Babka je poljski slatki kruh. Iako ima jako puno varijanti slatkog kruha, ovo je moj omiljeni. Jako je mekan i prije svega ukusan. Babka se može puniti različitim nadjevima, od voća do čokolade i orašastih plodova. Znate li po kome je babka dobila ime? Na poljskom babka znači baka. Super mi je ova riječ, uvijek je ponovim dvaput za redom. Babka, babka.

 

Ovaj slatki kruh je postao slavan diljem svijeta i može se naći u jednim od najpoznatijih pekarnica na svijetu. Jeste li gledali epizodu Seinfeld-a – ” The Dinner Party” u kojoj Jerry i Elaine nisu uspijeli kupiti zadnju babku od čokolade?  Ili američku seriju Community gdje Jeff govori : ” I’m heading back. Pavel’s making babka!”?

 

Recept za babku kakvu ja spremam i način na koji je ja motam sam vam slikala korak po korak kako bi vam bilo jasnije. Vidjet ćete da nije komplicirano, ni najmanje.

Tijesto sadrži jaja i maslac pa je mekano i podatno, nije ga teško zamijesiti ni razvaljati. Samo pratite slike i opis i to je sva mudrost.

Krenimo!

BABKA S ORASIMA I CIMETOM

SASTOJCI

ZA TIJESTO

  • 2 jaja
  • 650 g glatkog brašna
  • 180 ml mlijeka
  • 30 g svježeg kvasca ili jedna vrečica suhog kvasca
  • 130 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 150 g maslaca
  • pola žličice arome vanilije

ZA NADJEV

  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 3 žličice cimeta
  • 120 g mljevenih oraha
  • 100 g grožđica po želji – ja ih ne stavljam

ZA SIRUP

  • 240 ml vode
  • 200 g šećera
PRIPREMA

UVODNA PRIPREMA

Maslac vam treba biti sobne temperature, najbolje da ga izvadite iz hladnjaka dva sata prije upotrebe. Trebat će vam jedan cijeli maslac (150 g za tijesto i 100 g za nadjev). Neka vam mlijeko bude mlako. Brašno obavezno prosijte prije korištenja. Jaja stavite u zdjelicu i lagano ih umutite.

  1. U posudu stavite 180 ml mlakog mlijeka i kvasac (ja sam koristila suhi), prosijano brašno, žličicu soli, 130 g šećera, umućena jaja, maslac sobne temperature i pola žličice arome vanilije.
  2. Mikserom s nastavkom za tijesto ili rukama sve dobro povežite. Miksajte ili mijesite dok se sastojci ne povežu, a tijesto postane elastično.
  3. Pobrašnite radnu plohu i tijesto prebacite na nju. Rukama ga zamijesite. Za ovo će vam trebati par minuta, tijesto se lagano mijesi.
  4. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na sat vremena na sobnoj temperaturi, zatim ga prebacite na sat vremena u hladnjak. Možete ga ostaviti i preko noći u hladnjaku.
  5. Nakon što je tijesto odmorilo najmanje dva sata (sat na sobnoj temperturi i sat u hladnjaku), pobrašnite radnu plohu i tijesto stavite na nju. Razvaljajte ga na dimenzije 65 cm – 35 cm otprilike. Ovo su dimenzije na kojima je ova količina tijesta idealne debljine za babku.
  6. Razvaljano tijesto premažite maslacem. Maslac sobne temperature se jednostavno nanosi na tijesto. Ja to radim špatulom za torte.
  7. U zdjelici pomiješajte šećer i cimet pa ih ravnomjerno pospite po tijestu.
  8. Na kraju pospite mljevene orahe. Možete dodati i grožđice ako želite.
  9. Sada krećemo motati tijesto. Od duže strane lagano motajte (rolajte) tijesto. Otkrit ću vam jedan trik. Kada prstima primite tijesto lagano ga povucite k sebi pa zatim zarolajte. Sada, kada imate zarolani dio tijesta, nježno ga pritisnite prstima kako bi vam krug bio bez viška prostora. Ovo je bitno za kasnije rukovanje babkom.
  10. Babku možete peći kao dvije ili tri manje. Ja je pečem u kalupima za kruh. Jedan mi je dimenzija 35 cm, a drugi 25 cm. Kada se isplete babka, sjedne mi u ove kalupe kao po mjeri. Ako ćete raditi više babki onda zarolano tijesto izrežite nožem po dužini vašeg kalupa. Možete je peći i u limu za pečenje.Tada je samo prepolovite.
  11. Zarolano tijesto (koje ste prethodno prepolovili) presjecite uzdužno.
  12. Komade tijesta pažljivo postavite u oblik slova X.
  13. Krenite plesti babku tako da lijevu stranu (ona je donja strana) prebacite preko desne strane, a desnu stranu podvučete ispod lijeve.
  14. Ponovite isto dok ne dođete do vrha tijesta. Ako vam fali malo dužine, tijesto lagano povucite (rastegnite) kako bi ga lakše spojili u kraju.
  15. Ispletene krajeve pritisnite prstima kako bi ih spojili.
  16. Isto ponovite s donjom stranom babke.
  17. Babku prebacite u namašćeni i pobrašnjeni lim. Pokrijte je čistom kuhinjskom krpom.
  18. Babka se treba dizati sat vremena.
  19. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  20. Babku pecite 30-35 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatno- smeđu boju. Nakon 15 minuta je okrenite tako da strana koja je bila do stakla sada bude do kraja pećice.
  21. Pripremite sirup. U zdjelicu stavite vodu i šećer na srednje jaku vatru. Kada se šećer otopi maknite s vatre.
  22. Tek ispečenu babku premažite sirupom i pustite da se ohladi.

 

 

Dobar tek!