Ovi keksići su toliko aromatični i ukusni da im jednostavno nećete moći odoljeti. Mekani i prhki keksići s maslacem uz dodatak brusnice i naranče su kombinacija koja vas osvoji na prvu.

 

 

Da bi vam keksići bili lijepo okrugli potrebno je koristiti papir za pečenje i papirnatu tubu. Ja koristim onu od velikih kuhinjskih ručnika. Ovako vam tijesto neće biti spljošteno na onoj stranici na kojoj ga polegnete. Ovakav princip izrade možete koristiti za sve okrugle keksiće koje režete prije pečenja. Ovaj maleni trik je zaista uspješan te će vaše keksiće preobraziti u predivne i okrugle kekse.

 

 

Ove godine sam ih odlučila staviti na popis božićnih keksića, ali ih radim drugi put za redom jer su prvi odmah nestali. Sigurna sam da će moja mama biti oduševljena, ona ih voli najviše.

 

 

KEKSI S KOMADIĆIMA BRUSNICE I NARANČOM

 

SASTOJCI
  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 115 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žumanjka (S jaje)
  • 320 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 100 g sušenih brusnica
  • naribana korica 1 veče naranče

DODATNO

  • šećer za posipanje
  • kartonska tuba

 

PRIPREMA
  1. Nožem ili u blenderu usitnite sušene brusnice. Naribajte koricu naranče pa sve stavite po strani.
  2. U zdjeli od električnog miksera ili običnoj posudi stavite maslac sobne temperature te ga izradite mikserom. Dodaje šećer u prahu pa nastavite miksati, prvo lagano a potom na jačoj brzini.
  3. Sada dodajte žumanjke pa mikserom sve povežite. Dodajte ekstrakt vanilije i sol. Smjesi dodajte brašno pa mikserom povežite sastojke. Na kraju umiješajte sušene brusnice koje ste prethodno usitnili i koricu naranče.
  4. Tijesto izvadite na papir za pečenje. Rukama prvo oblikujte tijesto u cijev pa pomoću papira i ruku oblikujte tijesto kao na slici. Omotajte cijev od tijesta u papir. Ako imate kartonsku tubu tada omotano tijesto stavite u nju.
  5. Tijesto sada spremite u hladnjak na sat vremena kako bi se dodatno stislo. Možete ga ostaviti i preko noći.
  6. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na dva lima za pečenje postavite papir za pečenje.
  7. Tijesto izvadite iz hladnjaka, maknite tubu i odmotajte papir. Oštrim nožem režite fete debljine 1 centimetra.
  8. Svaki komad tijesta uvaljajte u šećer pa ga posložite na pripremljen lim radeći maleni razmak.
  9. Kekse pecite 10 -12 minuta, odnosno dok vam rubovi ne krenu tamniti.

 

Dobar tek!