Gingerbread keksići su pravi mali vijesnici blagdana. Nijedan keksić mi nije toliko božični kao oni. Cijela njihova izrada se pretvori u zabavu i ukrašavanje. Prošle godine sam napravila malenu radionicu s Kiarom i njenim prijateljima i bilo nam je super. Možete ih raditi i kao ukrase za bor.
Ja ih već tadicionalno krećem raditi od početka 12. mjeseca i radim ih cijelu zimu. Toliko ih volimo!
Gingerbread možete raditi s kalupićima koje god imate i po želji ukrasiti royal icing glazurom. Bijela royal icing glazura mi je najdraža, a pred blagdane radim i s crvenom i zelenom kako bi božični duh zaživio potpuno na keksićima. Od kalupića su mi neizostavni čovječuljci različitih dimenzija i sobovi, njih obožavam.
Gingerbread keksići su poznati po svojim začinima, oni su iznimno važni za ukusne i mirisne keksiće. Kupujete gotove začine ili radite svoje? Ja imam svoj savršeni omjer i uvijek ga koristim. Ako vas zanima ponešto o začinima za gingerbread keksiće, kliknite ovdje.
Ovaj put sam ih radila s malom promjenom, dodala sam im Letifico medenu kremu s dodatkom kakaa. I još su medeniji nego prije.
NAJMEDENIJI GINGERBREAD KEKSIĆI
SASTOJCI
- 150g maslaca sobne temperature
- 80 g smeđeg šećera
- 70 g muscovado tamnog šećera
- 80 g meda
- 60 g Letifico medene kreme s dodatkom kakaa
- 1 jaje
- 1 žličica arome vanilije
- 400 g glatkog pšeničnog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 žličice cimeta
- 2 žličice đumbira
- 1/2 žličice korijandera
- 1/4 žličice kardamoma
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice klinčića
PRIPREMA
- Mikserom izradite jaje i obje vrste šećera.
- Dodajte im med, aromu vanilije i Letifico medenu kremu s dodatkom kakaa. Sve dobro promiješajte.
- Sada dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izradite.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake.
- Postepeno dodavajte brašno smjesi jaja, maslaca i šećera uz stalno miješanje.
- Dobivrno tijesto oblikujte u dvije kugle, svaku zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na najmanje tri sata kako bi se tijesto dovoljno stislo.
- Pećnicu ugrijte na 170 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje tako da na njega stavite papir za pečenje.
- Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi pa utisnite kalupiće željenih oblika. Oprezno ih prebacite na lim za pečenje i pecite 7-9 minuta, odnosno dok ne porumene.
- Keksići vam trebaju biti mekani nakon pečenja. Pustite da se ohlade pa ih ukrasite royal icing glazurom (po želji).
- Keksiće spremte u metalnu kutijicu i potrošite unutar 14 dana. Gingerbread keksići su najukusnji nakon nekoliko dana.
NAPOMENA
- Muscovado tamni šećer možete zamijeniti običnim smeđim šećerom i obrnuto.
- Med možete zamijeniti melasom.
- Ako želite izraditi gingerbread keksiće kao dekoraciju za bor, nakon što modelirate tijesto kalupićima, utisnite široku slamku na gornji kut keksića kako bi napravili rupu.
- Kada se keksići ispeku i ohlade, ukrasite ih po želji i provucite konopčić kroz rupu.
Dobar tek!