Raspucanci su kolačići bez kojih ne može proći nijedan Božić. Toliko su omiljeni da ih danas možete pronaći u bezbroj različitih varijanti. Jedna od mojih omiljenih je upravo ova od limuna.
Prošle godine ste mi slali dosta upita za recept, a kako je to bio i prvi Božić na blogu, jednostavno nisam stigla sve objaviti. Recept ste imali na Instagramu u story-ima ali je bilo krajnje vrijeme da dobije svoje mjesto i na blogu, zar ne? Sada mi se činilo idealno vrijeme za to, Božić samo što nije.
Kako ove keksiće obožava cijela moja obitelj, ponavljam ih nekoliko puta kroz prosinac i uvijek ih bude malo. Super mi je što su jako jednostavni i izrada je toliko brza pa ih često radim neplanski, čim mi se oslobodi malo vremena.
Nadam se da ćete uživati u njima.
RASPUCANCI OD LIMUNA
SASTOJCI
- 300 g glatkog brašna
- 1,5 žličica praška za pecivo
- 1 cijeli limun (korica i sok)
- 125 g šećera
- 100 g maslaca
- 2 jaja L veličine
- 1 žličica arome vanilije
- prstohvat soli
DODATNO
- 150 g šećera u prahu za valjanje
PRIPREMA
- U zasebnoj posudu pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa ih stavite po strani.
- Maslac i šećer pjenasto izradite.
- Dodajte im jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
- Dodajte aromu vanilije, sok i koricu limuna.
- Postepeno (iz tri intervala) dodajte brašno uz lagano miješanje.
- Dobiveno tijesto prebacite u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na dva sata da se odmori.
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Pripremite i posudu u kojoj ćete valjati raspucance. U nju stavite šećer u prahu.
- Žličicom odvojite dio tijesta i oblikujte kuglicu. Neka vam teži oko 15 grama.
- Kuglicu dobro uvaljajte u šećer u prahu i složite na pripremljen lim.
- Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto. Pazite da napravite razmak između posloženih kuglica kako se raspucanci ne bi spojili tijekom pečenja.
- Raspucance pecite 8-13 minuta.
- Ohladite ih na rešetki za hlađenje prije posluživanja. Ohlađene spremite u kutiju za kekse. Potrošite unutar 14 dana.
Dobar tek!
…Nazalost, keksići mi se uopće nisu “raspucali” kao čokoladni raspucanci…Ne znam gdje sam mogla pogrijesiti?! Smjesu sam duže drzala u hladnjaku, jedino to…. .-(
Pozdrav,
žao mi je što to čujem. Doista ne znam gdje je moglo poći po zlu. Duže hlađenje tijesta ne bi trebalo stvarati problem.
Lp,
Nina
Ja sam ih radila u dva puta iz istog tijesta posto nisu stali svi na tepsiju. Prva tura koju sam prosla kroz secer se nije bas raspukla, a druga tura koja je neko vrijeme stajala u posudi sa secerom i cekala da uđe u pecnicicu se raspucala lijepo. Probajte tako mozda pomogne 🙂
Da, kada se osuše malo na zraku više popucaju. Hvala na super komentaru.
Hvala vama na odlicnom receptu
Draga Nina,
Hvala Vam na receptu, Vaši keksići zaista izgledaju “kao iz žurnala”. 🙂
Ovo mi je prvi put da radim suhe kolače, tako da sam očito napravila neku “grešku u koracima”. Keksici su se spljoštili i nisu suhi već poput biskvita. Možda previše praška za pecivo…
Ukusni jesu, tako da će se pojesti.
Pokušam ponovno.
Ugodne blagdane želim 🙂
Katarina
Nadam se da su uspjeli. Javite mi dojmove. p.s. Za raspucance je važno da ih dobro ohladite prije pečenja 😉
Pravila sam ih danas, uspeli su fantastično, hvala na ovom divnom receptu!
Tako mi je drago da vam se sviđaju. Ja ih jako volim.
potrošite unutar 14 dana???? :)))))))))
Da. Ako su dobro skladišteni, u roku od dva tjedna se mogu jesti.
Pripremam se praviti ove keksice. Inace pravim cokoladne. Nesto mi je zapelo za oko pa da ne pogrijesim… kuglice tezine samo 15g? Je li mozda premala tezina? Koliki ti keksici ispadnu u promjeru nakon pecenja?
Draga Sanja, nije mala gramaža, ali vi se ne morate voditi njom. Neka vam budu veličine oraha.
Lp,
Nina
Draga Nina,
Obzirom da sam više od slanih jela, vaš blog mi je divno otkriće za kolače I keksiće za razne prigode.
Limun raspucanci su mljac 🙂
Kolaci izgledaju divno pa nije ni cudno da su vam i fotke predivne.
A joj, pa hvala puno. Baš mi je drago da vam se sviđaju recepti i fotografije.
Lp,
Nina
Meni ispale placke ..okus je ok ali od keksica imam placke i to povece
Oprostite, što su to placke?
I meni su se “razlili”
Prva tura se barem raspucala, iduća nije. Vježbom do savršenstva.
Možda previše praška za pecivo?
U žlicu može stati i više i manje, pa je tako teže dozirati…
Vodite se omjerom da je 1 žličica točno 5 grama. Tako da kad u recpetu naiđete na žličice možete preračunati u grame da bi bili 100% sigurni.
Ja sam prošle godine radila i limun i čoko verziju. Super puknu kada ih prvo uvaljaš u obični a potom u šećer u prahu…
Da, čula sam za ovo, ali nisam nikad radila ovako. Hvala na infu.
Tijesto mi je ispalo rijetko… mogu li dodati još malo brašna?
Možete, ali ne bi trebalo biti rijetko. Jeste sve sastojke stavili u točnim omjerima?
Tijesto je ispalo rijetko i nazalost nisu ispali dobro,nisu se raspukli vec rasirili po plehu:(
Draga Elena, žao mi je što je tako. Jeste ih dovoljno dugo hladili?
Lp,
Nina
Pozdrav,
Mogu li umjesto bijelog šećera staviti smeđi šećer (kao u receptu za čokoladne raspucance)?
Hvala!
Draga Mirna,
Možeš!