Raspucanci su kolačići bez kojih ne može proći nijedan Božić. Toliko su omiljeni da ih danas možete pronaći u bezbroj različitih varijanti. Jedna od mojih omiljenih je upravo ova od limuna.

 

 

 

Prošle godine ste mi slali dosta upita za recept, a kako je to bio i prvi Božić na blogu, jednostavno nisam stigla sve objaviti. Recept ste imali na Instagramu u story-ima ali je bilo krajnje vrijeme da dobije svoje mjesto i na blogu, zar ne? Sada mi se činilo idealno vrijeme za to, Božić samo što nije.

 

 

 

Kako ove keksiće obožava cijela moja obitelj, ponavljam ih nekoliko puta kroz prosinac i uvijek ih bude malo. Super mi je što su jako jednostavni i izrada je toliko brza pa ih često radim neplanski, čim mi se oslobodi malo vremena.

 

 

Nadam se da ćete uživati u njima.

RASPUCANCI OD LIMUNA 

SASTOJCI
  • 300 g glatkog brašna
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 1 cijeli limun (korica i sok)
  • 125 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja L veličine
  • 1 žličica arome vanilije
  • prstohvat soli

DODATNO

  • 150 g šećera u prahu za valjanje
PRIPREMA
  1. U zasebnoj posudu pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa ih stavite po strani.
  2. Maslac i šećer pjenasto izradite.
  3. Dodajte im jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  4. Dodajte aromu vanilije, sok i koricu limuna.
  5. Postepeno (iz tri intervala) dodajte brašno uz lagano miješanje.
  6. Dobiveno tijesto prebacite u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na dva sata da se odmori.
  7. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Pripremite i posudu u kojoj ćete valjati raspucance. U nju stavite šećer u prahu.
  8. Žličicom odvojite dio tijesta i oblikujte kuglicu. Neka vam teži oko 15 grama.
  9. Kuglicu dobro uvaljajte u šećer u prahu i složite na pripremljen lim.
  10. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve tijesto. Pazite da napravite razmak između posloženih kuglica kako se raspucanci ne bi spojili tijekom pečenja.
  11. Raspucance pecite 8-13 minuta.
  12. Ohladite ih na rešetki za hlađenje prije posluživanja. Ohlađene spremite u kutiju za kekse. Potrošite unutar 14 dana.

 

Dobar tek!