Brownies je jedan od mojih najdražih kolača. Definitivno! Pravi mali čokoladni užitak. A da ne govorim da je baš jednostavan za pripremu i da je gotov za pola sata.

 

 

Kada vam se dogodi neki ponedjeljak usred tjedna, kao meni danas, brownies vam može biti savršeni as iz rukava za popraviti dan. Meni svakako je!

 

 

Ne znam kako vi, ali ja obožavam njegovu hrskavu koricu i tešku čokoladnu teksturu. Za to je bitno da koristite kvalitetnu čokoladu, onu s najmanje 70% udjela kakaa.

 

 

Kod browniesa je također bitno da ga ne prepečete, sredina mu treba ostati mokra, da vas ne zbuni. Opisala sam vam koliko je po meni potrebno da bude idealno pečen. Kada se ohladi, ima neodoljivo gumenast okus. Nije ni čudo da je ovako omiljen kolač.

 

 

Ujedno, u brownies možete dodati i žličicu fine mljevene kave. U kombinaciji s tamnom gorkom čokoladom ćete dobiti savršeni okus. Probajte!

 

 

Što se tiče šećera, ako će vam se činiti da je 350 g puno, možete malo smanjiti, iako pazite na slatkoću. Ja sam isprobavanjem došla do ove doze i manje mi je premalo. Na slatkoću browniesa utječe i sam odabir čokolade. U receptu se nalazi kombinacija dviju vrsta čokolade, one s 85% i 70% udjela kakaa. Vi možete odabrati i onu s malo manje udjela, pa recimo koristiti samo onu s 70% udjela kakaa u receptu.

 

 

Moj brownies sam napravila i slikala za tren. Cijeli dan mi je naopako, Kiaru boli, Grgo je nervozan, muža pakiram za dugomjesečni put i ništa ne stižem. Krenula sam raditi kolač dok su vani bile zadnje zrake sunca.

Da ih uhvatim i s vama podijelim svoj recept, slikala sam ga još toplog, netom izvađenog iz pećnice. Treba ga malo pustiti da se prohladi i stisne za što ja nisam imala vremena. Iako, ukusan je jako, topao ili hladan, pa čak i slikan za 5 minuta u papiru za pečenje. Brownies sve podnosi.

Baš je zgodan ovaj kolač, zar ne?

 

 

BROWNIES

SASTOJCI
 • 4 jaja L veličine
 • 1 žličica arome vanilije
 • 250 g maslaca
 • 150 g čokolade s udjelom od 85 % kakaa
 •  100 g čokolade s udjelom od 70 % kakaa
 • 100 g kakaa u prahu
 • 350 g šećera
 • 150 g glatkog brašna
 • prstohvat soli
 • 1 žličica praška za pecivo
PRIPREMA
 1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje tako da mu dno obložite papirom za pečenje.
 2. Na pari otopite maslac i čokoladu. Ako ne znate kako, pod tips & tricks sam am opisala i ovaj korak.
 3. Jaja izmutite s aromom vanilije. Možete koristiti mikser ili pjenjaču, dovoljno je da ih samo stučete.
 4. Pomiješajte brašno, šećer, sol, kakao i prašak za pecivo.
 5. Jajima dodajte rastopljeni maslac i čokoladu pa zatim i brašno.
 6. Sve sjedinite špatulom.
 7. Smjesu izlijte u kalup i poravnajte vrh.
 8. Pecite 30 minuta. Gornji sloj browniesa vam treba biti pečen i treba imati lijepu koricu, dok sredina treba ostati vlažna. Najbolji način da provjerite je li brownies pečen je da zabodete čačkalicu i kada je izvučete da je dio nje vlažan. Neka vam dno čačkalice bude suho, a sredina dijela koji ste uboli vlažna. Ovako ispečen brownies je idealan!
 9. Mojoj pećnici treba točno 32 minute, vi samo procijenite s vašom.

 

TIPS & TRICKS
 • Kako na pari rastopiti maslac i čokoladu?
 1. Za topljenje na pari su vam potrebni manji lonac i posuda otporna na toplinu. Ja uglavnom koristim staklenu posudu. Gornja posuda (u mom slučaju staklena) vam se treba nasloniti na lonac tako da joj samo dno bude u loncu, pazite da ne “upadne” s većim dijelom kako bi izbjegli dodirivanje s vodom. Staklena posuda je veće zapremnine od manjeg lonca koji ćete koristit.
 2. U lonac potom ulijte vodu (1/3 lonca) i stavite na jaku vatru dok ne zakuha. Kada je voda zakuhala, smanjite vatru i stavite staklenu ili bilo koju drugu posudu otpornu na toplinu. Kuhanjem voda isparava stvarajući paru, ta para je dovoljno topla da na njoj rastopimo maslac i čokoladu. Prethodno iskidajte maslac i čokoladu na komadiće i stavite ih u posudu koja ide na paru. Topite na pari uz povremeno miješanje dok se kompletno ne otope i ne povežu u kompaktnu smjesu. Pazite da vam maslac prilikom rastapanja nikada ne zakuha.