Lisnato tijesto spada u tijesta koja, uz brioche volim najviše. Njegova lisnata struktura i raznovrsna primjena su ono što ga čini karakterističnim i posebnim.

 

Recept za ovo lisnato tijesto je zaista brz te će vam poslužiti savršeno kada želite napraviti domaće tijesto u relativno kratkom vremenu.

 

Za njegovu pripremu vam trebaju tri sastojka – brašno, maslac i voda. Bitno je da su vam maslac i voda hladni i da tijesto izradite kratko kako se maslac ne bi rastopio.

 

BRZO LISNATO TIJESTO

SASTOJCI

Za 500 g tijesta

 • 200 g glatkog brašna
 • 200 g maslaca, hladan
 • prstohvat soli
 • 100 – 120 g hladne vode

PRIPREMA

 1. U multipraktik ili u posudu stavite brašno. Dodajte prstohvat soli i maslac koji ste prethodno izrezali na fete. Neka vam maslac bude hladan.
 2. Propulsirajte ili prstima umrvite maslac sve dok ne dobijete strukturu nalik pijesku.
 3. Sada dodajte veći dio hladne vode pa nastavite pulsirati ili mijesiti rukama sve dok ne dobijete povezano i kompaktno tijesto. Po potrebi dodajte preostalu vodu.
 4. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na pola sata kako bi ga lakše valjali.
 5. Sada tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Razvaljajte ga u oblik pravokutnika. U tijestu će biti komadići maslaca, to je u redu. Izgledom vas može podsjećati na mramor.
 6. Donju stranicu prebacite tako da preklopite 2/3 tijesta. Sada gornju stranicu prebacite preko donje. Isto napravite s lijevom i desnom stranom.
 7. Kada ste od tijesta posložili “pismo”, ponovo ga razvaljajte na jednake dimenzije kako i prvi put. Sada ponovite preklapanje. Ovo ponovite ukupno tri puta.
 8. Znači: izvadite iz hladnjaka, razvaljajte, presložite u pismo, razvaljajte, presložite u pismo, razvaljajte, presložite u pismo. Omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na 30 min ili preko noći. Tijesto valjajte hladno na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi.
 9. Tijesto možete zamrznuti i potrošiti unutar 3 mjeseca.

 

Dobar tek!