Kolači iz kalupa za kruh su mi oduvijek bili posebno dragi. To su ujedno i kolači koji se u mojoj obitelji često nazivaju nedjeljnim kolačima. Nedjelja je dan kad smo svi doma i kad nam je kasni doručak obavezan, iako ga preko tjedna preskačemo (znam, sve znam… ali baš nikako nismo jutarnji tipovi). Osim Željka, on je uvijek prvi na nogama. Djeca i ja smo, pa sve suprotno od toga 😉

 

I baš zato volim kolače iz kalupa. Jer mirišu na nedjeljna jutra, na uspomene i naše trenutke. Kolači iz kalupa se jako brzo pripreme, možete kombinirati bezbroj verzija i dodataka. Uz kreme, glazure, posipe i sl. Idealni su za jutarnje doručke, za popodnevne kave ili kad se poželite nečeg slatkog.

 

Ovaj kolač je s kokosom te mu je posip od čipsa od kokosa. Nježan, ukusan i prije svega sočan. Baš po mjeri!

 

KOLAČ OD KOKOSA IZ KALUPA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo (10 g)
  • prstohvat soli (1/4 žličice)
  • 65 g mljevenog kokosa
  • 3 jaja L veličine
  • 150 g šećera
  • 185 ml jogurta
  • 75 ml kokosovog ulja (može i suncokretovo ili rastopljeni maslac)

GLAZURA

  • 250 g šećera u prahu
  • 2 žlice jogurta
  • 2 žličice praha maline

DODATNO

  • 100 g čipsa od kokosa

PRIPREMA

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 12 x 28 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje te rubove namastite.
  2. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol te mljeveni kokos te stavite po strani.
  3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte jaja, šećer, jogurt te ulje. Možete koristiti pjenjaču pa ručno pomiješati sastojke ili pjenjačom ili metlicama miksera pomiješati mokre sastojke.
  4. Sada dodajte suhe sastojke pa sve povežite špatulom ili mikserom.
  5. Pripremljenu smjesu istresite u kalup, špatulom poravnajte površinu.
  6. Pecite 35- 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  7. Kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi.

GLAZURA

  1. U zdjelicu stavite šećer u prahu i jogurt. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  2. Glazuru odmah prelijte preko ohlađenog kolača pa pospite čipsom od kokosa.