Bobići su slatkiši na koje prve pomislim kada se spomenu dalmatinski tradicionalni recepti. Ovi maleni keksići imaju posebno mjesto u dalmatinskim kuharicama, ali i uspomenama.
Ako ste bili u Splitu, a niste probali bobiće iz Bobisa, propustili ste zaista puno. Ove malene slatke loptice dolaze u dvije boje, svijetloj i onoj tamnijoj i imaju poprilično kultno mjesto u vitrinama. Danas ih možete pronaći u svim gradovima i zaista ih ne možete ne prepoznati.
Mene bobići vežu za djetinjstvo, Split, baku i djedu, mamine priče o prošlim vremenima i prvu kuharicu. Moja mama obožava bobiće, vjerujem oduvijek i to je prenijela na mene. Često bi u šetnji gradom zastale pokraj neke predivne vitrine i kupile vrećicu ovih posebnih slatkiša.
Recept za njih sam neko vrijeme tražila i naposljetku se vratila onom izvornom, iz kuharice velike Dike Marjanović-Radice. Ovu predivnu kuharicu je moja mama dobila u svojim ranim dvadesetima, a sada se nalazi u mojoj zbirci kuharica i predstavlja jedno pravo malo bogatstvo.
Za izradu bobića je potrebno slijediti par koraka kako bi vam uspjeli, sve ostalo je poprilično jednostavno. U samoj pripremi sam vam napisala sve korake, a pod tips & tricks dijelom imate dodatna objašnjenja kako ne bi bilo zabune.
Vjerujem da ćete i vi uživati u ovoj tradicionalnoj maloj poslastici jednako kao moja mama i ja.
BOBIĆI
SASTOJCI za 50-ak bobića
- 250 g badema
- 250 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 žličica ruma
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- korica pola manjeg limuna
DODATNO
- 2 žlice biskvitnih mrvica ili samljevenog keksa
- 2 žlice čokolade za kuhanje (naribane)
PRIPREMA
- Bademe krupno nasjeckajte pa ih lagano tostirajte. Možete ih tostirati na tavi ili staviti u pećnicu na 180 stupnjeva na 10 minuta. Tostirane bademe sitno sameljite.
- Pećnicu ugrijte na 100 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
- Odvojite žumanjak od bjelanjka. Žumanjak pomiješajte sa šećerom u prahu, mljevenim bademima, rumom, muškatnim oraščićem i koricom limuna.
- Bjelanjak stucite u snijeg pa ga umiješajte u smjesu.
- Smjesa će vam djelovati suha i pomalo mrvičasta, takva treba biti.
- Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte biskvitne mrvice (za svijetle bobiće), a u drugi naribanu čokoladu (za tamne bobiće). Svaki dio posebno izradite rukama kako bi se svi sastojci povezali..
- Sada napravite loptice veličine oraha. Oblikujte ih vrhovima prstiju. Neka vam bobići budu teški od 10 – 12 grama svaki.
- Pripremljene bobiće posložite na lim za pečenje pa ih pecite 25 -30 minuta.
- Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade i posuše do kraja. Potom ih spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana.
TIPS & TRICKS
- Bademe prije mljevenja tostirajte kako bi im produbili okus, ali ih i dodatno posušili.
- Nemojte dodavati tekućinu u smjesu ili povećavati količinu bjelanjka jer ćete dobiti plosnati oblik keksa umjesto okruglog bobića. Smjesa vam treba biti tvrda, suha i pomalo mrvičasta.
- Naribanu čokoladu možete zamijeniti kakaom u prahu. Dovoljno je 15 g kakaa.
- Ako nemate biskvitne mrvice (usitnjeni klasični bijeli biskvit), ili kekse pri ruci, možete koristiti krušne mrvice.
- U nekim receptima možete naići na prašak za pecivo. Zbog praška će vam bobići biti šupljiji. Ja ga ne koristim, no ako se odlučite za njega, stavite 1 žličicu na ovu dozu.
Upravo sam ih sada radila opet i morala sam napisati kako obožavam vaš blog! Radila sam skoro sve recepte koje ste objavili do sada i svaki ispada savršeno! Sve je jako lijepo i detaljno objašnjeno, a slike su prekrasne 🙂
Željno iščekujem svaki novi recept! Hvala vam na trudu 🙂
Draga Anđela hvala ti puno na ovako lijepom komentaru.
Predivni su. Uvijek ih kupim kad god mogu i fave di morti kako se recu kod nads bobici.
🙂