Kada ste u prilici nabaviti domaće limune i naranče, tada ih je šteta ne iskoristiti cijele. Jedan od najboljih načina za to je da ušećerite njihovu koricu.

 

Arancini (ušećerene korice naranče) i limuncini (ušećerene korice limuna) su poslastica koja je jako cijenjena. Ako ste ih ikada kupovali, znate o čemu govorim.

 

Ja sam se u ovu slatku deliciju zaljubila kada sam bila na Neretvi. Pokraj ceste se nalaze drvene kućice s domaćim proizvodima toga kraja. U malim vrečicama, između ostalog, prodaju se arancini i limuncini. Te kućice nikada ne propustim kada sam tamo i uvijek ponesem vrečicu ovoga slatkiša.

 

Priprema je relativno jednostavna, trebate samo odvojiti malo vremena kako biste sve pripremili i iskidali koru na trakice. Također, ušećerne trakice vam se trebaju sušiti dan do dva. Ja sam radila s 3 naranče i 4 limuna i dobila sam jako puno gotovih arancina i limuncina. Dio sam spakirala u bočice koje planiram pokloniti prijateljima.

 

Kada koru agruma iskidate na trakice, potrebno ih je namakati. Uglavnom se namakaju 24 – 48 sati. Mi ćemo ovaj korak preskočiti. U pripremi ću vam napisati kako ih omekšati bez dugosatnog namakanja.

 

Kada su gotovi, aranci i limuncini su slatki, iako limuncini uvijek zadrže malu količinu gorčine. Meni to ne smeta i jako su mi ukusni. Ali, ako niste ljubitelj limuna, probajte arancine, s njima nećete pogriješiti.

 

Pa, krenemo na recept!

ARANCINI I LIMUNCINI

SASTOJCI ZA ARANCINE
 • 3 veće naranče (140 g iskidane kore na trakice)
 • 2 šalice šećera (ja sam koristila 400 g)
 • 2 šalice vode (ja sam koristila 500 ml)
SASTOJCI ZA LIMUNCINE
 • 4 veća limuna (140 g iskidane kore na trakice)
 • 2 šalice šećera (ja sam koristila 400 g)
 • 2 šalice vode (ja sam koristila 500 ml)

DODATNO

 • 150 g šećera za arancine
 • 150 g šećera za limuncine
PRIPREMA
 1. Naranče očistite tako da ih iskidate na četvrtine i izdubite sredinu koju iskoristite po želji.
 2. Bijeli dio između ploda i kore nastojte skinuti koliko možete. On je gorak te ćete na ovaj način spriječiti gorak okus, posebice ako radite limuncine.
 3. Sada koru iskidajte na što tanje uzdužne trakice.
 4. Dno lonca napunite vodom, kada zakuha dodajte mu iskidane trakice i pustite da kuha 5 minuta.
 5. Nakon 5 minuta vodu izlijte, ulijte novu i pustite da zakuha. Ponovo joj dodajte trakice i pustite da kuha još 5 minuta.
 6. Ovo je potrebno ponoviti i treći put. Znaći, ulijete novu vodu, kada zakuha dodate trakice od kore i pustite da kuhaju 5 minuta.
 7. Nakon što ste postupak ponovili 3 puta ( trakice od kore su se kuhale ukupno 15 minuta) naši arancini su spremni za pripremu.
 8. U lonac ulijte 500 ml vode i 400 g šećera. Pustite da zakuha.
 9. Kada su šećer i voda zakuhali, smanjite vatru na srednje jaku i dodajte prokuhane trakice od kore naranče.
 10. Pustite da kuha 20 minuta. Ne miješajte, dovoljno je da malo protresete lonac (ja nisam ni to).
 11. Pripremite posudu u kojoj će vam se arancini hladiti (ja sam koristila lim za pečenje). Na posudu stavite papir za pečenje i pospite po njemu 150 g šećera.
 12. Nakon 20 minuta kuhanja, arancine izvadite iz vode i stavite na podlogu od šećera.
 13. Pustite da se suše najmanje dva dana, odnosno dok vam pod rukom ne budu čvrsti i suhi. Za to vrijeme ih nekoliko puta razdvojite rukom i presložite kako vam se ne bi zalijepili.
 14. Ovako pripremljeni arancini vam mogu trajati godinu dana. Pohranite ih u zatvorenu kutiju na suho i tamno mjesto.
 15. Jednak postupak je i s limuncinima.

 

TIPS & TRICKS
 • Nastojte da vam trakice budu jednake debljine kako bi se jednako brzo osušile.

 

Dobar tek!