Božićni kolač sa suhim voćem volim zbog svoje sočnosti i predivne punine okusa. Prepun je suhog voća i orašastih plodova, a nimalo nije težak kao što se zna dogoditi s ovakvim kolačima.
Ja ga volim u kombinaciji sa suhim brusnicama, grožđicama, smokvama i orasima. Vi možete kombinirati bilo koje suho voće, bitno je samo da se pridržavate jednakih omjera. Možete koristiti i kandirano voće također.
Kolač je još sočniji ako ga nakapate sirupom koji ćete dobiti tako da stavite 200 g šećera i 200 ml vode na vatru dok se šećer na otopi i ostavite da se sirup malo prohladi. Nakapan sirupom ovaj kolač bude toliko sočan i mekan da ćete se oduševiti okusom.
Ja ga volim posuti šećerom u prahu, no bilo koja glazura će biti jednako dobra. Možete je raditi od čokolade, karamela, šećera u prahu, limuna i sl.
Božićni kolač sa suhim voćem najradije poslužim uz popodnevnu kavu kada se sva obitelj okupi za stolom. On mi nekako posebno miriše na tradiciju i budi one lijepe uspomene blagdana.
BOŽIĆNI KOLAČ SA SUHIM VOĆEM
SASTOJCI
KALUP PROMJERA 26 CM
- 250 g maslaca
- 250 g šećera
- 6 jaja L veličine
- 350 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 180 g grožđica
- 180 g suhih brusnica
- 100 g suhih smokava
- 70 g grubo sjeckanih oraha
- prstohvat soli
- 1 žličica arome vanilije
- 1 žličica kardamoma
- 100 ml kipućeg mlijeka
- 1 žlica ruma po želji
DODATNO
- 200 g šećera – za sirup
- 200 ml vode – za sirup
- šećer u prahu – za posipanje
PRIPREMA
SIRUP
- U posudu stavite vodu i šećer. Kuhajte dok se šećer ne otopi (nekoliko minuta), maknite s vatre i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi do kraja.
- Ostatak sirupa spremite u zatvorenoj posudi u hladnjak i potrošite unutar 7 dana.
KOLAČ
- Suhe brusnice, grožđice i smokve iskidane na komadiće prelijte vrelim mlijekom i žlicom ruma. Ostavite pola sata sa strane.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 26 cm. Kalup namastite i pobrašnite.
- Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im aromu vanilije i nastavite miksati dok se sve ne poveže.
- Dodajte jaje po jaje sobne temperature miksajući između svakog dodavanja.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i kardamom. Dodajte nasjeckane orahe i suho voće koje ste procijedili.
- Sada postepeno (žlicu po žlicu) dodajte suhe sastojke smjesi s jajima.
- Smjesu izlijte u kalup i poravnajte površinu.
- Pecite 50-60 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Pečeni kolač pokapajte s pripremljenim sirupom. Kada se kolač ohladi izvadite ga iz kalupa i ponovo pokapajte sa sirupom.
- Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!