Ako ste čitali moje prethodne objave, sigurna sam da ste naišli na dio gdje pišem o tome koliko volim jesen. To je zasigurno moje najdraže godišnje doba. Osim predivnih boja, začina, kiše (da, volim kišu), donosi i zrele orašaste plodove.
Slastice s njima obožavam. Imaju mi punoću okusa, svoju težinu i povijest. Skoro pa svi recepti koje sam naslijedila od baka sadrže neki od orašastih plodova. Sjećam se da je djed uvijek govorio da kolač nije kolač ako nema oraha.
Radili neki tradicionalni kolač ili moderniju verziju slastice, jesen će je sa svojim plodovima sigurno oplemeniti.
Dacquoise kore su beze kore kojima su nadodani bademi ili lješnjaci. Ja sam radila tri dacqouise kore s lješnjacima.
Torta ima kombinaciju dvije kreme. Jedna je klasična čokoladna, a druga nježnija karamel krema.
Kod odabira krema se možete poigrati. Možete kombinirati čokoladni ganache, slastičaraku kremu, tučeno vrhnje ili po želji.
Ja sam koristila dulce de leche karamel koji sam nadodala tučenog vrhnju kako bi dobila karamel kremu. Vi ovaj dio možete preskočiti i u vrhnje nadodati malo arome vanilije i lješnjaka. Recept za dulce de leche (mliječni karamel) imate na blogu.
BEZE TORTA S LJEŠNJACIMA (DACQUOISE)
SASTOJCI
DACQUOISE (BEZE KORE S DODATKOM LJEŠNJAKA)
- 6 bjelanjaka (220 g) sobne temperature
- prstohvat soli
- 1/2 žličice cream of tartar ( možete zamijeniti s 1 žličicom gustina i 1 žličicom alkoholnog octa)
- 200 g šećera
- 150 g lješnjaka (tostirani i mljeveni)
- 20 g kakao praha (nezaslađenog)
ČOKOLADNA KREMA
- 500 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije (možete koristiti vanilin šećer li aromu vanilije)
- 4 žumanjka (60 g)
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 50 g gustina (škrobno brašno)
- 40 g maslaca sobne temperature
- 100 g čokolade za kuhanje
KARAMEL KREMA
- 250 g vrhnja za šlag
- 2 žlice dulce de leche karamela
DODATNO
- lješnjaci za dekoraciju- tostirani, grubo sjeckani
PRIPREMA
TOSTIRANJE LJEŠNJAKA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na kojem ćete tostirati lješnjake. Treba vam 150 g za beze kore i još 20-ak grama za dekoraciju.
- U ugrijanu pećnicu stavite lješnjake na limu za pečenje. Pecite ih 10-ak minuta. Osjetit ćete lijep, orašast miris.
- Tostirane lješnjake prebacite u čistu kuhinjsku krpu, prekrijte ih te ih miješajte dlanovima kako bi skinuli koru. Ovo radite dok su lješnjaci topli.
- Dio lješnjaka (20-ak grama) odvojite. Njih nožem narežite na krupne komade.
- Preostale oljuštene lješnjake sitno sameljite.
BEZE KORE
- Pećnicu ugrijte na 130 stupnjeva. Pripremite tri papira za pečenje. Na svakom nacrtajte krug promjera 18 centimetara.
- Bjelanjke tucite mikserom počevši od najsporije brzine do najbrže. Mikser vrtite u smjeru kazaljke na satu kako bi bjelanjci bili što prozračniji. Kada bjelanjci poprime oblik oblaka, ali još uvijek nisu čvrsti. Dodajte cream tartar ili škrobno brašno. Zatim dodajte šećer iz tri intervala uz stalno miksanje.
- Bjelanjci su gotovi kada među prstima više ne osjetite šećer. Za ovo će vam trebati otprilike 4-5 minuta miksanja nakon što ste dodali šećer.
- Sada špatulom nježno umiješajte mljevenje lješnjake i kakao u prahu.
- Beze smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom. Pomoću vrećice istisnite smjesu tako da radite krugove počevši od sredine (pogledaj sliku).
- Beze kore postavite na dvije rešetke te ih pecite 1 sat. Nakon toga kore ostavite u ugašenoj i malo odškrinutoj pećnici dok se ne ohlade do kraja.
