Baskijski cheesecake je jedan od najjednostavnijih cheescake-ova i torti od sira. Za njegovu pripremu vam treba nekoliko sastojaka koje smiksate i cheese je spreman za pečenje.

 

Ono što posebno volim kod njega je ta divan rustikalni izgled. Ovaj cheese se peče u papiru za pečenje pa ima taj specifičan izgled kolača iz “škartoca”. Često ga nazivaju i izgoreni cheese jer mu površina poprimi prepoznatljivu tamnu nijansu smeđe boje.

 

 

Baskijski cheesecake je savršeno kremast kolač, stoga pazite na vrijeme pečenja. Kada ga izvadite iz pećnice, prodrmajte kalup i on će se ponašati kao puding s mekanom unutrašnjosti i čvrstom površinom. Također, neka vam svi sastojci budu sobne temperature.

 

Baskijski cheesecake je idealan iz sve vrste džemova, preljeva, voća i sl. Ja sam svoj poslužila uz dulce de leche mliječni karamel.

 

BASKIJSKI CHEESECAKE

SASTOJCI
 • 600 g sirnog namaza poput ABC-a
 • 210 g šećera
 • 4 jaja
 • prstohvat soli
 • žličica arome vanilije
 • 45 g glatkog brašna
 • 380 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA
 1. Pećnicu upalite ja 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm. Kalup obložite papirom za pečenje, ja koristim dva papira kako bi sa svih strana papir bio iznad ruba kalupa.
 2. Sirni namaz sobne temperature i šećer izradite mikserom dok ne dobijete kompaktnu i kremastu teksturu. Dodaje jaje po jaje miksajući cijelo vrijeme.
 3. Sada dodajte prosijano brašno, sol i aromu vanilije. Mikserom sve povežite.
 4. Na kraju dodajte vrhnje za šlag.
 5. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 50- 55 minuta, odnosno dok vam površina cheesecake-a ne dobije specifičan tamni izgled. Kada izvadite cheesecake iz pećnice, površina treba biti tamna a unutrašnjost mekana. Kada protresete kalup cheese se treba ponašati kao puding.
 6. Cheesecake ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
 7. Poslužite uz dulce de leche, voće, džemove ili sam.

 

Dobar tek!