Baskijski cheesecake je jedan od najjednostavnijih cheescake-ova i torti od sira. Za njegovu pripremu vam treba nekoliko sastojaka koje smiksate i cheese je spreman za pečenje.
Ono što posebno volim kod njega je ta divan rustikalni izgled. Ovaj cheese se peče u papiru za pečenje pa ima taj specifičan izgled kolača iz “škartoca”. Često ga nazivaju i izgoreni cheese jer mu površina poprimi prepoznatljivu tamnu nijansu smeđe boje.
Baskijski cheesecake je savršeno kremast kolač, stoga pazite na vrijeme pečenja. Kada ga izvadite iz pećnice, prodrmajte kalup i on će se ponašati kao puding s mekanom unutrašnjosti i čvrstom površinom. Također, neka vam svi sastojci budu sobne temperature.
Baskijski cheesecake je idealan iz sve vrste džemova, preljeva, voća i sl. Ja sam svoj poslužila uz dulce de leche mliječni karamel.
BASKIJSKI CHEESECAKE
SASTOJCI
- 600 g sirnog namaza poput ABC-a
- 210 g šećera
- 4 jaja
- prstohvat soli
- žličica arome vanilije
- 45 g glatkog brašna
- 380 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA
- Pećnicu upalite ja 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm. Kalup obložite papirom za pečenje, ja koristim dva papira kako bi sa svih strana papir bio iznad ruba kalupa.
- Sirni namaz sobne temperature i šećer izradite mikserom dok ne dobijete kompaktnu i kremastu teksturu. Dodaje jaje po jaje miksajući cijelo vrijeme.
- Sada dodajte prosijano brašno, sol i aromu vanilije. Mikserom sve povežite.
- Na kraju dodajte vrhnje za šlag.
- Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 50- 55 minuta, odnosno dok vam površina cheesecake-a ne dobije specifičan tamni izgled. Kada izvadite cheesecake iz pećnice, površina treba biti tamna a unutrašnjost mekana. Kada protresete kalup cheese se treba ponašati kao puding.
- Cheesecake ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
- Poslužite uz dulce de leche, voće, džemove ili sam.
Dobar tek!
Zvuci odlicno!
A na kojem modalitetu pecnice pečete tortu? Airflow, da se peče samo od gore ili kako?
Obzirom da imam kalup od 28cm, omjere ću uvećati, a trebam li u tom slučaju povećati i vrijeme pečenja ili odluku isključivo baziram na tamnom izgledu gornje korice?
Draga Melinda,
Kolač se peče s upaljenim gornjim i donjim grijačem + ventilator. Sastojke svakako povečajte kako ste i napisali, vrijeme pečenja se neće znato promijeniti. Vodite se izgledom cheesecake-a.
Lp,
Nina
Draga Nina, uvijek mi je nedoumica, je li vrhnje za slag sa biljnom masti ili zivotinjskom?
Vidim dole u komentaru da se pece sa ventilatorom, a posto niste u receptu to naveli da li znavi da uvijek koristite ventilator?
Ja nisam nikad jos tako pekla pa me zanima razlika..
Pozdrav,
Uvijek koristite vrhnje s mliječnom masti, brend zaista nije toliko važan. Razlika ventilacijske i statičke pećnice je u načinu na koji kruži topli zrak, što bi značilo da kod ventilacijske ravnomjerno cirkulira, a kod statične se toplina proizvodi od gore ili dole. U praksi to znači da je pećnica s ventilatorom malo “jača” od one bez ventilatora. Vama, koji koristite “klasične” pećnice ovo ne predstavlja puno, ako pak imate ventilaciju trebate pripazati na vrijeme pečenja (brže se ispeče). No, svaka je pećnica specifična tako da i vrijeme pečenja ovisi o nizu faktora te uvijek može varirati za nekoliko minuta. Ja kod opisa recepta uvijek stavim optimalno vrijeme (ako se keksići ispeku za 13 minuta ja ću napisati da je vrijeme pečenja od 11- 15 minuta) itd, neovisno u kakvoj pećnici pečete, u okviru ovih minuta ćete biti.
Lp,
Nina
Draga Nina, hvala na dodatnoj pomoći 🙂
Ovo je sad drugi put u tjedan dana da ga pečem i jedan je od omiljenih!
Toliko jednostavan a izgledom i okusom poseban