Tri godine bloga su iza nas. Šarene tri godine! Preko 300 recepata, brojne radionice, divna poznanstva, suradnje i prijateljstva. Kada sam započela blog u nijednom trenutku nisam mogla ni slutiti gdje će me odvesti. Znate onu izreku: Sve bi ponovo. I stvarno bi.

 

Nakon tri godine i dalje s jednakim žarom tipkam, objavljujem i kuham. I dalje “gutam” kuharice i zastajem ispred svakog izloga s lijepim slasticama. I dalje gradove upoznajem po njihovim restoranima. I dalje mislim da sam tek jednim korakom zakoračila u svijet recepata.

 

Blog mi je pomogao da se odvažim posvetiti onome što volim, da rastem i razvijam se. Često znam reći da je on onih mojih 5 minuta u danu samo za mene. Iako, budimo realni, puno je više tu truda i posla od 5 minuta u danu za mene. Ali je lijepo. Ponekad naporno, ali lijepo naporno. Blog je jedna od stvari u životu koju zaista radim uživajući pritom.

 

Znate onu, ako radiš što voliš tada nijedan dan u životu nećeš raditi. Ne bi se baš složila s tim. BTS (behind the scenes) ima dana kada tri puta ponavljam jelo i na kraju ga ne objavim. Ima dana kada je kuhinja u tolikom neredu da ugasim svjetlo i odem spavati, do sutra. Ima dana kada je klijentu hitno i bitno, a bez obzira na dogovorene termine radiš puno više od standardnog radnog vremena koje si nekad imao.

 

Ima i dana kada odeš po fotoaparat, a mačak jede hranu sa seta, pa ponavljaš (jučer je zagrizao spring rolicu, onu na vrhu- najljepšu). Ali na kraju svakog dana, pa i onog sa spring rolicama osjećam zahvalnost.

 

Zahvalna sam što je blog pronašao mjesto pod suncem i što ima ovoliko čitatelja. Zahvalna sam jer u svakom danu primim vašu poruku, što mi šaljete slike vaše obitelji kako sjedi za stolom okružena nekim od recepata s bloga. Zahvalna što vas recepti okupljaju i što se družite uz njih… to je bila smisao bloga, njegova glavna nit vodilja.

 

Nakon tri godine vam mogu reći da nas čekaju neki divni projekti, nove stranice i pregršt recepata.

 

Hvala vam što ste tu!

 


O torti:

Bijela torta spada pod one klasične torte koje često možete vidjeti na vjenčanjima ili proslavama. Biskvit joj je svjetliji od klasičnog žutog biskvita jer sadrži samo bjelanjke. Ja sam u receptu izbacila vaniliju jer je ekstrakt oboji, no uvijek možete nadodati vanilin šećer ili čistu vaniliju (klikni ovdje).

 

Krema je klasična Swiss meringue buttercream, sastoji se od bjelanjaka, šećera i maslaca. Ova krema je jedna od omiljenijih krema za dekoracije i oblaganje torti.

 

Torta je ukrašena jestivim slovom. Za njegovu izradu vam treba bijela čokolada, možete koristiti i obojene kapljice ili klasičnu čokoladu za kuhanje te šarene perlice, kakve god volite ili želite.

 

Treba vam štapić, ja sam koristila onaj za ražnjiće. Ispod recepta se nalaze pdf-ovi sa svim brojevima kako bi vam bilo lakše izraditi svoj broj. Iznenadit ćete se koliko je jednostavno i brzo.

 

 

 

 

 

TRI GODINE BLOGA, BIJELA TORTA I JESTIVI BROJ + PDF TEMPLATE BROJEVA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 275 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
  • 1,5 g soli (1/4 žličice)
  •  170 g maslaca, sobne temperature
  • 240 g šećera
  • 5 bjelanjaka (L jaje)
  • 225 ml mlijeka

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  • 6 bjelanjaka (L jaje, oko 260 g)
  • 385 g šećera
  • 450 g maslaca sobne temperature (ne previše mekan)

JESTIVI BROJ

  • 50-100 g bijele čokolade
  • jestive šarene perlice
  • drveni štapić za ražnjiće
  • štrcaljka ili slastičarska vrećica a nanošenje

DODATNO

  • jestive šarene mrvice i perlice za dekoraciju

 

PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i soli te ostavite po strani.
  3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite maslac sobne temperature i šećer.
  4. Dodajte im bjelanjak po bjelanjak miksajući između svakog dodavanja.
  5. Dodajte pola količine brašna, mikserom povežite, sada dodajte mlijeko pa ponovo sve povežite.
  6. Na kraju kratko umiješajte preostalo brašno.
  7. Smjesu ravnomjerno rasporedite u oba kalupa te pecite 30 – 35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Biskvite ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM

  1. Bjelanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok vam se šećer ne otopi. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.
  2. Posudu maknite s pare, obrišite dno te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringue, a posuda vam bude hladna na dodir. Za ovaj korak će vam trebati 5 -8 minuta. Dodajte maslac sobne temperature koji ste prethodno iskidali na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako vam je maslac previše mekan tada vam se krema može grudati, nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu.
  3. Krema od odmah spremna za korištenje.

SLAGANJE TORTE

  1. Na stalak za torte postavite prvi biskvit, ako je površina neravna poravnajte je nazubljenim nožem.
  2. Na biskvit postavite kremu te preklopite s drugim biskvitom.
  3. Cijel tortu obložite preostalom kremom.
  4. U slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji (ja sam koristila Wilton 1M) stavite preostalu kremu pa ukrasite tortu.
  5. Tortu pospite šarenim perlicama ili mrvicama.

JESTIVI BROJ

  1. Isprintajte broj ili brojeve s pdf šablone/šablona.
  2. Bijelu čokoladu rastopite na pari.
  3. Ostavite kratko da se malo prohladi, oko 2 minute pa je stavite u štrcaljku (ja sam svoju kupila u Ikea-i, ali ih ima u većini trgovina za ugostiteljstvo) ili koristite slastičarsku vrećicu kojoj ste malo odrezali vrh (par milimetara).
  4. Na radnu podlogu stavite dasku ili manji lim za pečenje (kako bi lakše premjestiti broj) te na dasku/lim šablonu a preko nje papir za pečenje. Istisnite bijelu čokoladu tako da pratite okvir broja. Ispunite unutrašnjost. Ne brinite da broj bude pretjerano uredan, preko idu perlice.
  5. Sada broj od čokolade obilno pospite s perlicama i ostavite da se ohladi. Ja sve odmah spremim u hladnjak ali možete sve ostaviti i na sobnoj temperaturi. Nemojte micati višak perlica, to ćete kad se čokolada stisne.
  6. Izvadite čokoladni broj iz hladnjaka, dovoljno je 15 -ak minuta hlađenja. Sada odstranite višak perlica.
  7. Broj okrenite, stavite štapić. Ako vam je dug malo ga skratite. Pređite i stražnju stranu s bijelom čokoladom. Trebala bi ostati mekana, ako se stisla možete štrcaljku ili vrećicu uroniti u toplu (ne vrelu) vodu.
  8. Stražnju stranu pospite obilno perlicama. Ponovo ohladite.
  9. Broj možete zamrznuti kako bi bio još čvršći, pogotovo ako tortu servirate ljeti.

 

Tempalte brojevi:

Broj – 0 Broj – 1  Broj – 2  Broj – 3  Broj – 4  Broj – 5 Broj – 6 Broj – 7 Broj – 8 Broj – 9 Svi brojevi