Božićna rolada u obliku panja je idealna za nadolazeće blagdane. Nježni i pjenasti čokoladni biskvit, krema od mascarponea i čokoladni ganache su uvijek dobitna kombinacija.

 

Ako imate silikonski kalup za rolade tada vam je priprema mnogo jednostavnija. Ja sam svoj pronašla preko FAVI tražilice namještaja i dekoracija. Ja sam naručila Lékué silikonski kalup za roladu

 

A kako je vrijeme blagdana odlučila sam se počastiti s novim mikserom brenda Smeg koji mi je već neko vrijeme bio na wish listi.

 

Da bi rolada bila još ljepša, ukrasila sam je gljivama od meringe, u recepte sam vam napisala cijeli opis pripreme koji je zaista jednostavan.

 

BUCHE DE NOEL

SASTOJCI

BISKVIT

  • 6 jaja L veličine, odvojeno
  • 65 g glatkog brašna
  • 35 g kakao praha
  • 150 g šećera (podijeljeno na 100 g i 50 g)
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje

KREMA

  • 500 g mascarpone sira
  • 350 g vrhnja za šlag
  • 165 g šećera u prahu
  • 3 listića želatine ili 5 g mljevene želatine, može i instant

ČOKOLADNI GANACHE

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 300 g vrhnja za šlag

MERINGUE GLJIVE

  • 2 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • 1/2 žličice cream of tartara ili jabučnog octa
  • čokolada za spajanje
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ako nemate Lékué silikonski kalup za roladu možete pripremiti kalup dimenzija 40 x 30 cm. Lékué silikonski kalup ne treba mastiti, ali ako koristite obične kalupe dno im obložite papirom za pečenje i namastite uljem u spreju ili tankim slojem maslaca.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno i kakao. Nemojte preskočiti ovaj korak te prosijte oboje.
  3. Žumanjke pjenasto stucite sa 100 g šećera i prstohvatom soli. Za ovaj korak će vam trebati 5 minuta. Neka se žumanjci uduplaju i posvijetle.
  4. Smjesi dodajte prosijano brašno i kakao pa sve kratko povežite.
  5. Od bjelanjaka i 50 g šećera napravite snijeg miksajući ih nekoliko minuta.
  6. Snijeg s pomoću špatule nježno umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Pomiješajte iz tri intervala. Prvo dodavanje može biti brže i intenzivnije, dok druga dva trebaju biti odrađena nježnim pokretima špatule.
  7. Smjesu oprezno iskrenite na pripremljen lim te je nježnim pokretima poravnajte.
  8. Pecite 13-15 minuta.
  9. Ako koristite Lékué silikonski kalup tada biskvit ostavite u njemu da se ohladi. Ako koristite klasičan kalup tada pripremite čistu kuhinjsku krpu. Pospite je šećerom u prahu. Pazite da je cijela krpa ravnomjerno posuta.
  10. Pečeni biskvit oprezno okrenite na krpu, odstranite papir za pečenje pa odmah zarolajte biskvit (rolate užu stranu) i ostavite da se ohladi.

ČOKOLADNI GANACHE

  1. Čokoladu za kuhanje iskidajte na manje komadiće i stavite u posudu otpornu na toplinu.
  2. Vrhnje za kuhanje ugrijte do vrenja pa ga dodajte komadićima čokolade.
  3. Ostavite dvije minute pa špatulom miješajte sve dok vam se smjesa ne spoji i ne dobijete glatku kremu.
  4. Ganache stavite u hladnjak na pola sata pa ga mikserom izradite.

KREMA

  1. Listiće želatine ili mljevenu želatinu namočite u hladnoj vodi. Odvojite malo vrhnja za šlag pa ga s listićima ili nabubrenom želatinom ugrijte na pari ili u mikrovalnoj. Ako koristite instant želatinu tada ovaj korak preskočite.
  2. Mascarpone i šećer izradite mikserom. Dodajte vrhnje za šlag (neka vam bude hladno) pa ponovo sve izradite mikserom dok se krema malo ne zgusne, dodajte otopljenu želatinu ili instant. Pomiješajte.
  3. Kada vam se krema dovoljno smiksala možete je odmah koristiti.
  4. Ako ste koristili Lékué silikonski kalup tada kremom premažite biskvit pa zarolajte, ako vam je biskvit zamotan tada ga odmotajte, premažite kremom te zarolajte.
  5. Manji dio rolade izrežite te postavite sa strane rolade kako bi dobili oblik panja.
  6. Sada cijelu roladu premažite čokoladnim ganacheom te prođite vilicom za realni izgled drva.
  7. Na kraju postavite gljive i pospite šećerom u prahu.
  8. Poslužite ohlađenu.

MERINGUE GLJIVE

  1. Pećnicu upalite na 130 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ćete postaviti papir za pečenje.
  2. U posudu stavite bjelanjke sobne temperature, cream of tartar ili ocat i šećer te miksajte nekoliko minuta dok vam se šećer ne otopi u snijegu od bjelanjaka. Smjesa će biti sjajna i čvrsta.
  3. Napunite slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom (ja koristim Wilton A2). Ako nemate nastavak tada samo otkidajte dno vrećice. Neka vam promjer bude između oko 1 centimetar.
  4. Istiskujte smjesu na papir za pečenje radeći jedan dio u obliku kruga, a drugi u obliku stošca.
  5. Sušite u pećnici 50 minuta.
  6. Dnu okruglih puslica od meringue napravite malu udubinu po sredini.
  7. Rastopite čokoladu te vrh stošca od puslice postavite na okruglu puslicu tako da vrh uđe u rupicu koju ste napravili.
  8. Ostavite da se čokolada stisne i tako “zalijepi” dvije puslice. Pospite kakaom u prahu.