Krafne su neizostavni dio svakog karnevala. I iako ih možemo pronaći na raznim mjestima, najljepše su one domaće. Brioche krafne su prepune okusa i mirisa, a svaki zalogaj je pravi užitak.

Za razliku od klasičnih, ove krafne sadrže više maslaca te tijesto duže odmara. Baš zbog toga su okusi nemjerljivi, a brioche krafne su prožete mekanim, aromatičnim tijestom s notama naranče.

Krafne možete uvaljati u kombinaciju šećera i cimeta i meni su ovakve najdraže, a možete ih posuti šećerom u prahu ako volite klasičnije izvedbe. Svakako vam savjetujem da probate sa šećerom i cimetom. Kod odabira šećera koristite sitniji šećer (caster sugar) ili kristal lagano sameljite u mlincu pa ga pomiješajte s Dolcela cimet šećerom.

 

Ako volite vaniliju tada će vam ovo punjenje od puding kreme postati omiljeno. Ja uvijek biram vaniliju, prije čokolade i pekmeza i za mene su ovo idealne krafne. Brioche tijesto i svilenkasta krema od vanilije. Idealna kombinacija!

BRIOCHE KRAFNE

SASTOJCI
  • 90 ml mlakog mlijeka
  • 90 ml mlake vode
  • 1 vrećica Dolcela instant kvasca (7 g)
  • 50 g šećera
  • 3 jaja L veličine
  • 1 vrećica Dolcela naranča šećera (10 g)
  • 1 žličica ruma, po želji
  • 500 g glatkog brašna
  • 7 g soli (jedna žličica)
  • 115 g maslaca, sobne temperature

DODATNO

KREMA OD PUDINGA (VANILIJA)

PRIPREMA

TIJESTO

  1.  U posudu stavite Dolcela instant kvasac, šećer te mlako mlijeko i vodu. Pomiješajte dobro da se sve poveže pa prekrijte prozirnom folijom.
  2. Ostavite 10 minuta na toplom mjestu.
  3. Smjesi s kvascem dodajte razmućena jaja, rum i Dolcela naranča šećer te pjenjačom sve pomiješajte.
  4. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi dodajte prosijano brašno i sol. Sada ulijevajte mokre sastojke (smjesu s kvascem) dok vam nastavak za tijesto (kuka) radi na laganoj brzini cijelo vrijeme. Ako izrađujete ručno tada sastojke povežite kuhinjskom žlicom.
  5. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta, odnosno dok se svi sastojci ne povežu. Sada tijesto ostavite 5 minuta da odmori i da se razvije gluten.
  6. Maslac sobne temperature iskidajte na kockice (5 kockica je dovoljno). Nakon što je tijesto malo odmorilo dodajte kockicu maslaca pa na srednje jakoj brzini nastaviti izrađivati tijesto ili ga “lupajte” kuhačom. Izrađujte ga sve dok se maslac ne sjedini s tijestom, tek tada dodajte sljedeću kockicu. Ponavljajte isto dok ne utrošite sav maslac.
  7. Tijesto nastavite izrađivati mikserom ili ga prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu pa ga rukama nastavite mijesiti. Nemojte dodavati više brašna iako vam djeluje ljepljivo, treba mu samo vremena da se razvije glutenska mreža. Mijesite ga dovoljno dugo dok ne postane glatko i sjajno, najmanje 10 minuta.
  8. Tijesto prebacite u nauljenu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, oko 2 sata.
  9. Ako želite, sada možete premijesiti tijesto te ga spremiti u hladnjak na 6-10 sati (preko noći). Ovaj korak možete i preskočiti.

OBLIKOVANJE

  1. Tijesto pritisnite kako bi se ispuhao zrak pa ga prebacite na radnu podlogu. Kratko ga premijesite te odvojite 16 jednakih komada (55 – 60 g po krafni).
  2. Od svakog komada napravite kuglicu pazeći da vam je glatka strana na vrhu.
  3. Na pobrašnjenu radnu podlogu stavite pripremljene kuglice tijesta, napravite razmak između svake te ih malo pobrašnite pa ih prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
  4. Ostavite da narastu, oko 2 sata.

PRŽENJE

  1. U lonac s debljim dnom stavite ulje na srednje jaku vatru te ga zagrijte do 170 stupnjeva. Sada stavite krafne tako da stavljate u ulje gornju stranu (koja je bila prekrivena kuhinjskom krpom). Stavite onoliko krafni koliko vam stane da vam mogu nesmetano plivati. Poklopite poklopcem te pržite oko 2 -3 minute, odnosno dok vam ne porumeni strana koja se prži. Okrenite jednom, maknite poklopac te i drugu stranu pržite 2 – 3 minute.
  2. Pržene krafne prebacite na pripremljen kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak ulja.

CIMET I ŠEĆER

  1. U posudi pomiješajte sitniji kristal i Dolcela cimet šećer pa svaku krafnu uvaljajte u mješavinu šećera.

KREMA OD VANILIJE

  1. Od hladnog mlijeka oduzmite 12 žlica te ih pomiješajte s 2 Dolcela pudinga bourbon vanilija premium i šećerom.
  2. Ostatak mlijeka skuhajte u loncu s debljim dnom, kad zavrije smanjite vatru, dodajte mješavinu s pudinzima te miješajte oko 2 minute, odnosno dok se puding ne zgusne.
  3. Prebacite u posudu otpornu na toplinu i prekrijte prozirnom folijom.
  4. U ohlađeni puding dodajte 250 g maslaca sobne temperature te ga mikserom povežite s pudingom.
  5. Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu, svakoj krafni napravite rubu pomoću drške kuhinjske žlice ili noža te je napunite kremom od vanilije.

 

*Recept je nastao u suradnji s Dolcelom