Ove mekane fritule su mi bile pravo otkriće. Radila sam ih prvi put prije par mjeseci i otada ih neprestano pripremam.

 

Mekane, pune okusa i toliko jednostavne za pripremu. Treba vam ricotta, jaja i brašno, malo praška za pecivo i začini ako želite. That’s all! Sa svim poslom sto gotovi za 20 min maksimalno.

 

Ja fritule volim uvaljati u šećer, ali možete ih posuti sa šećerom u prahu ili pak pripremiti neki od preljeva. Sve može!

RICOTTA FRITULE

SASTOJCI
  • 250 g ricotte
  • 3 jaja L veličine
  • 60 g šećera
  • 200 g glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo (2 žličice)
  • prstohvat soli
  • korica pola limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ruma, po želji

DODATNO

  • ulje za prženje
  • šećer za posipanje
PRIPREMA
  1. Ricottu i jaja izradite mikserom. Dodajte im šećer, koricu limuna, vaniliju i rum. Mikserom sve povežite.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Sada suhe sastojke dodajte smjesi ricotte i jaja.
  3. Mikserom sve povežite.
  4. U loncu s debljim dnom ugrijte ulje do 165 stupnjeva. Ako nemate termometar tada drvenu dršku možete zabosti u ugrijano ulje te se oko nje trebaju stvarati maleni mjehurići (ne veliki). Kada je ulje dostiglo temperaturu za prženje smanjite vatru na laganu.
  5. Tijesto možete stavljati u zagrijano ulje pomoću dvije žličice ili tako da ga stavite u slastičarsku vrećicu s otvorom od 1,5 do 2 cm. Vrećicu stavite nad loncem s uljem, istisnite dio smjese te kuhinjskim škarama režite tijesto. Tijesto će se formirati u male kuglice. Ovako ćete dobiti najpravilnije oblike.
  6. Fritule pržite nekoliko minuta, odnosno dok ne porumene, pazite da vam je vatra cijelo vrijeme lagana.
  7. Fritule izvadite na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće te ih potom uvaljajte u šećer ili ih pospite šećerom u prahu.
  8. Poslužite tople.