Jeste li za potpuno novu dimenziju browniesa? Slana podloga od pereca, čokoladni brownies i preko svega toga karamel.
Svaki zalogaj ovih browniesa je pravi užitak. I to onaj slatko slankasti. Ako niste ljubitelj takvih okusa, ovaj ćete svejedno voljeti. Ovi browniesi su čisti užitak.
Možete koristiti bilo koje perece, bitno je samo da ih sameljete u sjeckalici i po potrebi dodatno u zip vrećici. Također, nemojte koristiti perece sa sjemenkama ili krekere. Koristite bas klasične slane perece poput Kviki pereca.
U smjesu za browniese možete dodati i komadiće čokolade, oraha ili samih sjeckanih pereca, ja sam taj dio izostavila jer su mi browniesi dovoljno čokoladni i preukusni i ovako, ali slobodno se igrajte dodacima.
Recept je kao za Ultra čokoladne browniese, ali ima više čokolade i manje kakaa od originalnog recepta. I na kraju karamel.
Ovi browniesi su toliko bogati okom i teksturom baš zbog njega. Ja sam mu dodala malo više maslaca nego inače te ga ohladila prije nanošenja na brownies.
BROWNIES SA PODLOGOM OD PERECA I KARAMELOM
SASTOJCI
PODLOGA
- 150 g pereca, ja sam koristila Kviki perece
- 90 g maslaca, otopljen
BROWNIES
- 185 g maslaca
- 190 g tamne čokolade (65% kakaa)
- 225 g šećera
- 3 jaja L veličine
- žličica ekstrakta vanilije
- 30 g kakaa
- 90 g glatkog brašna
KARAMEL
- 60 ml vode
- 200 g šećera
- 80 ml vrhnja za šlag
- 90 g maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica soli
PRIPREMA
PODLOGA
- Perece stavite u sjeckalicu te ih usitnite. Ako vam ostane komadića koji se ne mogu usitniti tada ih stavite u vreću za zamrzavanje (zip vrećicu) te ih prođite s valjkom za tijestom.
- Kada ste usitnili perece prebacite ih u posudu.
- Maslac rastopite te ga dodajte usitnjenim perecima. Dobro promiješajte kako vam ne bi ostalo suhih dijelova.
- Pripremite posudu za pečenje dimenzija 20 x 20 cm. Dno i rubove joj obložite papirom za pečenje kako bi lakše izvadili brownies. Možete joj samo dno obložiti, a rubove namastiti. Ja sam cijeli kolač izvadila iz kalupa pa mi je bilo lakše da je papir obložen oko cijele posude.
- Utisnite podlogu od pereca na dno te je poravnajte.
BROWNIES
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Čokoladu izrežite na manje komadiće jednake veličine, a maslac na kockice. Oboje (čokoladu i maslac) stavite u posudu otpornu na toplinu pa otopite na pari ili u mikrovalnoj. Rastopljenoj smjesi dodajte šećer pa pjenjačom sve dobro povežite.
- Sada dodajte jaje po jaje miješajući pjenjačom između svakog dodavanja. Potom dodajte aromu vanilije.
- Na kraju umiješajte kakao i brašno. Špatulom sve dobro povežite. Smjesa će biti kompaktna i sjajna.
- Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 30-ak minuta. Čačkalica zabodena u sredinu vam treba biti pri sredini malo vlažna, pazite da ne prepečete browniese, počnite s provjerom nakon 20-ak minuta.
KARAMEL
- Odmah pripremite sve sastojke kako bi vam bili nadohvat ruke.
- U manji lonac na jaku vatru stavite vodu i šećer.
- Nakon par minuta primijetit ćete mjehuriće. Šećer je još uvijek bijele boje.
- Sada pažljivo promatrajte boju šećera. U određenom trenutku će početi tamniti – ovo je ključni trenutak. Šećer treba potamniti kako bi okus bio intenzivan i “dubok”, ali vam ne smije previše potamniti jer će vam karamel biti gorak. S obzirom na to da se ovo događa u svega nekoliko sekundi trebate brzo maknuti lonac s vatre. Vodite se time da čim primijetite da vam šećer poprima tamniju boju, nakon par sekundi dignite lonac s vatre. Ja ga dignem onaj tren kad osjetim miris kristaliziranog šećera, otprilike 4 sekunde nakon što je šećer počeo tamniti.
- Odmah nakon što ste makli lonac, u laganom mlazu dodajte vrhnje za šlag. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Vrhnje će u dodiru s vrućim šećerom pjeniti – nemojte se zabrinuti, ovo treba ovako biti. Samo miješajte vašu smjesu.
- Sada dodajte maslac sobne temperature iskidan na kockice. Vratite na vatru uz miješanje pjenjačom dok vam još jednom ne prokuha, oko minute, do dvije.
- Dodajte ekstrakt vanilije i sol. Karamel je sada tekući, stajanjem će se stisnuti. Odmah ga prebacite u staklenu posudu. Ja sam ga ohladila na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku preko noći.
- Kad se stisnuo i postao gust dodajte ga browniesima te ga razmažite po vrhu. Ako vam je rijedak spremite sve u hladnjak kako bi se dodatno stisnuo.
- Izrežite i uživajte u slatko slanoj kombinaciji okusa.