Pir je jedna od najstarijih žitarica na svijetu i iznimno vrijedna namirnica na vašem stolu. Za razliku od pšenice, pirovo brašno sadrži manje glutena te je bogato vlaknima i mineralima. Ujedno, pir ima manje kalorija, a više proteina od pšenice. Možete ga koristiti zasebno ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna.
Recept za ovaj kruh je toliko jednostavan i brz, nema dizanja, čekanja ni mijesenja. Sve sastojke povežete u smjesu i ispečete. Toliko jednostavno!
Okus ovog kruha me oborio s nogu i iskreno, pitam se kako za njega nisam saznala prije. Ovo je otkriće, vjerujte mi!
Znate kako dalmatinske obitelji dijele hranu, to nam je, vjerujem u krvi. Tako sam ja dobila komad ovog kruha od svoje nevjeste, a ona ga je dobila od svoje sestre.
Priča o otkriću ovog kruha počinje u Sloveniji. Kristina (sestra moje nevjeste) je dugo bila u potrazi za savršenom žitaricom i receptom za kruh koji neće smetati alergičarima, osobama osjetljivim na gluten, a da će biti hranjiv i zasitan. I, otkrila ga je!
Ona ga je nesebično podijelila s nama, a ja ga sada dijelim sa svima vama.
Kristina, hvala ti što si obogatila moju zbirku recepata za ovo čudo od kruha. Raduje me što ga imam i što je dio ovoga bloga.
BRZI KRUH OD PIROVOG BRAŠNA KOJI ĆETE OBOŽAVATI
SASTOJCI
OSNOVNI SASTOJCI
- 400 g pirovog brašna ( ja sam koristila integralno pirovo brašno)
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žlice maslinovog ulja
- 300 g jogurta
- 150 ml gazirane mineralne vode (Jamnice)
DODATNO
- 50 g suncokretovih sjemenki
- 25 g chia sjemenki
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.
- Sve sastojke stavite u posudu i dobro izradite kuhinjskom žlicom (dok se ne povežu u komapktnu smjesu). Možete dodati sjemenke po vašoj želji, a možete raditi kruh i bez sjemenki, jednako je ukusan.
- Smjesa će biti malo ljepljiva, takva treba biti.
- Pripremite lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.
- Smjesu za kruh istresite na papir za pečenje, oblikujte je po vašoj želji. Kruh možete peći i u kalupu za kruh.
- Kruh pecite 30 minuta na 200 stupnjeva pa smanjite pećnicu na 180 stupnjeva i pecite još 20 minuta. Znači, ukupno se treba peći 50 minuta.
- Pečeni kruh zamotajte u kuhinjsku krpu dok se ne ohladi.
- Ohlađeni kruh držite u najlonskoj vrečici, a ljeti u hladnjaku.
TIPS & TRICKS
- Pirovo brašno ima manji udio glutena od pšeničnog pa ga je dovoljno mijesiti nekoliko minuta. Za ovaj recept ne trebate primjeniti tu metodu izrade, ali ako budete radili druge vrste kruha s ovim brašnom da imate u vidu.
Dobar tek!
Odlican recept hvala
Hvala puno! Bas mi je drago da vam se sviđa.
Hvala puno na receptu. Kad već radi pećnica, ispekla bih 2 odjednom i 1 zaledila. Nadam se da će biti OK nakon odmrzavanja, kao bilo koji drugi kruh?
Možeš ga zamrznuti, provjereno radi 🙂
Ja sam malo promjenio koncept i ispao je odlično,pekao 30 min na 180 stupnjeva,potom 20 min na 160 stupnjeva,isto tako sam ubacio malo rakije u smijesu uz chia sjemenke,eto.
Hvala na opisu. Kako je ispalo s rakijom?
Sve pohvale za kruh…pecem ga 1xtjedno..hvala za recept ( najcesce nemam jogurt, pa dodam grcki, vrhnje, acidofil, kefir) ne znam kad je bolji…u bilo kojoj kombinaciji…SAVRSEN
🙂
Kruh savrsen!
Nejedem vise niti jedan drugi
🙂
Znaci ova kruh stalno radim. Savrsen je mala riječ. Hvala Nina
Hvala puno draga Ivana! Bas mi je drago šta ti se sviđa.
Pozdrav! Evo danas sam prvi put radila ovaj kruh samo sam umjesto pirovog dodala jos 300 grama lanenog brasna i moram reci da sam konačno pronašla kvalitetan zdravi kruh koji je savršen. Svaka čast, samo tako dalje.
