Banana bread je kolač o kojem ne treba puno pisati. Vjerujem da ste svi čuli za njega. Ako volite mekane i sočne biskvite te okus banane, tada je ovaj recept idealan odabir.

 

Banana bread je jako zahvalan kolač, da ne spominjem da je i izrazito jednostavan za pripremu. Ostaje sočan do nekoliko dana, odlična je opcija za doručak, popodnevnu užinu, za školsku marendu djeci i sl.

 

Na blogu imate recept za banana bread sa žitaricama, a ova verzija je rađena s komadićima čokolade.

 

Banana bread možete poslužiti uz svježe voće, razne kreme, marmelade, jogurte i sl.

 

 

BANANA BREAD S KOMADIĆIMA ČOKOLADE

SASTOJCI

  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žičice praška za pecivo (10 g)
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 2 banane srednje veličine, zrelije
  • 125 g maslaca, otopljen
  • 150 g muscovado šećera (svijetli)
  • 2 jaja  veličine
  • 120 g kiselog vrhnja ili grčki jogurt
  • 85 g čokoladnih kapljica ili komadića čokolade

DODATNO

  • 1 banana za umetanje na površinu, po želji

 

PRIPREMA

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 27 x 11 cm.  Kalup namastite te mu dno obložite papirom za pečenje. Pazite da ste namastili i rubove.
  2. Maslac rastopite na srednje jakoj vatri te ga pustite da se malo prohladi.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno (prethodno prosijano), prašak za pecivo, sol i cimet.
  4. U drugoj posudi vilicom zgnječite banane, dodajte im maslac, promiješate da se sve poveže. Možete koristiti pjenjaču ili mikser.
  5. Sada dodajte šećer, jaja te kiselo vrhnje ili grčki jogurt. Povežite kratko sastojke.
  6. Dodajte brašno, ponovo izradite kratko špatulom ili mikserom. Sada umiješajte čokoladne kapljice ili komadiće čokolade.
  7. Smjesu prebacite u pripremljen kalup pa poravnajte površinu.
  8. Bananu prerežite uzdužno te postavite na površinu kruha (neka vam prerezana strana (unutrašnjost) bude na vrhu. Nemojte utiskivati.
  9. Banana bread pecite 45- 50 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  10. Ostavite u kalupu 15-ak minuta te potom prebacite na rešetku za hlađenje. Kruh pojedite unutar 3 dana.