ČOKOLADNA KREMA
- Mlijeko ulijte u lonac s debljim dnom. Dodajte mu sjemenke vanilije i mahunu. Neka vam se ugrije do vrenja te ga potom maknite s vatre.
- Za to vrijeme u posudi stavite žumanjke. Dodajte im šećer pa ih pjenjačom izradite. Sada dodajte prstohvat soli i gustin. Pjenjačom sve povežite.
- Iz mlijeka izvadite mahunu vanilije. U tankom mlazu ga dodajte smjesi žumanjaka, šećera i gustina uz stalno miješanje.
- Kada ste dodali sve mlijeko, kremu prebacite u lonac u kojem ste grijali mlijeko te ga vratite na srednje jaku vatru. Miješajte pjenjačom cijelo vrijeme dok se krema ne zgusne. Za ovo će vam trebati par minuta.
- U kremu dodajte maslac sobne temperature i čokoladu iskidanu na kockice. Dobro promiješajte kako bi se sve sjedinilo.
- Gotovu kremu prebacite u padelu i prekrijte prozirnom folijom kako bi se do kraja ohladila.
KARAMEL KREMA
- U posudu stavite hladno vrhnje za šlag. Izradite ga mikserom. Kada se šlag krene formirati dodajte dvije žlice karamela i nastavite miksati dok ne dobijete srednje čvrstu kremu. Karamel vam treba biti tekući. Ako vam je tvrd rastopite ga u mikrovalnoj ili ga s teglicom u kojoj se nalazi uronite u kipuću vodu dok vam ne omekša.
SLAGANJE
- Na pladanj za torte postavite beze koru. Pomoću slastičarske vrećice s okruglim nastavkom postavite čokoladnu kremu. Koristite se slastičarskom vrećicom s manjim nastavkom i za karamel kremu.
- Na kremu postavite drugu beze koru, na jednak način stavite obje kreme.
- Postavite treću koru. Sredinu ukrasite s malo karamel kreme. Sve pospite s krupno sjeckanim lješnjacima i s nekoliko žličica karamela.
TIPS & TRICKS
- Karamel kremu možete zamijeniti tučenim vrhnjem kojem ćete dodati žlicu šećera u prahu i žličicu arome vanilije i/ili arome lješnjaka.
Dobar tek!
predivnooo
Hvala ti puno draga Dora.
pozdrav, divni sastojci, divna tortica! napravila bi ju višu i oblozila sa butter swiss meringue pa me zanima koliko su čvrste ove dvije kreme, da li se dosta stisnu u fridgu kad se torta napravi? unaprijed hvala, lp, Suzana
Draga Suzana, kore od bjelanjka nisu predviđene za oblaganja buttercreamom pa radije da izbjegnete taj dio ili da odaberete neku drugu.
LP,
Torta mi izgleda divno, samo me zanima je li bolje ispeći kore dan prije ili je svejedno?
Svejedno. Bitno da vam se osuše.
vjerojatno neću dobiti odgovor brzo, ali za ubuduće, treba li čokoladnu kremu izraditi mikserom i treba li tortu slagati taj dan kad će se jesti ili može prenoćiti u hladnjaku? rcp mi se jako sviđa i zbog toga dodatna pitanja 😉
Dodatna pitanja su uvijek dobrodošla ;). Kremu možete smiksati mikserom ako vam se stisla, no nije potrebno. Torta vam može prenoćiti u hladnjaku te je možete raditi i dan ranije. U tom slućaju će vam beze kore biti malo mekanije, ali i dalje jednako ukusne.
nije mi jasno zašto postoji mogućnost komentiranja kad se komentari ne objavljuju a niti se na njih ne odgovara… lp
Na komentare odgovorim kada dođu na red. Velik je broj recepata na blogu, a time i količina upita. Objava komentara ide nakon autorizacije administratora. Ovaj dio ima više svrhu zaštite samog bloga i čitatelja nego zakidanje Vas za odgovor. Naime, ovako se spriječavaju razni spam materijali (linkovi na razne stranice koje botovi ostavljaju i sl.) kao i komentari koji mogu sadržavati negativni, prijeteći, diskriminirajući ili omalovažavajući sadržaj po rasnoj, vjerskoj ili osobnoj razini. Nadam se da sada razumijete zašto vam se komentar automatski ne objavljuje.