Bobići su slatkiši na koje prve pomislim kada se spomenu dalmatinski tradicionalni recepti. Ovi maleni keksići imaju posebno mjesto u dalmatinskim kuharicama, ali i uspomenama.

 

Ako ste bili u Splitu, a niste probali bobiće iz Bobisa, propustili ste zaista puno. Ove malene slatke loptice dolaze u dvije boje, svijetloj i onoj tamnijoj i imaju poprilično kultno mjesto u vitrinama. Danas ih možete pronaći u svim gradovima i zaista ih ne možete ne prepoznati.

 

 

Mene bobići vežu za djetinjstvo, Split, baku i djedu, mamine priče o prošlim vremenima i prvu kuharicu. Moja mama obožava bobiće, vjerujem oduvijek i to je prenijela na mene. Često bi u šetnji gradom zastale pokraj neke predivne vitrine i kupile vrećicu ovih posebnih slatkiša.

 

 

Recept za njih sam neko vrijeme tražila i naposljetku se vratila onom izvornom, iz kuharice velike Dike Marjanović-Radice. Ovu predivnu kuharicu je moja mama dobila u svojim ranim dvadesetima, a sada se nalazi u mojoj zbirci kuharica i predstavlja jedno pravo malo bogatstvo.

 

 

Za izradu bobića je potrebno slijediti par koraka kako bi vam uspjeli, sve ostalo je poprilično jednostavno. U samoj pripremi sam vam napisala sve korake, a pod tips & tricks dijelom imate dodatna objašnjenja kako ne bi bilo zabune.

 

Vjerujem da ćete i vi uživati u ovoj tradicionalnoj maloj poslastici jednako kao moja mama i ja.

 

BOBIĆI

SASTOJCI za 50-ak bobića
 • 250 g badema
 • 250 g šećera u prahu
 • 1 jaje
 • 1 žličica ruma
 • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
 • korica pola manjeg limuna

DODATNO

 • 2 žlice biskvitnih mrvica ili samljevenog keksa
 • 2 žlice čokolade za kuhanje (naribane)
PRIPREMA
 1. Bademe krupno nasjeckajte pa ih lagano tostirajte. Možete ih tostirati na tavi ili staviti u pećnicu na 180 stupnjeva na 10 minuta. Tostirane bademe sitno sameljite.
 2. Pećnicu ugrijte na 100 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
 3. Odvojite žumanjak od bjelanjka. Žumanjak pomiješajte sa šećerom u prahu, mljevenim bademima, rumom, muškatnim oraščićem i koricom limuna.
 4. Bjelanjak stucite u snijeg pa ga umiješajte u smjesu.
 5. Smjesa će vam djelovati suha i pomalo mrvičasta, takva treba biti.
 6. Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte biskvitne mrvice (za svijetle bobiće), a u drugi naribanu čokoladu (za tamne bobiće). Svaki dio posebno izradite rukama kako bi se svi sastojci povezali..
 7. Sada napravite loptice veličine oraha. Oblikujte ih vrhovima prstiju. Neka vam bobići budu teški od 10 – 12 grama svaki.
 8. Pripremljene bobiće posložite na lim za pečenje pa ih pecite 25 -30 minuta.
 9. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade i posuše do kraja. Potom ih spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana.

 

TIPS & TRICKS
 •  Bademe prije mljevenja tostirajte kako bi im produbili okus, ali ih i dodatno posušili.
 • Nemojte dodavati tekućinu u smjesu ili povećavati količinu bjelanjka jer ćete dobiti plosnati oblik keksa umjesto okruglog bobića. Smjesa vam treba biti tvrda, suha i pomalo mrvičasta.
 • Naribanu čokoladu možete zamijeniti kakaom u prahu. Dovoljno je 15 g kakaa.
 • Ako nemate biskvitne mrvice (usitnjeni klasični bijeli biskvit), ili kekse pri ruci, možete koristiti krušne mrvice.
 • U nekim receptima možete naići na prašak za pecivo. Zbog praška će vam bobići biti šupljiji. Ja ga ne koristim, no ako se odlučite za njega, stavite 1 žličicu na ovu dozu.