Draga Tonka,
Hvala puno na ovako divnim riječima! Super kombinacija s lanom. I ja ga volim nadodati kruhu. Drago mi je da vam se sviđa.
Šta ste stavili 300 g lanenog brašna i 100 g pirovog??
odličan kruh! probala! a odgovoreno mi je i na pitanje: može li s malo lanenog brašna! probat ću i to. hvala na receput. prelijep je i ukusan….baš nosim susjedi malo 🙂
Hvala vam puno na ovako divnim komentarima. Jako mi je drago što vam se sviđa.
Znatr li mozda s cim mogu zamijeniti jogurt?
Draga Monika,
Možeg ga zamijeniti kiselim vrhnjem, kokosovim mlijekom (gustim), kefirom, kiselim mlijekom.
zanima me ako se upotrebljava obično bijelo brašno, treba li se mijesiti i koliko dugo? hvala
Ovaj recept nisam radila sa pšeničnim brašnom, ali obzirom da glutenu iz pšenice treba dati vremena da stvori “mrežu”, savjetovala bih vam da ga nakon što pomiješate sce sastojke ostavite do dva sata na soboj temperaturi, a potom ispečete. Također, na blogu imate i recept za pšenični kruh koji se ne mjesi pa možete pogledati i njega. Lp, Nina
Evo sam danas, prije nego sam vidjela vaš odgovor, napravila ovaj kruh sa pola običnog crnog pšeničnog brašna i pola pirovog (200gr+200gr), i ispao je jednako dobro kao ovaj u članku, i bez dodatnog miješenja, hvala Bogu. 🙂 Tako da je odgovor, može i tako. No moram ipak reći da sam ja u oba slučaja pokrila kruh dok se pekao prvih 20 minuta, dakle imam onaj pekač koji može biti pokriven, s poklopcem. A onda ga skinem sljedećih 30 minuta. I lijepo se digne dok je tako pokriven, a poslije dobije boju. No recept mi je baš otkriće, tako malo posla. I svidja mi se što nema kvasca. Sve potrpaš i odmah u pećicu :)). I moram reći još da često s kupovnim kruhom, pa i onima koje sam ja radila, sa kvascem, obično mi bude neka kiselina u grlu, a ovom tome nema ni traga. Odlično, puno hvala! Pogledat ću i druge recepte.
Puno vam hvala na tako lijepom komentaru i što se s nama podijelili vašu verziju recepta. Uistinu je jedostavan i jako ukusan, a što je najvađnije lako probavljiv. Drago mi je da vam se sviđa.
Kruh je odličan!!!!!
🙂
Hvala, super recept, odličan kruh. Radila prvi put i opet ću raditi.Dodala sam chia i lanene sjemenke a sezam na povrŝini.
Odlična kombinacija.
Da li moze umjesto pirovog brasna pirove posije (mekinje)?
Draga Nado,
Nisam radila s kombinacijom posija pa mi je teško odgovoriti. No, radije bi se držala varijante brašna (zbog mreže glutena koju napravi i poveže kruh). Na blogu imate recept za LCHF kruščiće s jajima, sirom i posijama.
Lp,
Nina
Sinoc sam radila ovaj kruh. Mijesala sam bijelo i integralno pirovo brasno…ali mi je ispalo “slaninasto”… Probati cu jos jednom malo duze peci.
Draga Aleksandra,
Žao mi je što vam kruh nije ispao. Nadam se da nećete odustati od njegove izrade. Hvala vam na poruci. Kombinacija brašna je dobra, vjerujem da je trebalo duže peči kruh.
Lp,Nina
Hvala na dobrom i jednostavnom receptu! Imali smo super kruh za Uskrs
Hvala vam puno na poruci. Tako mi je drago da vam se svidio i da je bio dio vašeg uskrsnog stola.
Probala sam 20 varijanti zdravog kruha, ali evo probala bih i vasu…Malo me buni jer u receptu pise oblikujte tijesto po vasoj zelji…meni je ispalo skroz tekuce tako da nemam opciju oblikovati tijesto vec samo saliti u kalup…jesam pogrijesila u mjerama? Je li ovo tijesto treba ispasti cvrsto i ljepljivo ili tekuce?
Draga Ivana,
Tijesto nije čvrsto već treba biti mekano i više tekuće. Ali, trebali mi mu moći formirati oblik uz pomoć papira za pečenje na kojem ste ga postavili. Ne znam koliko tekuće je vama ispalo tijesto? Svakako bi trebalo samostalno stajati na papiru za pečenje bez izlijevanja.
