Ova čokoladna torta mi ima posebno mjesto među tortama. Vjerujem da je toliko volim upravo zbog svega što ona je. Jednostvna je, lijepa, sastoji se od svega nekoliko sastojaka i puna je čokolade. I taj divan kakao. Sve mi je po guštu!

 

Torta se radi iz samo tri koraka. Prvo, na pari se otope čokolada i maslac. Drugo, žumanjci i šećer se pjenasto izrade te im se doda kakao, otopljena čokolada i maslac. Treće, umiješaju se bjelanjci. I gotovo!  Torta je spremna za pećnicu.

 

Savjetujem da vam korstite kvalitetan kakao kao i čokoladu. Oni će utijecati na cijeli okus vaše torte. Ja koristim čokoladu s minimalno 60% kakaa.

 

Ako ne volite gorkasti okus kakaa i čokoalde, tada malo povečajte količinu šećera u kolaču (na 260 grama) i nemojte pretjerati sa pospiom na torti. Meni je ovakvo idealna, nije previše slatka, nije ni gorka, a sve se osjeti. Također, nemojte zaboraviti na sol. Ako niste znali, ona i čokolada se jako vole. Sol će vam divno istaknuti okuse i naravno, neće se osjetiti u torti.

 

NAJBOLJA ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA

SASTOJCI
  • 200 g čokolade
  • 200 g maslaca
  • 6 jaja L veličine, odvojeno
  • 220 g šećera
  • 65 g kakaa
  • pola žličice soli

 

PRIPREMA
  1. Pećnicu upalite na 160 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 20 – 24 centimetra. Na dno mu postavite papir za pečenje, a rubove mu namastite.
  2. Čokoladu i maslac iskidajte na manjek komadiće. Stavite ih u zdjelu otpornu na toplinu, ja koristim staklene zdjelice. U lonac sa debljim dnom ulijte vodu, dovoljno je da ulijete do 1/3 lonca. Kada stavite zdjelu sa čokoladom i maslacem na lonac, bitno je da vam zdjela samostalno stoji i ne upada u lonac te da je voda ne dodiruje. Lonac s vodom stavite na jaku vatru dok vam voda ne zakuha, smanjite vatru na srednje jaku i postavte zdjelu sa čokoladom i maslacem. Povremeno miješajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini u kompaktnu smjesu. Maknite sa strane i ostavite da se malo prohladi.
  3. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke stucite u snijeg (neka vam ne bude prečvrst, treba nam mekaniji snijeg – soft peak). Žumanjcima dodajte šećer pa ih mikserom izradite pjenasto dok ne posvjetle i uduplaju svoj volumen. Miksajte ih oko 7 minuta.
  4. Žumanjcima dodajte kakao u prahu i sol pa kratko izmiksajte.
  5. Smjesi žumanjaka sada dodajte rastopljenu čokoladu i maslac koje ste malo prohladili. Miksajte laganom brzinom dok se sve ne poveže.
  6. Preostaje nam samo da umiješamo bjelanjke. ovo rdimo špatulom. Bjelanjke ćemo umiješati iz 3 dijela. Prvu trećinu umiješajte brzo, ona će nam pomoći da smjesa postane mekanija.
  7. Drugu trećinu bjelanjaka umiješajte lagano i nježno radeći kružne pokrete od dna posude prema van. Kružite u istom smjeru i budite nježni. Ovaj korak je bitan kako ne bi izbacili zrak iz bjelanjaka (oni su zaduženi da nam torta bude lijepo visoka). Zadnji dio (treću trećinu) umiješajte jednako kao i drugu ( nježnim kružnim pokretima).
  8. Tortu izlijte u kalup. Pecite je 40- 45 minuta. Pazite da je ne prepečete. Kada zabodete čačkalicu u sredinu mali dio u sredini vam može ostati vlažan, dok vam rubovi i dno trebaju biti suhi. Torta će vam u pečenju narasti ali će kasnije pasti, to je u redu. Jednako tako, površina će joj malo popucati pa ćete dobiti oblik prave rustikalne torte.
  9. Pečenu tortu ostavite u kalupu 10-ak minuta pa je potom prebacite na rešetku za hlađenje. Tortu pospite kakaom u prahu.

 

Dobar tek!