Madeleines su jedni od najpoznatijih francuskih kolačića. Za njihovo nastajanje se vežu različite legende, a zna se da su nastali u 18.stoljeću. Jedno vrijeme su bili pomalo zaboravljeni, ali su zahvaljujući Proustu i njegovom predivnom djelu In Search Of Lost Time doživjeli svoju slavu.
Francuski pisac Marcel Proust se upravo zahvaljujući madeleines keksićima umočenim u čaj vratio u djetinjstvo. Ovo mi je jedna od njegovih omiljenih rečenica:
“No sooner had the warm liquid mixed with the crumbs touched my palate than a shudder ran through me and I stopped, intent upon the extraordinary thing that was happening to me.”
Madeleines danas možete pronaći u skoro svim restoranima i slastičarnama diljem Francuske. Ovi kolačići se rade u prepoznatljivom kalupu oblika školjke. S donje strane stoga nalikuju na školjku dok na prednjoj strani imaju malu lopticu nastalu u pečenju. Jako su jednostavni i upravo to ih čini savršenima.
Ja vam donosim osnovnu varijantu, vi se možete igrati začinima i dekoracijom. Meni su najdraži, osim s dodatkom vanilije, oni s koricom i sokom limuna ili naranče, s malo mljevenih badema i njihovom aromom ili umočeni u čokoladu.
Na vama je da odlučite koji dodatak ćete staviti i da uživate u ovim savršenim malim kolačićima.
MADELEINES
SASTOJCI
- 200 g jaja (4 jaja S veličine)
- 170 g šećera u prahu
- 80 g mlijeka
- 40 g meda
- 260 g glatkog brašna
- 12 g praška za pecivo (1 vrećica)
- 260 g maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
PRIPREMA
- Maslac rastopite i ostavite da se ohladi. Neka vam bude mlak.
- Jaja i šećer pjenasto stucite mikserom sve dok ne posvijetle i udvostruče se (oko 5 minuta miksanja).
- Dodajte maslac, mlijeko, med i aromu vanilije. Ako ćete dodavati neke od začina poput korice i soka limuna, naranče, arome badema i sl. to napravite sada. Sve dobro smiksajte.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa ih dodajte smjesi s jajima.
- Sve dobro sjedinite (mikserom ili špatulom). Tijesto prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za madeleines, namastite ga i pobrašnite.
- Ohlađeno tijesto vadite u kalupiće pazeći da ih napunite do 2/3 (u pečenju će narasti). Puniti ih možete žličicom, malom žlicom za sladoled ili slastičarskom vrećicom. Ja koristim slastičarsku vrećicu, ovako mi je najbrže i najurednije. Slastičarsku vrećicu napunite tijestom i dno joj otkidajte škarama (otprilike na 3 – 4 centimetra) te tijesto utisnite u svaki kalupić zasebno.
- Madeleines pecite oko 10 minuta (od 8-12 minuta). Kada primjetite da dobivaju rumenu boju tada su gotovi.
- Kalup samo okrenite naopako te će vam kolačići sami ispasti na radnu podlogu. prebacite ih na rešetku za hlađenje.
- Ohlađene pospite šećerom u prahu ili po želji.
- Najbolje ih je pripremiti 12- 24 sata prije posluživanja.
Dobar tek!