Lp,
Nina
Kruh je savršen, hvala Vam na sjajnom receptu! Ja sam napravila samo jednu izmjenu, umjesto jogurta koristila sam 300 ml stepka odnosno mlaćenice, i ispao je odličan. Ja obožavam mijesiti tijesto, tako da mi to nije problem, no kod ovog recepta oduševilo me to što nije potreban kvasac i što je recept brz i jednostavan.
Draga Iva,
Hvala ti na poruci. Da, može ići i mlaćenica ili kefir umjesto jogurta. Baš mi je drago da ti se sviđa.
Lp,
NIna
Sinoć u 23 h sam se sjetila da nemam kruha za ujutro. Kad sam vidjela koliko je gnjecav i kako sam ostala bez papira za pečenje, bila sam skeptična. Ali, ispao je fenomenalno. Hvala
Draga Vedrana,
Hvala ti na poruci. Drago mi jr da ti se sviđa i da si zadovoljna. Ja ovaj kruh jako volim. Brzo je gotov i stavrno je ukusan. Lp, Nina
Da li se smjesa može pripremiti i zamrznuti te koristiti po potrebi?
Draga Valentina,
Iskreno nisam nikada zamrzavala ovu smjesu pa vam ne mogu sa sigurnošću dati odgovor. Gotovi kruh možete zamrznuti i izvaditi po potrebi. Iako, najbolji je tek pečen. Lp, Nina
Beograd mirise na sveze ispecen speltin hleb:)
Hvala na podeljenom receptu.
Draga Ljiljana,
Tako mi je drago da vam se sviđa recept i da je došao i do Beograda. Hvala vam od srca na poruci. Dobar tek! Nina
pozdrav, kruh je prefin, ali se dosta mrvi, ne znam jesam li pogrijesila u nekom koraku ili je takav sam po sebi? ima li koristi dodat psyllium da se manje mrvi?
hvala
Draga Paula, hvala na pitanju. Kruh se ne bi trebao puno mrviti. Mrvit će se malo, ali ništa zabrinjavajuće. Zaista nisam sigurna zbog čega vam se to dogodilo. Možda da promijenite marku brašna. Psyllium ljuskce neće naškoditi svakako. Možete dodati jednu žlicu na ovu dozu.
Lp,
Nina
Upravo to sam i ja htjela pitati, bas mi se unazad par puta jako mrvi kad se ohladi. Bas cu probati promijeniti marku brasna.
Kruh je savršen 🙂 hvala za recept. Više ne kupujem u trgovini kruh , ovo je otkriće. Koliko god ga se pojede , nema onog osjećaja težine u stomaku. Svaka čast , pozdrav veliki 😉
Draga Ivana,
Tako mi je drago da vam se sviđa kruh. Hvala vam na poruci.
Lp, Nina
Hvala na ovom divnom receptu, odusevljena sam. 🙂
Koristila sam pirovo brasno i “zacinila” sezamom i lanenim sjemenkama… Prekrasno! 🙂
Draga Tea,
hvala ti na odgovoru. Drago mi je da ti se sviđa recept. Super ti je kombinacija sa sjemenkama. Pozz, Nina
Kruh je remek djelo! Pir&Božić danas su dobili novo značenje Hvala na receptu i sretan Božić!
Draga Romana, tako mi je drago da vam se svidio kruh. Sretan Božić i vama od srca.
Preeedobar recept, ispekla sam ga taman pred ručak….
Hvala ti na poruci. Tako mi je drago da ti se svida.
Pravila ga vec nekoliko puta, savrsen! Iako ja volim, moji doma ne vole bas pir, pa sam probala i sa pscenicnim brasnom, bez dodatnog mijesenja i stajanja, sve kao u receptu, ista kolicina samo pscenicno brasno i ispao je odlican, svima se svidja
Super ideja. Hvala puno draga Tea na ideji.
lp,
Nina
Prvi put radim po ovom receptu, pa sam odlucio u tijesto ubaciti sjemenke suncokreta i chiu. Nakon pecenja sve je izgledalo ok, a drugi dan je kruh iznutra oko sjemenki suncokreta razvio zelenu boju. Citam da je to normalna reakcija sode, pa me zanima dogadja li se to i vama i imate li trik kako to izbjeci? Sjemenke su tek otvorene, nisu kupljene u rinfuzi. Hvala!
