Brownie raspucanci su neodoljiv spoj ultra čokoladnih browniesa i mekanih, a hrskavih raspucanaca. Izvan su hrskavi i prepoznatljivo raspuknuti dok su iznutra mekani i ultra čokoladni.
Za njihovu izradu vam ne treba previše sastojaka i zaista su brzi i jednostavni. Da bi pojačali okus, pospite ih krupnom soli. Sol i čokolada se tako lijepo nadopunjuju, sol pojača okuse i da čokoladi tu jednu predivnu dubinu. Svakako probajte.
Za razliku od većine drugih keksića, tijesto za brownie raspucance se ne hladi u hladnjaku. Ohlađeno tijesto pomaže da se keksić ne raširi previše u pečenju, dok nam kod ovih keksića baš to treba.
Recepti za ove keksiće su dosta slični, razlika je u količini brašna, kakaa kao i samog šećera, ali omjeri ne variraju previše. Nemojte smanjivati količine jer vam rezultat neće biti isti kao na fotografijama.
BROWNIE RASPUCANCI
SASTOJCI
- 200 g čokolade, min.65% kakaa, iskidana na komadiće
- 120 g maslaca, na komadiće (hladan ii sobne temp.)
- 130 g šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja L veličine
- 125 g glatkog brašna
- 20 g kakaa u prahu, nezaslađen
- 1 žličica praška za pecivo (5 g)
- prstohvat soli
DODATNO
- listići soli,po želji
PRIPREMA
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje, svaki obložite papirom za pečenje.
- Na pari otopite čokoladu i maslac iskidan na komadiće. Maknite s pare i ostavite da se prohladi nekoliko minuta.
- Jaja i šećere pjenasto izradite mikserom. Neka vam se smjesa udupla i posvijetli. Za ovaj korak će vam trebati 5 – 7 minuta.
- Sada dodajte otopljenu čokoladu i maslac i sve dobro izradite nastavkom za kreme ili mikserom.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno,kakao, prašak za pecivo i sol pa sve dodajte smjesi s jajima. Špatulom sjedinite pazeći da špatulom prođete i rubove zdjele.
- Pomoću žlice vadite smjesu na pripremljen lim. Smjesa će biti ljepljiva i malo rjeđa. Radite razmak između svakog keksića jer će se raširiti u pečenju. Po želji keksiće pospite listićima soli.
- Keksiće pecite 10 – 12 minuta. Pečene ostavite na limu. U početku će izgledati malo “napuhano”, ali će potom pasti. Neka se malo ohlade prije nego ih pažljivo maknete s lima i prebacite na rešetku za hlađenje.
- Keksići će ostati svježi narednih 6 dana.
TIPS & TRICKS
KAKO ČOKOLADU I MASLAC OTOPITI NA PARI
- U posudu otpornu na toplinu staviti komadiće čokolade i maslac. U lonac s debljim dnom ulijte vodu do pola, na nju stavite posudu s čokoladom i maslacem i pustite da voda zakuha, potom smanjite vatru. Pazite da je veličina lonca tolika da posudu “sjedne” na vrh i ne dotiče vodu. Posudu držite na loncu sve dok vam se sastojci potpuno ne otope.
KOJU SOL KORISTITI
- Za posipanje keksića, ali i za razna druga jela vam savjetujem fine, tanke listiće soli koji su sami po sebi hrskavi. Moja preporuka je Maldon sol (klikni ovdje).
Najbolji na svijetu! Morala sam ih raditi 4x prošli Božić jer su svima bili top i nestajali su u roku keks
Baš mi je drago. I ja ih jako volim.