Lisnato tijesto spada u tijesta koja, uz brioche volim najviše. Njegova lisnata struktura i raznovrsna primjena su ono što ga čini karakterističnim i posebnim.
Recept za ovo lisnato tijesto je zaista brz te će vam poslužiti savršeno kada želite napraviti domaće tijesto u relativno kratkom vremenu.
Za njegovu pripremu vam trebaju tri sastojka – brašno, maslac i voda. Bitno je da su vam maslac i voda hladni i da tijesto izradite kratko kako se maslac ne bi rastopio.
BRZO LISNATO TIJESTO
SASTOJCI
Za 500 g tijesta
- 200 g glatkog brašna
- 200 g maslaca, hladan
- prstohvat soli
- 100 – 120 g hladne vode
PRIPREMA
- U multipraktik ili u posudu stavite brašno. Dodajte prstohvat soli i maslac koji ste prethodno izrezali na fete. Neka vam maslac bude hladan.
- Propulsirajte ili prstima umrvite maslac sve dok ne dobijete strukturu nalik pijesku.
- Sada dodajte veći dio hladne vode pa nastavite pulsirati ili mijesiti rukama sve dok ne dobijete povezano i kompaktno tijesto. Po potrebi dodajte preostalu vodu.
- Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na pola sata kako bi ga lakše valjali.
- Sada tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Razvaljajte ga u oblik pravokutnika. U tijestu će biti komadići maslaca, to je u redu. Izgledom vas može podsjećati na mramor.
- Donju stranicu prebacite tako da preklopite 2/3 tijesta. Sada gornju stranicu prebacite preko donje. Isto napravite s lijevom i desnom stranom.
- Kada ste od tijesta posložili “pismo”, ponovo ga razvaljajte na jednake dimenzije kako i prvi put. Sada ponovite preklapanje. Ovo ponovite ukupno tri puta.
- Znači: izvadite iz hladnjaka, razvaljajte, presložite u pismo, razvaljajte, presložite u pismo, razvaljajte, presložite u pismo. Omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na 30 min ili preko noći. Tijesto valjajte hladno na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi.
- Tijesto možete zamrznuti i potrošiti unutar 3 mjeseca.
Dobar tek!