Brudet je tradicionalno dalmatinsko jelo koje se može spremati od različite vrste riba. U ovo adventsko vrijeme najčešće se sprema bakalar. Brudet od bakalara je glavno jelo mnogim domovina na Badnjak. Ja ga spremam na način na koji ga je spremala moja baka, s krumpirima i domaćom tjesteninom.

 

Ako se pitate zašto morski pas? Ovako pripremljen brudet sam jela u Murteru, kod obitelji svoga supruga. Ne moram vam reći koliko sam bila oduševljena. Sušeni morski pas je delicija i brudet bude pre ukusan.

 

Morskog psa mi je pripremio i osušio ribar. Bitno je uhvatiti nekoliko burnih dana i ne presušiti ga. Način kidanja sam vam opisala u pripremi, a možete vidjeti i na slikama.

 

Brudet je jednostavan za pripermu, spremate ga na “hladno”. Znači, sve sastojke stavite u lonac, upalite jaku vatru, povremeno protresete lonac i to je to! Vaša delicija će biti spremna nakon 35-40 minuta.

BRUDET OD SUŠENOG MORSKOG PSA

SASTOJCI
 • 500 g sušenog morskog psa
 • 1,5 kg krumpira
 • 3 glavice luka
 • 5 češnja češnjaka
 • 2 žlice nasjeckanog svejžeg peršina
 • 2 žlice koncentrta rajčice
 • 1 žlice paprike
 • dva prstohvata soli (po želji možete nadodati)
 • 1/2 žličice papra
 • 1/4 žličice peperoncina

 

PRIPREMA
 1. Večer prije potopite sušenog morskog psa u hladnoj vodi. Nakon dva sata promijenite vodu u kojoj se natapa. Možete je promijeniti i ujutro ako ćete ga spremati za ručak.
 2. Morskog psa izvadite iz vode, vodu bacite. Oštrim nožem otkidajte glavu i rep. Odstranite kralježnicu tako da nožem zarežete uz njezin rub. Ovo ide veoma brzo i lagano.
 3. Sada kidajte uzdužne trake (kao i što ste odstranili kralježnicu). Neka budu široke dva prsta. Trake iskidajte na manje komade, neka vam komadi budu dugi također dva prsta.
 4. Komadiće morskog psa stavite po strani.
 5. Krumpire ogulite, operite i posušite. Iskidajte ih na fete debljine jednog prsta. Stavite ih po strani.
 6. Na manje komadiće usitnite luk, češnjak i peršin. U lonac sa širim dno ulijte malo maslinovog ulja pa dodajte usitnjeni luk češnjak i peršin.
 7. Zatim dodajte krumpire iskidane na fete i komadiće morskog psa. Posolite, popaprite i dodajte mjevenu slatku papriku.
 8. U pola litre vode razmutite koncentrat rajčice pa podlijte brudet. Dodajte još vode tako da vam taman prekrije sve sastojke.
 9. Brudet kuhajte na jakoj vatri 40-ak minuta. Svako malo lonac prodrmajte, nemojte miješati.
 10. Pred kraj kuhanja provjerite jesu li gotovi krumpiri i meso psa kako bi znali da je brudet skuhan.
 11. Na kraju dodajte 1/4 žličice peperoncina.

 

Dobar tek!