Lijepe i decentne, božićne torte su oduvijek bile ukras na svakom stolu. Osim crvenih, šarenih i čokoladnih, božićne torte mogu biti bijele, nježne i jednostavne.

Upravo vam jednu takvu donosim.

Ovo je torta obogaćena narančom i divnom, svilenkastom kremom od sirnog namaza.

BOŽIĆNA TORTA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 150 g maslaca
  • 240 g šećera
  • 90 ml ulja
  • 4 jaja L veličine
  • 350 g glatkog brašna
  • 2,5 žličice praška za pecivo
  • 1 žičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 280 ml mlijeka
  • korica i sok pola naranče

KREMA

  • 300 g maslaca sobne temperature
  • 600 g sirnog namaza
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 280 g šećera u prahu
  • 2 žlice svježe cijeđenog soka od naranče

DODATNO

  • jestive perlice
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm, svakom dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Maslac i šećer izradite mikserom dok ne dobijete kremastu i povezanu kremu. Dodajte ulje pa povežite sve. Sada dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  3. Dodajte koricu i sok naranče.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  5. Dodajte dio brašna smjesi s maslacem, dodajte mlijeko, povežite pa dodajte preostalo brašno. Kratko izradite.
  6. Smjesu podijelite ravnomjerno u tri biskvita te pecite 25-30 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  7. Biskvite izvadite iz kalupa nakon 10-ak minuta pa ih ohladite na rešetki za hlađenje.
  8. Ohlađene biskvite po potrebi poravnajte nazubljenim nožem.

KREMA

  1. U posudi mikserom izradite maslac i sirni namaz sobne temperature. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanilije i sok naranče.
  2. Mikserom povežite u kremu.

SLAGANJE

  1. Na pladanj postavite prvi biskvit, na njega stavite četvrtinu kreme.
  2. Postavite drugi biskvit pa na njega drugu četvrtinu kreme.
  3. Postavite treći biskvit pa cijelu tortu premažite kremom.
  4. Zadnju četvrtinu kreme stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
  5. Istisnite kremu u oblik drvca. Ukrasite perlicama.