Tri godine bloga su iza nas. Šarene tri godine! Preko 300 recepata, brojne radionice, divna poznanstva, suradnje i prijateljstva. Kada sam započela blog u nijednom trenutku nisam mogla ni slutiti gdje će me odvesti. Znate onu izreku: Sve bi ponovo. I stvarno bi.
Nakon tri godine i dalje s jednakim žarom tipkam, objavljujem i kuham. I dalje “gutam” kuharice i zastajem ispred svakog izloga s lijepim slasticama. I dalje gradove upoznajem po njihovim restoranima. I dalje mislim da sam tek jednim korakom zakoračila u svijet recepata.
Blog mi je pomogao da se odvažim posvetiti onome što volim, da rastem i razvijam se. Često znam reći da je on onih mojih 5 minuta u danu samo za mene. Iako, budimo realni, puno je više tu truda i posla od 5 minuta u danu za mene. Ali je lijepo. Ponekad naporno, ali lijepo naporno. Blog je jedna od stvari u životu koju zaista radim uživajući pritom.
Znate onu, ako radiš što voliš tada nijedan dan u životu nećeš raditi. Ne bi se baš složila s tim. BTS (behind the scenes) ima dana kada tri puta ponavljam jelo i na kraju ga ne objavim. Ima dana kada je kuhinja u tolikom neredu da ugasim svjetlo i odem spavati, do sutra. Ima dana kada je klijentu hitno i bitno, a bez obzira na dogovorene termine radiš puno više od standardnog radnog vremena koje si nekad imao.
Ima i dana kada odeš po fotoaparat, a mačak jede hranu sa seta, pa ponavljaš (jučer je zagrizao spring rolicu, onu na vrhu- najljepšu). Ali na kraju svakog dana, pa i onog sa spring rolicama osjećam zahvalnost.
Zahvalna sam što je blog pronašao mjesto pod suncem i što ima ovoliko čitatelja. Zahvalna sam jer u svakom danu primim vašu poruku, što mi šaljete slike vaše obitelji kako sjedi za stolom okružena nekim od recepata s bloga. Zahvalna što vas recepti okupljaju i što se družite uz njih… to je bila smisao bloga, njegova glavna nit vodilja.
Nakon tri godine vam mogu reći da nas čekaju neki divni projekti, nove stranice i pregršt recepata.
Hvala vam što ste tu!
O torti:
Bijela torta spada pod one klasične torte koje često možete vidjeti na vjenčanjima ili proslavama. Biskvit joj je svjetliji od klasičnog žutog biskvita jer sadrži samo bjelanjke. Ja sam u receptu izbacila vaniliju jer je ekstrakt oboji, no uvijek možete nadodati vanilin šećer ili čistu vaniliju (klikni ovdje).
Krema je klasična Swiss meringue buttercream, sastoji se od bjelanjaka, šećera i maslaca. Ova krema je jedna od omiljenijih krema za dekoracije i oblaganje torti.
Torta je ukrašena jestivim slovom. Za njegovu izradu vam treba bijela čokolada, možete koristiti i obojene kapljice ili klasičnu čokoladu za kuhanje te šarene perlice, kakve god volite ili želite.
Treba vam štapić, ja sam koristila onaj za ražnjiće. Ispod recepta se nalaze pdf-ovi sa svim brojevima kako bi vam bilo lakše izraditi svoj broj. Iznenadit ćete se koliko je jednostavno i brzo.
TRI GODINE BLOGA, BIJELA TORTA I JESTIVI BROJ + PDF TEMPLATE BROJEVA
SASTOJCI
BISKVIT
- 275 g glatkog brašna
- 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
- 1,5 g soli (1/4 žličice)
- 170 g maslaca, sobne temperature
- 240 g šećera
- 5 bjelanjaka (L jaje)
- 225 ml mlijeka
SWISS MERINGUE BUTTERCREAM
- 6 bjelanjaka (L jaje, oko 260 g)
- 385 g šećera
- 450 g maslaca sobne temperature (ne previše mekan)
JESTIVI BROJ
- 50-100 g bijele čokolade
- jestive šarene perlice
- drveni štapić za ražnjiće
- štrcaljka ili slastičarska vrećica a nanošenje
DODATNO
- jestive šarene mrvice i perlice za dekoraciju
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
- Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i soli te ostavite po strani.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac sobne temperature i šećer.
- Dodajte im bjelanjak po bjelanjak miksajući između svakog dodavanja.
- Dodajte pola količine brašna, mikserom povežite, sada dodajte mlijeko pa ponovo sve povežite.
- Na kraju kratko umiješajte preostalo brašno.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u oba kalupa te pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvite ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.
SWISS MERINGUE BUTTERCREAM
- Bjelanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok vam se šećer ne otopi. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.
- Posudu maknite s pare, obrišite dno te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringue, a posuda vam bude hladna na dodir. Za ovaj korak će vam trebati 5 -8 minuta. Dodajte maslac sobne temperature koji ste prethodno iskidali na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako vam je maslac previše mekan tada vam se krema može grudati, nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu.
- Krema od odmah spremna za korištenje.
SLAGANJE TORTE
- Na stalak za torte postavite prvi biskvit, ako je površina neravna poravnajte je nazubljenim nožem.
- Na biskvit postavite kremu te preklopite s drugim biskvitom.
- Cijel tortu obložite preostalom kremom.
- U slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji (ja sam koristila Wilton 1M) stavite preostalu kremu pa ukrasite tortu.
- Tortu pospite šarenim perlicama ili mrvicama.
JESTIVI BROJ
- Isprintajte broj ili brojeve s pdf šablone/šablona.
- Bijelu čokoladu rastopite na pari.
- Ostavite kratko da se malo prohladi, oko 2 minute pa je stavite u štrcaljku (ja sam svoju kupila u Ikea-i, ali ih ima u većini trgovina za ugostiteljstvo) ili koristite slastičarsku vrećicu kojoj ste malo odrezali vrh (par milimetara).
- Na radnu podlogu stavite dasku ili manji lim za pečenje (kako bi lakše premjestiti broj) te na dasku/lim šablonu a preko nje papir za pečenje. Istisnite bijelu čokoladu tako da pratite okvir broja. Ispunite unutrašnjost. Ne brinite da broj bude pretjerano uredan, preko idu perlice.
- Sada broj od čokolade obilno pospite s perlicama i ostavite da se ohladi. Ja sve odmah spremim u hladnjak ali možete sve ostaviti i na sobnoj temperaturi. Nemojte micati višak perlica, to ćete kad se čokolada stisne.
- Izvadite čokoladni broj iz hladnjaka, dovoljno je 15 -ak minuta hlađenja. Sada odstranite višak perlica.
- Broj okrenite, stavite štapić. Ako vam je dug malo ga skratite. Pređite i stražnju stranu s bijelom čokoladom. Trebala bi ostati mekana, ako se stisla možete štrcaljku ili vrećicu uroniti u toplu (ne vrelu) vodu.
- Stražnju stranu pospite obilno perlicama. Ponovo ohladite.
- Broj možete zamrznuti kako bi bio još čvršći, pogotovo ako tortu servirate ljeti.
Tempalte brojevi:
Broj – 0 Broj – 1 Broj – 2 Broj – 3 Broj – 4 Broj – 5 Broj – 6 Broj – 7 Broj – 8 Broj – 9 Svi brojevi