Gingerbread keksići su pravi mali vijesnici blagdana. Nijedan keksić mi nije toliko božični kao oni. Cijela njihova izrada se pretvori u zabavu i ukrašavanje. Prošle godine sam napravila malenu radionicu s Kiarom i njenim prijateljima i bilo nam je super. Možete ih raditi i kao ukrase za bor.

 

Ja ih već tadicionalno krećem raditi od početka 12. mjeseca i radim ih cijelu zimu. Toliko ih volimo!

 

 

Gingerbread možete raditi s kalupićima koje god imate i po želji ukrasiti royal icing glazurom. Bijela royal icing glazura mi je najdraža, a pred blagdane radim i s crvenom i zelenom kako bi božični duh zaživio potpuno na keksićima. Od kalupića su mi neizostavni čovječuljci različitih dimenzija i sobovi, njih obožavam.

 

 

Gingerbread keksići su poznati po svojim začinima, oni su iznimno važni za ukusne i mirisne keksiće. Kupujete gotove začine ili radite svoje? Ja imam svoj savršeni omjer i uvijek ga koristim. Ako vas zanima ponešto o začinima za gingerbread keksiće, kliknite ovdje.

 

Ovaj put sam ih radila s malom promjenom, dodala sam im Letifico medenu kremu s dodatkom kakaa. I još su medeniji nego prije.

 

 

NAJMEDENIJI GINGERBREAD KEKSIĆI

 

SASTOJCI
  • 150g maslaca sobne temperature
  • 80 g smeđeg šećera
  • 70 g muscovado tamnog šećera
  • 80 g meda
  • 60 g Letifico medene kreme s dodatkom kakaa
  • 1 jaje
  • 1 žličica arome vanilije
  • 400 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 2 žličice cimeta
  • 2 žličice đumbira
  • 1/2 žličice korijandera
  • 1/4 žličice kardamoma
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice klinčića

 

PRIPREMA
  1. Mikserom izradite jaje i obje vrste šećera.
  2. Dodajte im med, aromu vanilije i Letifico medenu kremu s dodatkom kakaa. Sve dobro promiješajte.
  3. Sada dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izradite.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake.
  5. Postepeno dodavajte brašno smjesi jaja, maslaca i šećera uz stalno miješanje.
  6. Dobivrno tijesto oblikujte u dvije kugle, svaku zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na najmanje tri sata kako bi se tijesto dovoljno stislo.
  7. Pećnicu ugrijte na 170 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje tako da na njega stavite papir za pečenje.
  8. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi pa utisnite kalupiće željenih oblika. Oprezno ih prebacite na lim za pečenje i pecite 7-9 minuta, odnosno dok ne porumene.
  9. Keksići vam trebaju biti mekani nakon pečenja. Pustite da se ohlade pa ih ukrasite royal icing glazurom (po želji).
  10. Keksiće spremte u metalnu kutijicu i potrošite unutar 14 dana. Gingerbread keksići su najukusnji nakon nekoliko dana.

 

NAPOMENA

  • Muscovado tamni šećer možete zamijeniti običnim smeđim šećerom i obrnuto.
  • Med možete zamijeniti melasom.
  • Ako želite izraditi gingerbread keksiće kao dekoraciju za bor, nakon što modelirate tijesto kalupićima, utisnite široku slamku na gornji kut keksića kako bi napravili rupu.
  • Kada se keksići ispeku i ohlade, ukrasite ih po želji i provucite konopčić kroz rupu.

 

Dobar tek!