Bijela pita je jedan od tradicionalnih recepata koji su omiljeni u mojoj obitelji. Uvijek se nađe na listi božićnih slastica i bez nje teško da može proći Božić.

 

Bijelu pitu zovu i bijelom mađaricom, a ta limunasta nota joj daje poseban okus.

Ja je radim s 5 kora i zadnju koru ne mažem s kremom već je samo pospem šećerom u prahu.

 

Ako vam djeluje teška za izradu, vjerujte mi da nije, samo trebate uhvatiti ruku za kore. Ali zaista nije komplicirano, kore se jako lijepo valjaju te ih pečete na poleđini lima.

 

Krema je na bazi mlijeka, brašna i maslaca, a kako sam već napisala, limun joj daje tu posebnu osvježavajuću aromu.

BIJELA PITA

SASTOJCI

TIJESTO

  • 550 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 180 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • korica limuna
  • 6 žlica kiselog vrhnja

NADJEV

  • 1 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • sok pola limuna
  • 120 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 vrećica vanilin šećera

DODATNO

  • šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA

TIJESTO

  1. U posudi u električnog miksera ili običnoj posudi mikserom izradite maslac i šećer. Dodajte žumanjke i koricu limuna.
  2. Smjesi dodajte brašno, prašak za pecivo i vrhnje te izradite prhko tijesto.
  3. Tijesto omotajte prozirnom folijom te spremite u hladnjak na pola sata.
  4. Izvadite iz hladnjaka i podijelite na 5 jednakih dijelova.
  5. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  6. Pripremite lim za pečenje te ga okrenite naopako.
  7. Razvaljajte prvo tijesto na papiru za pečenje na okvirne dimenzija 25 x 30 cm pa ga s papirom prebacite na lim (pecite naopako). Vilicom ga lagano probodite na više mjesta.
  8. Pecite 7-10 minuta, pazite da ne porumeni.
  9. Ispecite sve kore.

NADJEV

  1. U većoj posudi pjenjačom izradite malo mlijeka (150 ml), brašno, šećer i vanilin šećer. Preostalo mlijeko zakuhajte.
  2. Postepeno dolijevajte toplo mlijeko smjesi s brašnom te cijelo vrijeme miješajte pjenjačom.
  3. Sada sve vratite na vatru te miješajte dok se ne zgusne. Na kraju umiješajte maslac i sok limuna.
  4. Kore mažite toplom kremom.
  5. Na prove koru rasporedite 1/4 kreme. Postavite drugu koru te na nju drugu četvrtinu kreme pa treću koru, pa treću četvrtinu kreme, zatim četvrtu koru, kremu i na kraju zadnju koru.
  6. Netko maže i zadnju koru s kremom, ja je samo pospem šećerom u prahu.
  7. Kolač ohladite u hladnjaku na nekoliko sati ili preko noći, pospite šerom u prahu pa ga izrežite na željene oblike.