Lijepe i decentne, božićne torte su oduvijek bile ukras na svakom stolu. Osim crvenih, šarenih i čokoladnih, božićne torte mogu biti bijele, nježne i jednostavne.
Upravo vam jednu takvu donosim.
Ovo je torta obogaćena narančom i divnom, svilenkastom kremom od sirnog namaza.
BOŽIĆNA TORTA
SASTOJCI
BISKVIT
- 150 g maslaca
- 240 g šećera
- 90 ml ulja
- 4 jaja L veličine
- 350 g glatkog brašna
- 2,5 žličice praška za pecivo
- 1 žičica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 280 ml mlijeka
- korica i sok pola naranče
KREMA
- 300 g maslaca sobne temperature
- 600 g sirnog namaza
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 280 g šećera u prahu
- 2 žlice svježe cijeđenog soka od naranče
DODATNO
- jestive perlice
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm, svakom dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
- Maslac i šećer izradite mikserom dok ne dobijete kremastu i povezanu kremu. Dodajte ulje pa povežite sve. Sada dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
- Dodajte koricu i sok naranče.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Dodajte dio brašna smjesi s maslacem, dodajte mlijeko, povežite pa dodajte preostalo brašno. Kratko izradite.
- Smjesu podijelite ravnomjerno u tri biskvita te pecite 25-30 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvite izvadite iz kalupa nakon 10-ak minuta pa ih ohladite na rešetki za hlađenje.
- Ohlađene biskvite po potrebi poravnajte nazubljenim nožem.
KREMA
- U posudi mikserom izradite maslac i sirni namaz sobne temperature. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanilije i sok naranče.
- Mikserom povežite u kremu.
SLAGANJE
- Na pladanj postavite prvi biskvit, na njega stavite četvrtinu kreme.
- Postavite drugi biskvit pa na njega drugu četvrtinu kreme.
- Postavite treći biskvit pa cijelu tortu premažite kremom.
- Zadnju četvrtinu kreme stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
- Istisnite kremu u oblik drvca. Ukrasite perlicama.