Mekani aromatični kuglof s ciderom od jabuka je toliko sočan i ukusan da ćete uživati u svakom njegovom zalogaju. Ako ste probali apple cider krafne iz pećnice, onda znate o čemu govorim. A ovaj kuglof je kao jedna velika, ukusna krafna.

 

Kod odabira šećera možete koristiti bilo koji smeđi šećer (svijetli). Ako nemate ekstrakt vanilije tada upotrijebiti vrećicu vanilin šećera.

Ja sam koristila cimet, no vi možete i gingerbread mješavinu začina, pumpkin spice mješavinu začina i sl.

Apple cider (cider od jabuke) možete upotrijebiti bilo koji, samo nemojte koristiti sok jabuke. U receptu se koristi cider.

Kiselo vrhnje će vam dati dodatnu sočnost kuglofu. Vrhnje možete zamijeniti s jogurtom (grčki ili obični).

 

Cijeli kuglof je osut šećerom. Da bi vam se šećer primio za kuglof potrebno vam je i malo maslaca. Maslac se rastopi te premaže cijeli kuglof i pospe sa šećerom. Šećeru dodajte žličicu cimeta po želji.

APPLE CIDER KUGLOF

SASTOJCI
  • 175 g maslaca, sobne temperature
  • 150 g smeđeg šećera (svijetli muscovado)
  • 3 jaja L veličine
  • 280 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 0,5 žličice sode bikarbone
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žličice cimeta ili mješavine začina (cimet, đumbir, anis)
  • prstohvat soli
  • 180 ml apple cidera
  • 60 g kiselog vrhnja

DODATNO

  • 60 g maslaca, otopljen
  • 80 g šećera
  • 1 žličica cimeta
PRIPREMA
  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kuglof, namastite ga te pobrašnite.
  2. Maslac izradite mikserom, dodajte mu šećer te sve povežite u kremastu smjesu. Sada dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanilije.
  3. Smjesu dodajte cider od jabuke te sve povežite kratko mikserom.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet pa ih dodajte smjesi s maslacem.
  5. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje te kratko izradite mikserom.
  6. Smjesu prebacite u pripremljen kalup, poravnajte površinu te pecite 45 – 50 minuta, odnosno dok čačkalica (štapić za ražnjiće) ne izađe suh.
  7. Pečeni kolač ostavite u kalupu dok se ne ohladi. Tanjurom ili pladnjem poklopite kalup pa sve prevrnite tako da je sada tanjur na dnu. Kolač bi trebao ispasti iz kalupa.
  8. Šećer i cimet pomiješajte i stavite po strani. Maslac rastopite na laganoj vatri, kistom premažite kolač pa ga pospite mješavinom šećera i cimeta. Prstima utrljajte šećer kako bi se primio za cijeli kolač.