Pozdrav,
Da, događa se i meni. Nažalost nemam trik, jednostavno koristite druge sjemenke, a suncokret izbacite.
Ovo je super! Kako nas je vise, moram se odmah baciti na izradu drugog.Hvala na receptu!
Hvala ti Iva. Baš mi je drago da ti se sviđa recept.
Pozdrav! Jučer sam drugi put pravila ovaj kruh. Prvi put s integralnim purovim brašnom i ispao je savršen! A ovaj od jučer, evo danas mi se upljesnio! Imate li savjet? Pravila sam s običnim pirovim bijelim brašnom i spremila ga u najlonsku vrećicu. Sve ostalo po receptu.
Pozdrav,
Ne vidim razlog zašto bi vam se uplijesnio nakon jednog dana. Do vrste brašna nije. Kako mislite da se uplijesnio? Jeste koristili sjemenke?
Hvala na receptu…odlican je…pecem kruh po ovom receptu i super je
Savršen je, puno Vam hvala!
Super recept
Zanima me samo da li mogu koristiti prašak za pecivo umjesto sode bikarbone?
Možete koristiti prašak za pecivo umjesto sode.
Lp,
Pozdrav! Pravila sam danas ovaj kruh i savršen je! Hvala! 🙂
Hvala ti puno! Baš mi je drago da ti se sviđa.
Hvala ti puno draga Lara.
Kruh je odličan 🙂
Može li se jogurt zamjeniti nekakvim biljnim mlijekom ili nečime neživotinjskog podrijetla?
Hvala 🙂
Pozdrav,
Jogurt možete zamijeniti biljnim mlijekom.
Lp,
Nina
Dali je normalno da je ljepljiv tokom oblikovanja i meni je prilicno zbiven i nije razabran.
Draga Ana,
Kruh neće biti rupičast i prozračan kao onaj od bijelog brašna i kvasca, ali ne bi smio biti ni pretjerano zbiven.
Lp,
Nina
Pozdrav,
Ispekao sam ga, supruga neće jesti jer je kiseo, kako ona kaže. Meni nije. Tako da moram tražiti novi, bez jogurta, recept.
Pozdrav,
Zamjenite jogurt mlijekom i pecite u kalupu. Ovako će vam biti više mliječnog okusa.
Lp,
Nina
Hvala na savjetu. Mene sada već kopka kruh od kiselog tijesta. Vidim da ste detaljno opisali izradu startera. Nina, ova stranica je pravo otkriće za mene.
A joj, pa hvalaaa od srca. Starter je poseba priča. Kada zakoračite nema nazad. Sretno!
Hvala za recept, odličan je!
Hvala puno na komentaru. Drago mi je da vam se sviđa.
Lp,
Nina
Kruh je odličan, samo nemam primjeren protvanj. Da li ga mogu ispeći u pekaču kruha?
Pozdrav,
Možete, a možete i na limu za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
Lp,
Nina
Kruh je savrsen!!! Mekan, korica lagano hrskava, ukusan 🙂 Hvala na receptu! Buduci da ne smijem unositi mlijecne produkte, osim kefira, napravila sam ga s kefirom. Sljedeci put cu probati s kokosovim jogurtom iz dm, dodat cu malo bademovog mlijeka da bi se razrijedio jogurt jer je cvrsci od kefira. Sta mislite, hoce li uspjeti? 🙂
Uspjet će sigurno. Dodaj malo orašastog mijeka kako si i sama napisala i javi dojmove.
Kruh je savrsen! Mekan, lagano hrskava korica. 🙂 Sljedeci put pravim s kokosovim jogurtom i biljnim mlijekom. 🙂 Hvala puno na receptu!
Odlična ideja! Hvala ti na poruci
Pozdrav, isprobali smo recept za ovaj kruh, od sada samo njega pecem. Hvala
Baš mi je drago da vam se sviđa. Hvala!
Ja se javljam nakon što sam najmanje 15 puta ispekla ovaj kruh zadnjih par mjeseci. Baš sam zahvalna na ovom receptu, kruh koji je tako ukusan, ali i tako zdrav. Imam osjetljivu kožu a ovaj kruh mi uopće ne smeta 🙂
Hvala ti na divnom komentaru. Ovaj kruh je zaista divan. Jednostavan, ukusan i zdraviji od onog s pšeničnim brašnom, posebice iz pekara. Hvala ti.
Otkriće!
Od kada sam ga pronašla na vašem blogu najčešće njega pečem.
