Ove mekane fritule su mi bile pravo otkriće. Radila sam ih prvi put prije par mjeseci i otada ih neprestano pripremam.
Mekane, pune okusa i toliko jednostavne za pripremu. Treba vam ricotta, jaja i brašno, malo praška za pecivo i začini ako želite. That’s all! Sa svim poslom sto gotovi za 20 min maksimalno.
Ja fritule volim uvaljati u šećer, ali možete ih posuti sa šećerom u prahu ili pak pripremiti neki od preljeva. Sve može!
RICOTTA FRITULE
SASTOJCI
- 250 g ricotte
- 3 jaja L veličine
- 60 g šećera
- 200 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo (2 žličice)
- prstohvat soli
- korica pola limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica ruma, po želji
DODATNO
- ulje za prženje
- šećer za posipanje
PRIPREMA
- Ricottu i jaja izradite mikserom. Dodajte im šećer, koricu limuna, vaniliju i rum. Mikserom sve povežite.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Sada suhe sastojke dodajte smjesi ricotte i jaja.
- Mikserom sve povežite.
- U loncu s debljim dnom ugrijte ulje do 165 stupnjeva. Ako nemate termometar tada drvenu dršku možete zabosti u ugrijano ulje te se oko nje trebaju stvarati maleni mjehurići (ne veliki). Kada je ulje dostiglo temperaturu za prženje smanjite vatru na laganu.
- Tijesto možete stavljati u zagrijano ulje pomoću dvije žličice ili tako da ga stavite u slastičarsku vrećicu s otvorom od 1,5 do 2 cm. Vrećicu stavite nad loncem s uljem, istisnite dio smjese te kuhinjskim škarama režite tijesto. Tijesto će se formirati u male kuglice. Ovako ćete dobiti najpravilnije oblike.
- Fritule pržite nekoliko minuta, odnosno dok ne porumene, pazite da vam je vatra cijelo vrijeme lagana.
- Fritule izvadite na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće te ih potom uvaljajte u šećer ili ih pospite šećerom u prahu.
- Poslužite tople.