Kolači iz kalupa za kruh su mi oduvijek bili posebno dragi. To su ujedno i kolači koji se u mojoj obitelji često nazivaju nedjeljnim kolačima. Nedjelja je dan kad smo svi doma i kad nam je kasni doručak obavezan, iako ga preko tjedna preskačemo (znam, sve znam… ali baš nikako nismo jutarnji tipovi). Osim Željka, on je uvijek prvi na nogama. Djeca i ja smo, pa sve suprotno od toga 😉
I baš zato volim kolače iz kalupa. Jer mirišu na nedjeljna jutra, na uspomene i naše trenutke. Kolači iz kalupa se jako brzo pripreme, možete kombinirati bezbroj verzija i dodataka. Uz kreme, glazure, posipe i sl. Idealni su za jutarnje doručke, za popodnevne kave ili kad se poželite nečeg slatkog.
Ovaj kolač je s kokosom te mu je posip od čipsa od kokosa. Nježan, ukusan i prije svega sočan. Baš po mjeri!
KOLAČ OD KOKOSA IZ KALUPA
SASTOJCI
BISKVIT
- 200 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo (10 g)
- prstohvat soli (1/4 žličice)
- 65 g mljevenog kokosa
- 3 jaja L veličine
- 150 g šećera
- 185 ml jogurta
- 75 ml kokosovog ulja (može i suncokretovo ili rastopljeni maslac)
GLAZURA
- 250 g šećera u prahu
- 2 žlice jogurta
- 2 žličice praha maline
DODATNO
- 100 g čipsa od kokosa
PRIPREMA
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 12 x 28 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje te rubove namastite.
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol te mljeveni kokos te stavite po strani.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi pomiješajte jaja, šećer, jogurt te ulje. Možete koristiti pjenjaču pa ručno pomiješati sastojke ili pjenjačom ili metlicama miksera pomiješati mokre sastojke.
- Sada dodajte suhe sastojke pa sve povežite špatulom ili mikserom.
- Pripremljenu smjesu istresite u kalup, špatulom poravnajte površinu.
- Pecite 35- 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Kolač ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi.
GLAZURA
- U zdjelicu stavite šećer u prahu i jogurt. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Glazuru odmah prelijte preko ohlađenog kolača pa pospite čipsom od kokosa.