Pravim ga s kefirom, ubacim šaku orasa, pospem lanenim sjemenkama…
Hvala vam, guštam vas pratiti!
Aaaa baš mi je drago i hvala puno 🙂
Evo prvi puta pravim kruh i osta san jako iznenađen okusom, predobar je i sigurno ću ga češće raditi.
Evo par savjeta za početnike da olakšam postupak.
U prvu zdjelu stavite sve mokre sastojke (mineralna, jogurt, ulje) i promješat
Onda u drugu zdjelu pomješat sve suhe sastojke ( brašno, sol i soda) i polako stavljati u prvu i lagano miješati dok se ne stvori kompaktna ljepljiva masa.
Ja sam ostavio 20ak minuta tijesto da se “odmori” prije pečenja i ispalo je savršeno.
Hvala za recept 🙂
Hvala ti Nino na komentaru i lijepim riječima.
Pozdrav Nina,
hvala na receptu.
Kruh je super fin.
Ali !!! pozelenile su mi suncokretove sjemenke drugi dan u kruhu!!! Je li to normalno? Oxidacija, što li? Izgleda svemirski…
Hej Tina, to je reakcija sa sodom i mineralnom. Ništa se njima neće dogoditi, osim što se malo zelene (i meni je tako). Ako ti smeta drugi put ih samo izostavi.
Nina
Kruh je stvarmo dobar i jednostavno ga je ispeći. Uspjelo mi je od prve
Dragi Robert, drago mi je da je da ste zadovoljni.
Večer
Evo prvi put sam radila kruh i nakon pola sata duže što sam ga pekla i dalje nije bio pecen.. Smjesa, je na dosta rijetka
Stavila sam kefir.. Lp
Večer,
ne bi trebalo biti nepečeno. Ovaj recept je jedan od najrađenijih na blogu i uvijek uspije. Da nije bilo do pećnice? Zaista ne znam gdje je moglo krenuti krivo, do kefira nije.
Lp,
Nina
Draga Nina, hvala do neba i natrag na ovom receptu. Kruh sam pekla već nekoliko puta uz sitne izmjene (prva je bila da sjemenke suncokreta posujem po kori a ne da ih stavim u tijesto i onda ne reagiraju sa sodom) i svaki puta mi je uspio. Divan kruhić koji dugo traje. Srdačno, Željka
Draga Željka,
Hvala puno na ovado lijepom komentaru.
Bok,
Jako fini kruh, danas sam ga radila. No nakon sto se ohladio u kuhinjskoh krpi, pospremila sam ga u najlonsku vrecicu. 3 sata kasnije, kad sam ga rezala, sjemenke suncokreta su postale zelene, poput plijesni. U prvi trena sam mislila da i jest plijesan, ali sad vise nisam sigurna. Miris je ok, okus isto. Sto se moglo dogoditi da je ispalo ovako, drzala sam se recepta 100%. Hvala!
Draga Aleksandra, to je došlo do oksidacije u kontaktu sa sodom I to se događa i meni uvijek. Ako vam smeta samo izbacite suncokret. Kruh je jestiv i nije mu ništa, samo vas ta boja može buniti. Nekom ne smeta, netko izbaci, ali s kruhom je sve ok.
Kruh je odličan!
Hvala vam na receptu.
Hvala puno!
Bio sam skeptičan, ali kruh je ispao odlično! Svima se doma sviđa. Hvala.
Dragi Nevene,
Drago mi je da ste zadovoljni. Hvala na poruci.
Recept sam prilagodio za 1kg brašna .Stavio 2,5 žličica soli , 5 žlica maslinova ulja 1 jogurt od 400 ml , 500 ml jamnice , 2 žličice bikarbone . Pekao sam ga skoro jedan i po sat .Kruh je bio savršen . Izrezao sam dvadesetak šnita i u vrećicama zamrznuo . Uvečer izvadim vrećicu iz zamrzivača za sutra .
Danas pečem sa suncokretom ,lanom , chia sjemenkama i sezamom povrh . Diga se pećnici mašala .
Dragi Branko, baš mi je drago!
Kruh mi je bas ukusan! Samo, suncokretove sjemenke su mi tijekom pecenja pozelenile (pa cijeli kruh ima malo “vanzemaljski” štih) 🙂
Kako mogu na to utjecati?
Sjemenke su tek kupljene..
Suncokret reagira sa sodom, to se događa i meni, ali volim ih pa zanemarim. Možete ih izostaviti ili staviti nešto drugo.