Banana bread je kolač o kojem ne treba puno pisati. Vjerujem da ste svi čuli za njega. Ako volite mekane i sočne biskvite te okus banane, tada je ovaj recept idealan odabir.
Banana bread je jako zahvalan kolač, da ne spominjem da je i izrazito jednostavan za pripremu. Ostaje sočan do nekoliko dana, odlična je opcija za doručak, popodnevnu užinu, za školsku marendu djeci i sl.
Na blogu imate recept za banana bread sa žitaricama, a ova verzija je rađena s komadićima čokolade.
Banana bread možete poslužiti uz svježe voće, razne kreme, marmelade, jogurte i sl.
BANANA BREAD S KOMADIĆIMA ČOKOLADE
SASTOJCI
- 200 g glatkog brašna
- 2 žičice praška za pecivo (10 g)
- prstohvat soli
- 1 žličica cimeta
- 2 banane srednje veličine, zrelije
- 125 g maslaca, otopljen
- 150 g muscovado šećera (svijetli)
- 2 jaja veličine
- 120 g kiselog vrhnja ili grčki jogurt
- 85 g čokoladnih kapljica ili komadića čokolade
DODATNO
- 1 banana za umetanje na površinu, po želji
PRIPREMA
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 27 x 11 cm. Kalup namastite te mu dno obložite papirom za pečenje. Pazite da ste namastili i rubove.
- Maslac rastopite na srednje jakoj vatri te ga pustite da se malo prohladi.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno (prethodno prosijano), prašak za pecivo, sol i cimet.
- U drugoj posudi vilicom zgnječite banane, dodajte im maslac, promiješate da se sve poveže. Možete koristiti pjenjaču ili mikser.
- Sada dodajte šećer, jaja te kiselo vrhnje ili grčki jogurt. Povežite kratko sastojke.
- Dodajte brašno, ponovo izradite kratko špatulom ili mikserom. Sada umiješajte čokoladne kapljice ili komadiće čokolade.
- Smjesu prebacite u pripremljen kalup pa poravnajte površinu.
- Bananu prerežite uzdužno te postavite na površinu kruha (neka vam prerezana strana (unutrašnjost) bude na vrhu. Nemojte utiskivati.
- Banana bread pecite 45- 50 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Ostavite u kalupu 15-ak minuta te potom prebacite na rešetku za hlađenje. Kruh pojedite unutar 3 dana.