Volite li peći kruh? Ja sam postala pravi zaljubljenik u pekarstvo i tijesta. Obožavam miris dizanog tijesta, cijeli proces njegove izrade i na kraju, naravno, prekrasan, domaći i mirisni proizvod.

 

 

Kruhovi mi imaju posebno mjesto u gastronomiji. Ovih dana sam im se odlučila posvetiti malo intezivnije i otkriti što više o njima. Kako budem koračala tim mističnim svijetom tijesta, tako ću i vas upoznavati s njima.

 

 

Vjerujem da je izrada tijesta nešto što je svaku domaćicu pomalo mučilo i s čim nije bila najsigurnija. Mene zasigurno je! Iako, bitno je samo krenuti i naići na dobar recept i par trikova. I to je sve što vam treba za početak!

 

 

 

Danas sam radila jedan od mojih omiljenih kruhova. Aromatični kruh u loncu za cvijeće. Osim što super izgleda kada ga tako servirate, jako je ukusan i mekan. Ovaj kruh je idealan za sve vrste narezaka, ali i za fine umake ili pečeno meso.

 

 

Što se tiče začina, meni je kombinacija ružmarina, kopra i češnjaka najdraža. Vi možete nadodati začine po želji, poput anisa, komorača i sl.

 

 

Glineni lončići za cvijeće mogu izdržati visoke temperature i bez straha ih možete staviti u pećnicu, jednako kao i glineno posuđe za kuhanje. No, ako se odlučite za druge varijante, ovaj kruh uvijek možete peći u kalupu po izboru ili napraviti manje kruščiće. U tom slučaju pripazite samo na dužinu pečenja kruha.

 

AROMATIČNI KRUH U LONCU ZA CVIJEĆE

Sastojci za 2 kruha u loncu za cvijeće promjera 14 centimetara.

SASTOJCI
  • 500 g glatkog brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 125 ml mlakog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 50 g maslaca
  • 2 jaja L veličine
  • 4 režnja češnjaka
  • 3 grančice ružmarina
  • 1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 2 žličice mljevenog sušenog kopra
  • 1 žličica soli

DODATNO

  • mljeveni suhi kopar za posipanje (po želji)
  • ružmarin za posipanje (po želji)
  • maslac za premazivanje

 

PRIPREMA
  1. Dva lonca za cvijeće lagano nauljite i stavite ih po strani.
  2. U zasebnoj posudi (ja koristim plastičnu, usku i dugu) razmrvite kvasac, dodajte mu šećer, 1 žlicu brašna i mlako mlijeko. Drvenom kuhačom dobro promiješajte, zatim pokrijte krpom i ostavite na toplom 15-ak minuta kako bi vam kvasac narastao.
  3. Maslac rastopite u manjem lončiću i stavite ga po strani. Češnjak iskidajte na sitne komadiće. Ružmarin operite pa mu odvojite listiće od grančice. Listiće također usitnite nožem. U zasebnoj posudi razmutite jaja, dodajte im rastopljeni maslac, nasjeckani češnjak i ružmarin, sol, muškatni oraščić i kopar.
  4. Brašno prosijte i stavite u posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto. Dodajte mu uzdigli kvasac i smjesu jaja sa začinima. Zamijesite tijesto.
  5. Tijesto će vam se brzo zamijesiti ( 5 minuta će biti dovoljno da se smjesa poveže i postane kompaktna). Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu te ga umijesite do kraja (dok ne postane glatko i svileno te se prstane lijepiti za ruke).
  6. Tijesto pokrijte i pustite da odmori pola sata.
  7. Nakon što je tijesto odmorilo, podijelite ga na dva jednaka dijela, svaki dio stavite u lonac za cvijeće pa ih ponovo pokrite i pustite da odmore dodatnih 20 minuta. Po želji vrh tijesta pospite komadićima ružmarina i mljevenim koprom.
  8. Pećnicu ugrijte na 190 stupnjeva.
  9. Čašu vode polijte po dnu ugrijane pećnice pa stavite peći oba lonca za cvijeće s kruhom. Kruh pecite 40 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu rumenu koricu.
  10. Kada je pečen, kruh premažite rastopljenim maslacom pa pustite da se ohladi u loncu prije posluživanja.

 

TIPS & TRICKS

  • Maslac nemoj zagrijati do vrenja, kada se krene topiti maknite ga s vatre i pustite da se otopi do kraja.
  • Ako ćete raditi manje kruščiće, pecite ih 20-ak minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu rumenu koricu. Premažite ih maslacem i pokrijte (omotajte čistom kuhinjskom krpom) dok se hlade.
  • Ako vam kvasac nije narastao, ponovite postupak s novim. Pazite da vam: mlijeko bude mlako (ne hladno i ne vrelo), da stavite šećer, da stavite brašno, da razmrvite i dobro izmješate kvasac, da ga miješate drvenom žlicom ( kvasac se u dodiru s metalom može ne procesuirati), da pokrijete posudu, da posudu držite na toplom, da kvascu date vremena (10-15 minuta najmanje) da naraste.

 

Dobar tek!