Za sve one koji ne konzumiraju kravlje mlijeko ili bi htjeli napraviti malu promjenu, bademovo je idealan odabir.

 

Jednostavo je za pripremu i jako, jako ukusno. Osim toga, ne sadrži laktozu koja mnogima smeta, u njemu nema ni kolesterola. Divne je mliječno bijele boje, baš poput jezge badema i ima onaj orašasti okus koji ja osobno obožavam!

 

Ovo mlijeko možete koristiti u svemu, a idealno mi je u sirovim tortama, s granolom ili u kavi.

 

Mlijeko je potrebno zasladiti s nekim zaslađivačem, možete koristiti med, javorov sirup, agavin sirup, steviju i sl. Dodatak nekog začina je poželjan i jako lijepo ljubi blagi orašasti okus. Ja volim vaniliju, probala sam razne začine ali njoj sam ostala vjerna.

 

Ponekad, u jesenjska kišna jutra dodam prstohvat cimeta u šalicu mlijeka. To mi je potpuno novi doživljaj okusa. Ako volite cimet, možete ga dodati u mlijeko i takvo pohraniti u hladnjak.

 


BADEMOVO MLIJEKO

SASTOJCI
  • 200 g badema
  • 800 m vode
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica arome vanilije
  • cimet po želji
PRIPREMA
  1. Bademe namočite u vodi i ostavite ih tako preko noći.
  2. Potom bademe procijedi i prebacite u blender. Dolijte vodu, med i vaniliju. Blendajte nekoliko minuta, odnosno dok se bademi ne usitne potpuno, a mlijeko poprimi mliječno bijelu boju.
  3. Ovakvo mlijeko procijedite kroz gazu ili vrećicu za mlijeko.
  4. Mlijeko ulijte u staklenu posudu i pohranite u hladnjak.
  5. Od ove doze će vam izaći oko 700 ml mlijeka.
  6. Bademovo mlijeko potrošite unutar 5 dana.

 

TIPS & TRICKS

  • Mlijeko možete raditi i s ostalim orašastim plodovima. Samo bademe zamjeniti sa željenom namirnicom (orasi, lješnjaci i sl.)
  • Ostatak mljevenih badema iskoristite za kolače ili po želji.
  • Ako izblendano mlijeko cijedite kroz kuhinjsko sito, dio mrvica će vam ostati. Nastojte koristiti gazu.

Dobar tek!