Ako ste čitali moje prethodne objave, sigurna sam da ste naišli na dio gdje pišem o tome koliko volim jesen. To je zasigurno moje najdraže godišnje doba. Osim predivnih boja, začina, kiše (da, volim kišu), donosi i zrele orašaste plodove.

 

Slastice s njima obožavam. Imaju mi punoću okusa, svoju težinu i povijest. Skoro pa svi recepti koje sam naslijedila od baka sadrže neki od orašastih plodova. Sjećam se da je djed uvijek govorio da kolač nije kolač ako nema orasa.

 

Radili neki tradicionalni kolač ili moderniju verziju slastice, jesen će je sa svojim plodovima sigurno oplemeniti.

 

Dacquoise kore su beze kore kojima su nadodani bademi ili lješnjaci. Ja sam radila tri dacqouise kore s lješnajcima.

 

Torta ima kombinaciju dvije kreme. Jedna je klasična čokoladna, a druga nježnija karamel krema.

 

Kod odabira krema se možete poigrati. Možete kombinirati čokoladni ganache, slasticaraku kremu, tučeno vrhnje ili po želji.

 

Ja sam koristila dulce de leche karamel koji sam nadodala tučenog vrhnju kako bi dobila karamel kremu. Vi ovaj dio možete preskočiti i u vrhnje nadodati malo arome vanilije i lješnjaka. Recept za dulce de leche (mliječni karamel) imate na blogu.

 

 

BEZE TORTA S LJEŠNJACIMA (DACQUOISE)

 

SASTOJCI

DACQUOISE (BEZE KORE S DODATKOM LJEŠNJAKA)

  •  6 bjelanjaka (220 g) sobne temperature
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice cream of tartar ( možete zamijeniti s 1 žličicom gustina i 1 žličicom alkoholnog octa)
  • 200 g šećera
  • 150 g lješnjaka (tostirani i mljeveni)
  • 20 g kakao praha (nezaslađenog)

ČOKOLADNA KREMA

  • 500 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanlije (možete koristiti vanilin šećer li aromu vanilije)
  • 4 žumanjka (60 g)
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 50 g gustina (škrobno brašno)
  • 40 g maslaca sobne temperature
  • 100 g čokolade za kuhanje

KARAMEL KREMA

DODATNO

  • lješnjaci za dekoraciju- tostirani, grubo sjeckani
PRIPREMA

TOSTIRANJE  LJEŠNJAKA

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na kojem ćete tostirati lješnjake. Treba vam 150g za beze kore i još 20-ak grama za dekoraciju.
  2. U ugrijanu pećnicu stavite lješnjake na limu za pečenje. Pecite ih 10-ak minuta. Osjetit ćete lijep, orašast miris.
  3. Tostirane lješnjake prebacite u čistu kuhinjsku krpu, prekrijte ih te ih miješajte dlanovima kako bi skinuli koru. Ovo radite dok su lješnjaci topli.
  4. Dio lješnjaka (20-ak grama) odvojite. Njih nožem narežite na krupne komade.
  5. Preostale oljuštene lješnjake sitno sameljite.

BEZE KORE

  1. Pećnicu ugrijte na 130 stupnjeva. Pripremite tri papira za pečenje. Na svakom nacrtajte krug promjera 18 centimetara.
  2. Bjelanjke tucite mikserom počevši od najsporije brzine do najbrže. Mikser vrtite u smjeru kazaljke na satu kako bi bjelanjci bili što prozračniji. Kada bjelanjci poprime oblik oblaka, ali još uvijek nisu čvrsti. Dodajte cream tartar ili škrobno brašno. Zatim dodajte šećer iz tri intervala uz stalno miksanje.
  3. Bjelanjci su gotovi kada među prstima više ne osjetite šećer. Za ovo će vam trebati otprilike 4-5 minuta miksanja nakon što ste dodali šećer.
  4. Sada špatulom nježno umiješajte mljevenje lješnjake i kakao u prahu.
  5. Beze smjesu prebacite u slastičarsku vrečicu s okruglim nastavkom. Pomoću vrečice istisnite smjesu tako da radite krugove počevši od sredine (pogledaj sliku).
  6. Beze kore postavite na dvije rešetke te ih pecite 1 sat. Nakon toga kore ostavite u ugašenoj i malo otškrinutoj pećnici dok se ne ohlade do kraja.

ČOKOLADNA KREMA

  1. Mlijeko ulijte u lonac sa debljim dnom. Dodajte mu sjemenke vanilije i mahunu. Neka vam se ugrije do vrenja te ga potom maknite s vatre.
  2. Za to vrijeme u posudi stavite žumanje. Dodajte im šećer pa ih pjenjačom izradite. Sada dodajte prstohvat soli i gustin. Pjenjačom sve povežite.
  3. Iz mlijeka izvadite mahunu vanilije. U tankom mlazu ga dodajte smjesi žumanjaka, šećera i gustina uz stalno miješanje.
  4. Kada ste dodali svo mlijeko, kremu prebacite u lonac u kojem ste grijali mlijeko te ga vratite na srednje jaku vatru. Miješajte pjenjačom cijelo vrijeme dok se krema ne zgusne. Za ovo će vam trebati par minuta.
  5.  U kremu dodajte maslac sobne temeprature i čokoladu iskidanu na kockice. Dobro promiješajte kako bi se sve sjedinilo.
  6. Gotovu kremu prebacite u padelu i prekrijte prozirnom folijom kako bi se do kraja ohladila.

KARAMEL KREMA

  1.  U posudu stavite hladno vrhnje za šlag. Izradite ga miksrom. Kada se šlag krene formirati dodajte dvije žlice karamela i nastavite miksati dok ne dobijete srednje čvrstu kremu. Karamel vam treba biti tekući. Ako vam je tvrd rastopite ga u mikrovalnoj ili ga zajedno s teglicom u kojoj se nalazi uronite u kipuću vodu dok vam ne omekša.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za torte postavite beze koru. Pomoću slastičarske vrečice s okruglim nastavkom postavite čokoladnu kremu. Koristite se slastičarskom vrečicom s manjim nastavkom i za karamel kremu.
  2. Na kremu postavite drugu beze koru, na jednak način stavite obje kreme.
  3. Postavite treću koru. Sredinu ukrasite s malo karamel kreme. Sve pospite s krupno sjeckanim lješnjacima i s nekoliko žličica karamela.

 

TIPS & TRICKS
  • Karamel kremu možete zamijeniti tučenim vrhnjem kojem ćete dodati žlicu šećerau prahu i žličicu arome vanilije i/ili arome lješnjaka.

 

Dobar tek!