Pir je jedna od najstarijih žitarica na svijetu i iznimno vrijedna namirnica na vašem stolu. Za razliku od pšenice, pirovo brašno sadrži manje glutena te je bogato vlaknima i mineralima. Ujedno, pir ima manje kalorija, a više proteina od pšenice. Možete ga koristiti zasebno ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna.

 

 

Recept za ovaj kruh je toliko jednostavan i brz, nema dizanja, čekanja ni mijesenja. Sve sastojke povežete u smjesu i ispečete. Toliko jednostavno!

 

 

Okus ovog kruha me oborio s nogu i iskreno, pitam se kako za njega nisam saznala prije. Ovo je otkriće, vjerujte mi!

 

 

Znate kako dalmatinske obitelji dijele hranu, to nam je, vjerujem u krvi. Tako sam ja dobila komad ovog kruha od svoje nevjeste, a ona ga je dobila od svoje sestre.

 

 

Priča o otkriću ovog kruha počinje u Sloveniji. Kristina (sestra moje nevjeste) je dugo bila u potrazi za savršenom žitaricom i receptom za kruh koji neće smetati alergičarima, osobama osjetljivim na gluten, a da će biti hranjiv i zasitan. I, otkrila ga je!

 

 

 

Ona ga je nesebično podijelila s nama, a ja ga sada dijelim sa svima vama.

 

 

Kristina, hvala ti što si obogatila moju zbirku recepata za ovo čudo od kruha. Raduje me što ga imam i što je dio ovoga bloga.

 


 

 

BRZI KRUH OD PIROVOG BRAŠNA KOJI ĆETE OBOŽAVATI

SASTOJCI

OSNOVNI SASTOJCI

 • 400 g pirovog brašna ( ja sam koristila integralno pirovo brašno)
 • 1 žličica soli
 • 1 žličica sode bikarbone
 • 2 žlice maslinovog ulja
 • 300 g jogurta
 • 150 ml gazirane mineralne vode (Jamnice)

DODATNO

 • 50 g suncokretovih sjemenki
 • 25 g chia sjemenki
PRIPREMA
 1. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.
 2. Sve sastojke stavite u posudu i dobro izradite kuhinjskom žlicom (dok se ne povežu u komapktnu smjesu). Možete dodati sjemenke po vašoj želji, a možete raditi kruh i bez sjemenki, jednako je ukusan.
 3. Smjesa će biti malo ljepljiva, takva treba biti.
 4. Pripremite lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.
 5. Smjesu za kruh istresite na papir za pečenje, oblikujte je po vašoj želji. Kruh možete peći i u kalupu za kruh.
 6. Kruh pecite 30 minuta na 200 stupnjeva pa smanjite pećnicu na 180 stupnjeva i pecite još 20 minuta. Znači, ukupno se treba peći 50 minuta.
 7. Pečeni kruh zamotajte u kuhinjsku krpu dok se ne ohladi.
 8. Ohlađeni kruh držite u najlonskoj vrečici, a ljeti u hladnjaku.

 

TIPS & TRICKS
 • Pirovo brašno ima manji udio glutena od pšeničnog pa ga je dovoljno mijesiti nekoliko minuta. Za ovaj recept ne trebate primjeniti tu metodu izrade, ali ako budete radili druge vrste kruha s ovim brašnom da imate u vidu.

 

 

Dobar tek!