Za sve one koji ne konzumiraju kravlje mlijeko ili bi htjeli napraviti malu promjenu, bademovo je idealan odabir.
Jednostavo je za pripremu i jako, jako ukusno. Osim toga, ne sadrži laktozu koja mnogima smeta, u njemu nema ni kolesterola. Divne je mliječno bijele boje, baš poput jezge badema i ima onaj orašasti okus koji ja osobno obožavam!
Ovo mlijeko možete koristiti u svemu, a idealno mi je u sirovim tortama, s granolom ili u kavi.
Mlijeko je potrebno zasladiti s nekim zaslađivačem, možete koristiti med, javorov sirup, agavin sirup, steviju i sl. Dodatak nekog začina je poželjan i jako lijepo ljubi blagi orašasti okus. Ja volim vaniliju, probala sam razne začine ali njoj sam ostala vjerna.
Ponekad, u jesenjska kišna jutra dodam prstohvat cimeta u šalicu mlijeka. To mi je potpuno novi doživljaj okusa. Ako volite cimet, možete ga dodati u mlijeko i takvo pohraniti u hladnjak.
BADEMOVO MLIJEKO
SASTOJCI
- 200 g badema
- 800 m vode
- 1 žlica meda
- 1 žličica arome vanilije
- cimet po želji
PRIPREMA
- Bademe namočite u vodi i ostavite ih tako preko noći.
- Potom bademe procijedi i prebacite u blender. Dolijte vodu, med i vaniliju. Blendajte nekoliko minuta, odnosno dok se bademi ne usitne potpuno, a mlijeko poprimi mliječno bijelu boju.
- Ovakvo mlijeko procijedite kroz gazu ili vrećicu za mlijeko.
- Mlijeko ulijte u staklenu posudu i pohranite u hladnjak.
- Od ove doze će vam izaći oko 700 ml mlijeka.
- Bademovo mlijeko potrošite unutar 5 dana.
TIPS & TRICKS
- Mlijeko možete raditi i s ostalim orašastim plodovima. Samo bademe zamjeniti sa željenom namirnicom (orasi, lješnjaci i sl.)
- Ostatak mljevenih badema iskoristite za kolače ili po želji.
- Ako izblendano mlijeko cijedite kroz kuhinjsko sito, dio mrvica će vam ostati. Nastojte koristiti gazu.
Dobar tek!