Brzi rustikalni kruščići su idealni u onim trenutcima kada za sat vremena želite imati ispečene mekane i tople kruščiće.

 

Ja ih radim ujutro za doručak ili kada nam dolaze gosti u zadnji tren. Jel’ volite topli i mirisni kruh? Meni je uz njega sve ljepše i ukusnije.

 

Za vrijeme blagdana sam toliko posvećena izradi keksića, obiteljskih jela i sl. da kruh zanemarim. Ove godine sam odlučila napraviti suprotno. Brzi kruščići će ih sve oduševiti, sigurna sam.

 

Možete ih raditi u rustikalnoj varijanti ili ih jednostavno posuti sjemenkama. Za rustikalnu varijantu vam treba žilet i brašno. Formirane kruščiće dobro pospite brašnom i zarežite žiletom. I to je to!

 

Ako ipak više volite sjemenke ili biste oboje, kruščić premažite vodom i pospite sjemenkama.

BRZI RUSTIKALNI KRUŠČIĆI

SASTOJCI
  • 500 glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca (pola kockice)
  • 250 ml tople vode
  • 50 ml mlijeka
  • 40 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli

DODATNO (ako želite kruščiće posute sa sjemenkama)

  • sjemenke suncokreta
  • chia sjemenke
  • sjemenke sezama
PRIPREMA
  1. Razmrvite kvasac, dodajte mu šećer, žlicu  brašna i malo tople vode. Drvenom kuhinjskom žlicom promiješajte i poklopite posudu. Ostavite da se kvasac diže na toplom nekih 10-15 minuta.
  2. Maslac rastopite na vatri i ostavite po strani da se ohladi.
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte im mlijeko, ostatak mlake (ne vrele) vode, otopljeni maslac i dignuti kvasac.
  4. Kuhinjskom žlicom sve povežite. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i zamijesite ga dok ne bude glatko. Trebat će vam 5 minuta. Dodajte malo brašna po potrebi.
  5. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. U dublju padelu ulijte vodu i postavite je na dno pećnice. Neka padela isparava cijelo vrijeme dok pečete kruščiće. Pripremite lim za pečenje na koji postavite papir za pečenje.
  6. Tijesto podijelite na 8 većih ili 12 manjih komada. Oblikujte kuglice.
  7. Za rustikalni izgled, svaku lopticu dobro pospite brašnom sa svih strana. Žiletom oprezno ukrasite površinu kruščića tako da zarežete u željeni oblik. Ja sam ove kruščiće ukrasila rešetkom.
  8. Ako želite kruščiće posute sjemenkama, tada svaku kuglice premažite vodom i pospite sjemenkama.
  9. Kuglice tijesta posložite na lim pazeći na razmak između svake. Pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta da odmore.
  10. Pecite ih 25-30 minuta ili dok ne poprime lijepu rumenu boju.
  11. Pečene kruščiće zamotajte u kuhinjsku krpu dok se ne ohlade.

 

TIPS & TRICKS
  • Kruščiće možete raditi i u zdravijoj varijanti tako da koristite dvije vrste brašna. Ja sam radila kruščiće od brašna sikavice i polubijelog brašna. Recept je isti a količina brašna je (410 g polubijelog – 90 g brašna sikavice).
  • Možete koristiti i suhi kvasac umjesto svježeg. na ovu količinu ide jedna vrećica suhog kvasca.

 

Dobar tek!