Torta od mrkve ima posebno mjesto u mom domu. Naime, to je torta koju najviše voli Grgo pa je radim za skoro svaku prigodu. Grgo (3,5 g) ne voli čokoladu i ne jede ništa čokoladno tako da smo jedno vrijeme bili u potrazi za njegovim omiljenim okusima.
A kada je riječ o okusima, logično je da će se oni mijenjati i nadopunjavati, pogotovo kod malog djeteta, ali torta od mrkve je ostala najomiljeniji kolač svih vremena. Toliko omiljena da je svake godine rođendanska.
Kada mi se ne peče cijela torta, tada ispečem pola doze biskvita kojeg samo pospem šećerom u prahu. Ovakav kolač jako volimo jutrima, uz šačicu kave ili toplog mlijeka. Divno je sočan i mekan i miriše po najljepšim začinima.
Krema je klasična krema sa sirnim namazom. Gotova za tren i tako lijepo nadopunjuje arome i okuse oraha, cimeta i ostalih začina.
Tortu je odobrio Grgo, a adekvatnijeg kušača kolača od mrkvi ja ne poznajem, vjerujte mi.
TORTA OD MRKVE I ORAHA
SASTOJCI
BISKVIT
- 145 ml ulja
- 3 jaja L veličine
- 100 g muscovado smeđeg šećera
- 85 g šećera
- 235 g naribane mrkve
- 200 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 0,5 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 90 g oraha, krupnije sjeckanih
- 1 žličica arome vanilije
- 1,5 žličica mix začina ( cimet, đumbir, kardamom, muškatni oraščić)
- 120 g kiselog vrhnja
KREMA
- 500 g sirnog namaza (ja sam koristila ABC)
- 150 g šećera u prahu
- 200 g maslaca, sobne temšerature
- žličica arome vanilije, po želji
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva okrugla kalupa promjera 20 cm. Dno svakog kalupa obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte ulje, jaja i šećere. Mikserom izradite smjesu. Dodajte aromu vanilije i vrhnje pa sve nanovo povežite.
- Mrkvu naribajte na sitnije komade pa je stavite po strani. Po želji možete koristiti i širi ribež.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i začine. Pomiješane sastojke dodajte smjesi ulja,jaja i šećera. Mikserom sve izradite. Sada dodajte naribanu mrkvu i krupnije sjeckane orahe.
- Smjesu povežite špatulom pa je ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe. Pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha. Biskvite ostavite u kalupu 10-15 minuta pa ih prebacite na rešetku za hlađenje.
KREMA
- Sirni namaz i šećer u prahu izradite mikserom. Dodajte maslac sobne temperature i aromu vanilije pa sve povežite u kompaktnu smjesu.
- Krema je odmah sprema za korištenje.
SLAGANJE
- Ako vam je površina biskvita neravna tada je nazubljenim nožem poravnajte.
- Biskvit postavite na pladanj za posluživanje. Na biskvit stavite kremu (otprilike 1/3 kreme) pa na to postavite drugi biskvit.
- Sve obložite preostalom kremom.
- Po želji tortu ukrasite mljevenim i/ili sjeckanim orasima.
Dobar tek!
Da li se umjesto ulja može staviti rastopljeni maslac? Ili maslinovo ulje?
Draga Martina,
Možete koristiti rastopljeni maslac (izmjerite mu mililitre nakon što ste ga rastopili). Može ići maslinovo ulje i jako lijepo se slaže u ovoj kombinaciji. Samo pripazite da koristite blaže kako ne bi izdominiralo i prevladalo ostale okuse.
Lp,
Nina
Draga Nina, može li se u kremu dodati tuceno vrhnje kako bi bila laganija? Hvala.
Drga Ira,
Možete naravno.Stavite 250 ml pa provjerite okus, lako možete nadodati još.
lp,
Nina
Pozdrav za imenjakinju 🙂
Odličan recept, planiram ga praviti kroz par dana, ali imam mali problem, posjedujem samo jedan okrugli kalup za kolače.. Da li je moguće cijelu smjesu za kore ispeći u jednom kalupu, pa naknadno nožem ravnomjerno presjeći na dvije ili je pametnije prepoloviti smjesu pa dva puta peći? (Nemam baš iskustva sa kolačima, slana jela mi bolje idu)
Unaprijed hvala na odgovru,
Lijep pozdrav!
Draga Nina,
Koliki promjer je tvog kalupa? Ako se radi o kalupu večem od 20 cm, a vejrujem da je, tada slobodno cijelu smjesu ispeci u jednom kalupu. Prilagodi samo vrijeme pečenja, trebat će malo duže.
LP,
Nina
Poštovana Nina, uživam čitajući i gledajući Vaše recepte. Od kada sam videla ovu tortu na Vašem blogu, imam neizdrživu želju da je napravim po prvi put, ali trenutno imam dostupan samo kalup od 26cm. Da li za dve kore u takvom kalupu odgovara mera i po možda?
Srdačno Vas pozdravljam! ☺️
Draga Ana,
Hvala puno na ovako lijepim riječima. Baš ste mi uljepšali večer. Stavljam vam link za preračunavanje omjera kod različitih kalupa. Znači, vi svaki sastojak trebate pomnožiti s 1,69 da bi dobili identičnu tortu samo u kalupu od 26 cm. U tom slučaju umjesto 3 stavite 5 jaja.
https://www.keikos-cake.com/panconversion.html
Nadam se da sam pomogla. Javite dojmove ako je budete radili.
Lp,
Nina
Pozdrav. Jel se moze umjesto sirnog namaza koristiti mascarpone?
Pozdrav,
Možete koristiti mascarpone, iako je on dosta “nježniji” od sirnog namaza pa vam krema neće imati toliko intezivan okus. Probajte svakako.
Ova tortica je mrak – najbolja torta od mrkve koju sam ikad napravila 🙂 Čak su i mrkoskeptici ostali zatečeni koliko je mirisna, mekana i ukusna. Odsad samo nju pravim!
Jedino što sam malo promijenila je količina maslaca u kremi – stavila sam 120 ml (ah, šta ću, režem kalorije hehe) i krema je i dalje bila dovoljno “kremasta”, čvrsta i zahvalna za filovanje i oblaganje ukolo.
Nina, hvala na odličnim receptima <3
Hvala tebi draga Ivana, drago mi je da ti se sviđa