stošca od puslice postavite na okruglu puslicu tako da vrh uđe u rupicu koju ste napravili.
- Ostavite da se čokolada stisne i tako “zalijepi” dvije puslice. Pospite kakaom u prahu.